Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus referma la ciutadania com a agent del canvi Del 14 al 24 de novembre s’han organitzat múltiples activitats que posen de relleu la tasca de sensibilització que fan ciutadania i entitats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus referma la ciutadania com a agent del canvi

Del 14 al 24 de novembre s’han organitzat múltiples activitats que posen de relleu la tasca de sensibilització que fan ciutadania i entitats

L’alcaldessa i el regidor, amb personal tècnic del servei de Gestió de Residus (foto: Ajuntament – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor, amb personal tècnic del servei de Gestió de Residus (foto: Ajuntament – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, han donat a conèixer aquest matí la programació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que se celebrarà del 14 al 24 de novembre. L’edició d’enguany se centra a fer valer totes aquelles persones que, a la ciutat, eduquen i transmeten valors mediambientals per cuidar el planeta.

Durant la presentació d’aquesta iniciativa, alcaldessa i regidor han reflexionat sobre la importància del concepte “residu zero”: “Durant les visites escolars a l’Ajuntament sempre diem el mateix: de món només en tenim un i si no el cuidem entre tots, ens quedarem sense. I hi ha una premissa que hauríem de tenir molt ben incorporada: la necessitat d’evitar generar residus. Per aquí comença tot”, ha assegurat Martínez.

Adoptar nous mètodes i processos productius, potenciar hàbits de consum més sostenibles i emfatitzar comportaments més respectuosos amb el nostre entorn són prioritats per a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Enguany, aquests reptes s’encaren posant l’accent a l’educació i la comunicació, un camí clau i essencial per arrelar uns hàbits sostenibles. “Parlem d’emergència climàtica, de transició energètica i ecològica... però la més complicada és la transició mental, perquè és la base de tota la resta”, ha explicat Medrano. “Aquesta Setmana vol incidir en aquest canvi de mentalitat, contribuint a la conscienciació de la ciutadania, que se n’adoni que no vivim en un món amb recursos infinits, sinó que aquests s’acaben i s’han de gestionar”.

Per aquest motiu, enguany es vol fer valer totes les persones que, a la ciutat, eduquen i transmeten valors mediambientals per cuidar el planeta: des de la tasca educativa que fan les escoles dia a dia, a les entitats o aquelles persones anònimes que, amb la seva quotidianitat, promouen el canvi a casa seva.

Segons l’alcaldessa, “difonent aquests missatges a les escoles aconseguim que aquestes bones pràctiques es converteixin en un hàbit i que els infants ho transmetin a les seves famílies. En tenim un clar exemple en l’àmbit de l’eficiència energètica, en el marc del projecte Rubí Brilla a les escoles”. El regidor ha afegit que, en el cas dels nens i joves, aquesta conscienciació arriba efectivament a través d’activitats educatives, però que amb les persones adultes cal utilitzar altres vies, com ara un canvi de model de gestió de residus i el concepte de corresponsabilitat, “perquè hem de ser conscients que tot això té un elevat cost, tant de limitació de recursos com econòmic. I el sistema actual de gestió de residus serà inviable en un futur”.

Activitats per a tots els públics
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus arrencarà el dijous 14 de novembre (18 h – Rubí Forma) amb la presentació del Pla Local de Residus 2019-2025 a la ciutadania.

Dissabte 16 de novembre (de 10.30 a 14 h – pl. Doctor Guardiet) tindrà lloc La Gran Acció, l’acte central de la programació. Es tracta d’una matinal farcida de propostes que giraran al voltant de la reparació, la reutilització, la col·laboració, el reciclatge i la prevenció.

Durant la setmana del 18 de novembre s’han programat diversos EcoTallers en clau de RE, una visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès, un curs de compostatge casolà i una xerrada sobre l’aprofitament alimentari, entre d’altres. A més, La Trocalleria ampliarà les seves ubicacions perquè tothom conegui aquest punt d’intercanvi d’objectes en desús.

Moltes de les propostes incloses en aquesta programació, totes elles gratuïtes, requereixen inscripció prèvia.