Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí anima la ciutadania a sumar-se a la xarxa de voluntariat Grans Nexes per combatre la solitud no volguda de les persones grans La crida coincideix aquest cinc de desembre amb el Dia Internacional del Voluntariat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí anima la ciutadania a sumar-se a la xarxa de voluntariat Grans Nexes per combatre la solitud no volguda de les persones grans

La crida coincideix aquest cinc de desembre amb el Dia Internacional del Voluntariat

Una persona gran que camina  (foto: Ajuntament de Rubí).
Una persona gran que camina (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí, coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat, anima a la ciutadania a sumar-se a la xarxa Grans Nexes per fer front a la solitud no volguda de la gent gran.

La xarxa Grans Nexes s’estructurarà a través de les persones, entitats i comerços  voluntaris que detectaran possibles situacions d’aïllament social, des de la sensibilitat i el respecte. Serveis Socials valorarà cada cas i, si cal, desenvoluparà accions de vinculació al territori i la comunitat. Un cop la persona gran entra al circuit de Grans Nexes es farà un seguiment telefònic de cada cas, atenent la seva solitud i promovent un vincle afectiu amb una persona voluntària que facilitarà la seva incorporació a la xarxa social del municipi. El desplegament de la xarxa Grans Nexes comença per buscar la complicitat de comerços i entitats dels barris del Centre i Les Torres, les dues zones on la iniciativa es posa en marxa com a prova pilot. Comerciants i entitats rebran una formació per saber com han d’actuar en cas de detectar una persona gran que necessiti suport o ajuda.

Les persones que detectin un cas de solitud no volguda poden posar-se en contacte amb el projecte a través del correu electrònic gransnexes@ajrubi.cat o el telèfon 637 831 092. Aquelles persones que vulguin ser voluntaris o voluntàries i establir un vincle amb persones grans que es troben soles, poden oferir-se a través de la borsa de voluntariat de la web municipal.

La iniciativa Grans Nexes va nèixer de la mà del Consell Consultiu de la Gent Gran que va traslladar al consistori, entre altres preocupacions, la necessitat d’estructurar una resposta per evitar i fer front a la solitud no volguda de les persones grans de la ciutat. El projecte s’ha emmarcat en ‘Pla estratègic en l’àmbit de les persones grans’ 2019-2022 que planifica les polítiques d’envelliment actiu i saludable amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu, que representa el 16% de la població rubinenca.

 

Dia Internacional del Voluntariat

L'Assemblea General de les Nacions Unides del dia 17 de desembre de 1985  va acordar que el  5 de desembre se celebrés mundialment el Dia Internacional del Voluntariat, per tal de contribuir i sensibilitzar al públic de tot el món sobre el voluntariat des de totes les seves vessants. Amb la commemoració d'aquest dia, l'Assemblea General de les Nacions Unides anima als governs a celebrar aquesta efemèride per reconèixer persones i entitats que de forma lliure i solidària tiren endavant projectes en benefici de les persones i la societat.

En sintonia amb el que recull l’Assemblea General de les Nacions Unides, valorem que al voltant del dia 5 de desembre es pugui reconèixer i posar en valor la gran tasca que realitzen les entitats locals i els grups de persones voluntàries per fer front a les diferents situacions sobrevingudes que anem patint com a societat.

Des de 2019, Rubí forma part de la Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de generar entorns i serveis que promoguin i facilitin un envelliment actiu i saludable.

Objectius de Desenvolupament sostenible