Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per a una Festa Major amb prop de 200 activitats per a tots els públics Del 28 de juny al 2 de juliol, la ciutadania podrà gaudir d’una programació plena de cultura popular i tradicional, propostes familiars, música, arts escèniques i esport https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es prepara per a una Festa Major amb prop de 200 activitats per a tots els públics

Del 28 de juny al 2 de juliol, la ciutadania podrà gaudir d’una programació plena de cultura popular i tradicional, propostes familiars, música, arts escèniques i esport

Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón, a la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón, a la presentació de la programació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí ha iniciat el compte enrere per a la Festa Major de Sant Pere, que tindrà lloc del 28 de juny al 2 de juliol. Prop de 200 activitats organitzades per l’Ajuntament i les entitats locals ompliran els cinc dies de celebració, conformant una programació per a tots els públics que té com a principals components la cultura popular i tradicional, les propostes familiars, la música, les arts escèniques i l’esport.

L’alcaldessa en funcions, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural en funcions, Moisés Rodríguez Cantón, han presentat aquest dimarts els detalls de la celebració. La primera edil ha reivindicat una Festa Major que es caracteritza per l’alta participació, “en bona part gràcies a la riquesa de les nostres entitats, a tot allò que aporten a la ciutat durant tot l’any però de manera especial a la Festa Major. Les entitats hi dipositen tota la seva il·lusió i ho agraïm”. Com és habitual, aquest teixit associatiu local rebrà el reconeixement de l’Ajuntament en el marc de la recepció que tindrà lloc el dimarts 27 de juny a l’Ateneu.

Enguany hi haurà una entitat que tindrà un protagonisme especial dins la Festa Major amb motiu del seu centenari: l’Esbart Dansaire de Rubí. L’efemèride marcarà diversos moments de la celebració, començant ja pel seguici i el pregó del dimecres 28 de juny, que aniran a càrrec dels dansaires.

El centenari també farà especial la Ballada de Gitanes al Carrer de l’1 de juliol, que suma 40 edicions. Amb una trentena de colles inscrites, s’espera que sigui una de les més participatives i emocionants dels darrers anys.

L’actuació de l’Amfiteatre del parc del Castell, el dijous 29 de juny, farà honor igualment a aquest centenari: L’espectacle Danses emblemàtiques repassarà les peces més significatives de l’entitat al llarg d’aquest segle, amb l’acompanyament musical de la cobla La Principal del Llobregat.

      

Nous escenaris per donar resposta a tots els públics

Les activitats d’aquesta Festa Major s’escamparan pels escenaris ja habituals i per d’altres que són novetat o que s’han repensat per a l’ocasió, com la plaça de Pep Rovira, la plaça de Pearson o la plaça d’Estanislau Figueras.

La plaça de Pep Rovira serà el nou punt de trobada dels amants del rock gràcies a la complicitat de l’Associació de Músics Rock de Rubí. Aquest espai concentrarà una àmplia programació de concerts de bandes d’aquest gènere, entre les quals hi haurà els grups locals que actuaran dins el festival Rubisound Rock de Ràdio Rubí. “El col·lectiu rock de la ciutat demanava un espai així. L’Associació de Músics Rock de Rubí ha preparat una programació molt potent que fa honor a la tradició rockera de la ciutat”, ha destacat el regidor en funcions Moisés Rodríguez Cantón.

Pel que fa a la plaça de Pearson, es consolidarà aquest any com l’escenari de les nits més golfes gràcies a una rica programació d’humor, màgia, mentalisme i música electrònica, gràcies a la col·laboració del Sant Patrick’s Rubí. Aquests espectacles conviuran amb l’oferta gastronòmica dels food trucks.

La plaça d’Estanislau Figueras també prendrà una personalitat pròpia aquesta Festa Major. Serà un espai amb una programació especial apta per persones amb alta sensibilitat a sons intensos: els concerts seran en semiacústic i s’hi faran activitats familiars sense llums ni música estridents per afavorir l’accessibilitat d’infants i adults amb algun tipus d’hipersensibilitat o malaltia, i també de persones que vulguin gaudir d’un entorn festiu però més tranquil. L’alcaldessa en funcions ha posat de relleu aquest nou emplaçament, que “permetrà que aquests rubinencs i rubinenques també puguin tenir el seu espai a la festa”.

