Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí comparteix amb Europa la seva bona experiència amb el projecte BRACE L’Ajuntament ha participat aquest dimarts a la 21a Setmana Europea de les Regions i Ciutats, organitzant un taller sobre la inclusió de joves migrants a través de l’esport https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí comparteix amb Europa la seva bona experiència amb el projecte BRACE

L’Ajuntament ha participat aquest dimarts a la 21a Setmana Europea de les Regions i Ciutats, organitzant un taller sobre la inclusió de joves migrants a través de l’esport

El regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha estat l’encarregat de presentar l’experiència de Rubí (foto: Ajuntament de Rubí).
El regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha estat l’encarregat de presentar l’experiència de Rubí (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí ha tornat a ser present a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats, el major acte públic europeu dedicat a la política regional. Dins la 21a edició d’aquest esdeveniment, celebrat a Brussel·les, l’Ajuntament ha organitzat aquest dimarts el taller Inclusió social de joves migrants a través de l’esport des del nivell local, amb el suport de l’Associació de Regions Frontereres Europees (ARFE) i la Unió de Federacions Europees de Futbol (UEFA).

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha presentat en aquest acte la recent experiència de Rubí amb el projecte BRACE d’integració social de joves migrants i refugiats a través del futbol. Aquesta iniciativa, promoguda i subvencionada per l’Agència Europea de la Cultura, l’Educació i l’Audiovisual (EACEA) a través del programa Erasmus Plus i liderada per l’Ajuntament de Rubí, va arrencar a mitjans de 2022 amb la participació com a socis del CEF Can Mir de Rubí, l’Associazione Sportiva Bresso 4 d’Itàlia, el club KCS Machelen de Bèlgica i l’Instituto Superior de Gestao de Portugal.

Dins el projecte BRACE, les organitzacions implicades van poder disposar d’un espai per compartir les seves experiències treballant amb immigrants, i especialment amb joves no acompanyats i refugiats, a través del futbol. La idea era poder intercanviar coneixements i metodologies que els permetessin millorar els projectes que ja tenien actius i fer-los replicables en altres municipis. El treball es va estructurar en diverses trobades internacionals, que van permetre constatar la gran quantitat de barreres que han d’afrontar els i les joves migrants o refugiats, i abordar estratègies per incidir positivament en la seva vida. Rodríguez Cantón ha defensat l’esport com un element facilitador de la inclusió social: “En la seva millor expressió, l’esport uneix les persones sense importar el seu origen, antecedents, creences religioses o situació econòmica. És marc per a l’intercanvi cultural, el desenvolupament individual i comunitari, oferint una via complementària a l’educació i l’ocupabilitat, per a la transició a la inclusió en una societat d’acollida.

El regidor rubinenc ha avançat que la bona experiència amb el projecte BRACE ha encoratjat els seus participants a seguir treballant en l’estratègia IMPROVE, que vol millorar les oportunitats laborals dels joves migrants a través de la seva implicació en clubs esportius on poden desenvolupar les seves competències lingüístiques, socials i personals. “Una estratègia europea molt ambiciosa en el camp de la integració social a través de l’esport portada a terme amb la UEFA i l’ARFE, pilars fonamentals per a l’èxit de la mateixa”, ha explicat Rodríguez Cantón.

Durant la seva presentació a Brussel·les, el regidor ha reivindicat el caràcter innovador de Rubí, evidenciat en el projecte COLOR i en la recent distinció com a Ciutat Innovadora atorgada pel Ministeri de Ciència i Innovació. També ha argumentat el pes que té l’esport a la ciutat, amb la presència de 75 entitats de 28 modalitats esportives diferents, més de 4.200 esportistes federats, i projectes tan consolidats com el programa Esport per a Tothom i els Jocs Esportius Escolars.

Objectius de Desenvolupament sostenible