A aquests escenaris se sumen els ja consolidats. A l’Escardívol, tindran lloc els concerts més grans del RRandom i la multitudinària Ballada de Gitanes al Carrer. L’Amfiteatre del parc del Castell acollirà l’actuació de Los Secretos i l’espectacle de l’Esbart Dansaire de Rubí. L’Espai ARTBORETUM es consolidarà com a espai chillout i d’oferta gastronòmica, amb concerts d’artistes locals i sessions de DJ. La plaça Salvador Allende serà novament el punt de trobada dels més joves, amb concerts, DJ i demostracions de talent, i també l’espai de les activitats LGTBI i de les entitats de cooperació. La rambla del Ferrocarril aglutinarà una gran diversitat d’activitats familiars i les actuacions de les entitats regionals i artístiques. L’Ateneu serà un cop més l’espai dels concerts de jazz i de blues. I la plaça del Celler repetirà com a seu del Cicle de Circ Contemporani.

La Festa Major, però, s’escamparà per molts altres indrets: la plaça del Doctor Guardiet, on tindran lloc algunes mostres de cultura popular, els concerts del revival o la final del concurs Rubí té Talent; la plaça de Pere Aguilera, amb la diada castellera, les sardanes o la ballada de gegants; l’illa de vianants, amb el tradicional Mercat; l’aparcament del Rubí Forma, amb la fira d’atraccions i el mercat d’artesania; els equipaments esportius, on tindran lloc diverses competicions i exhibicions; el Teatre Municipal Sala, amb espectacles a càrrec d’entitats artístiques locals... La celebració es viurà intensament a la ciutat, omplint hores i espais sense pràcticament descans.

        

Responsables amb la situació de sequera

La programació de la Festa Major inclou tots els elements essencials de la celebració amb algunes poques excepcions. I és que la situació excepcional de sequera ha obligat a prescindir d’algunes propostes o, si més no, reorientar-les. Ha estat el cas del Holi Dolly Rubí Festival, que s’ha suspès per evitar malbaratar aigua en les tasques de neteja posteriors; o del popular Correigües del Bòjum, organitzat per l’entitat Les Anades d’Olla, que s’ha reconvertit en  el Correjocs del Bòjum, una divertida activitat familiar amb jocs de pintura. També s’ha hagut de repensar l’espai d’inflables de la rambla del Ferrocarril, on predominaven anteriorment les atraccions amb aigua i que ara serà una zona de jocs d’aventura.

  

Festes lliures de violència masclista i LGTBIfòbica

Davant la presència de milers de persones al carrer, l’Ajuntament seguirà incidint en la necessitat de lluitar contra les agressions masclistes i LGTBIfòbiques. Durant la Festa Major, s’instal·laran Punts Liles a l’Escardívol i al Punt d’Informació on s’orientarà i s’atendran possibles agressions. El primer dia, també n'hi haurà un a la plaça de Salvador Allende coincidint amb els actes del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI.

Com a mesura de prevenció, també es tornarà a habilitar el bus a demanda en el servei de transport públic nocturn.

A més, la campanya Respecta’m-Jo respecto serà visible a les pantalles dels escenaris de la Festa Major amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i informar sobre els recursos disponibles en cas d’agressió masclista o LGTBIfòbica.

   

Més informació i més actualitzada

Tota la programació de la Festa Major i una gran quantitat d’informació útil sobre la celebració es poden consultar ja a la pàgina web www.rubi.cat/festamajor. Dins d’aquest espai es poden trobar les prop de 200 activitats de la festa ordenades per dies i per àmbits temàtics, i un cercador que permet localitzar-les segons diversos criteris.

Enguany, com a novetat, la ciutadania també podrà disposar de la programació actualitzada en tot moment a través de l’app Rubí Ciutat. L’aplicació de l’Ajuntament s’actualitzarà en els propers dies amb informació detallada de la Festa Major, per tal que la ciutadania pugui moure’s per la celebració sense perdre’s cap activitat.

La Festa Major 2023 es promociona amb un cartell creat per la il·lustradora Ruth Hernández, del col·lectiu CIRC. L’obra reivindica la cultura popular i tradicional tan present a la Festa Major i especialment l’Esbart Dansaire de Rubí, en reconeixement del seu centenari. La mateixa imatge serà la que il·lustrarà el popular mocador de Festa Major, que es podrà recollir al Punt d’Informació de Festa Major el 28 de juny, en horari d’obertura, fins a exhaurir-ne les existències.

Com sempre, el Punt d’Informació de Festa Major serà l’espai de referència per aclarir qualsevol dubte sobre la Festa Major i el RRandom. Obrirà a la plaça de Pearson els dies 26, 27, 28, 29 i 30 de juny, de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h; i els dies 1 i 2 de juliol, de 10.30 a 13.30 h i de 18 a 22 h.