Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta de pressupost per al 2023 manté les persones en el centre de l’acció municipal, cerca l’excel·lència en la gestió i aplica la perspectiva de gènere Els comptes que proposa el govern municipal per a l'any vinent creixen en 1,5 milions d’euros gràcies a un increment dels ingressos https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La proposta de pressupost per al 2023 manté les persones en el centre de l’acció municipal, cerca l’excel·lència en la gestió i aplica la perspectiva de gènere

Els comptes que proposa el govern municipal per a l'any vinent creixen en 1,5 milions d’euros gràcies a un increment dels ingressos

L’alcaldessa i el portaveu d’ECP, durant la presentació de la proposta (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el portaveu d’ECP, durant la presentació de la proposta (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), presentarà al ple municipal del mes de novembre una proposta de pressupost consolidat per al 2023 de 92,5 milions d’euros. Aquesta xifra representa un increment d’1,5 milions d’euros respecte a l’actual exercici, fet que és possible gràcies a un creixement dels ingressos previstos per transferències corrents.

Són uns pressupostos socials, que continuen amb la línia marcada als darrers anys, i que sobretot volen mantenir el nivell d’excel·lència dels nostres serveis cap a la ciutadania”, ha argumentat aquest dilluns l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. I ha concretat: “Les persones segueixen estat el centre de la gestió política i tècnica, hi ha inversions importants per fer de Rubí una ciutat competitiva i agradable, i garantim el bon estat de conservació de la ciutat. També hi ha una clara vocació perquè siguin uns pressupostos des de la perspectiva de gènere”.

La proposta de pressupost municipal per al 2023 respon a cinc objectius: el Pla d’acció social, especialment rellevant en un moment d’incertesa mundial que farà necessari reforçar la resposta urgent a la ciutadania; el Pla d’estalvi energètic, que marcarà una reducció de la despesa energètica a les dependències municipals i en enllumenat públic; la perspectiva de gènere, que s’aplicarà per tercer any consecutiu als comptes municipals; la mobilitat saludable, que suposa un pas més respecte a les mesures que s’havien aplicat fins ara seguint criteris de sostenibilitat; i el manteniment de l’espai públic, que segueix sent un dels grans objectius d’aquest mandat, com ja ho va ser de l’anterior.

   

Increment dels ingressos sense gravar la ciutadania

El pressupost de 2023 es podrà incrementar en 1,5 milions d’euros gràcies al creixement dels ingressos globals en un 1,6%. Aquest creixement respon a una previsió d’augment de les transferències corrents, en part motivada per la participació en els tributs de l’Estat i les subvencions d’altres administracions. Per tant, com ha remarcat l’alcaldessa, en cap cas s’incrementaran els recursos a costa de la ciutadania: “L’impost de béns immobles, que és l’impost directe que més aporta a l’Ajuntament, no ha tingut cap increment. El pressupost no s’ha augmentat gravant la butxaca dels nostres veïns i veïnes”.

Pel que fa a les despeses, destaca la pujada del capítol 1 (personal) en 1,5 milions d’euros (4%) fruit de les negociacions entre els sindicats i l’Estat per apujar els sous dels treballadors i treballadores públics.

Segons ha resumit Ana María Martínez Martínez, la proposta de pressupost de l’equip de govern persegueix no exercir més pressió econòmica sobre la ciutadania alhora que s’ofereixen els millors serveis públics possibles. I això serà possible gràcies també a un paquet d’inversions d’1,1 milions d’euros i, conseqüentment, a la sol·licitud d’un endeutament per dur-les a terme bastant inferior als darrers anys.

         

Inversió en benestar social i equitat

La proposta de pressupost per al 2023 manté les persones com a centre de la gestió municipal. Així ho evidencia el fet que la despesa en benestar social i equitat per a l’any vinent ascendeixi a 6,7 milions d’euros. Entre els temes que s’engloben en aquest àmbit està el Pla d’acció social (1,2 milions d’euros), els ajuts de menjador escolar (1,8 milions d’euros), els ajuts directes a les famílies (200.000 euros), l’assistència domiciliària (2,7 milions d’euros), les accions destinades a gent gran i col·lectius vulnerables (201.997 euros) i tot allò que fa referència a la promoció educativa: ajuts i beques (298.000 euros), ajuts al transport (87.325 euros) i el Pla d’infància i adolescència (300.000 euros).

També defineix el caràcter social del pressupost la implementació, per tercer any consecutiu, de la perspectiva de gènere. Les polítiques transversals que s’apliquen en aquest sentit estan quantificades en 2,3 milions d’euros, que inclouen les accions del Pla d’igualtat per a la ciutadania 2021-2024, les del segon Pla d’igualtat intern de l’Ajuntament i les que afecten 38 programes pressupostaris de diverses àrees municipals.

    

Els grans contractes i les inversions

Una part molt important del pressupost municipal es destina a aquells grans contractes que mantenen la ciutat al dia. Entre aquests, el més quantiós és el de recollida de residus i neteja viària, valorat en 8,4 milions d’euros. “Hem d’apel·lar a la ciutadania. Pensem que la gent ha de ser molt conscient d’aquesta despesa perquè només amb un comportament diferent la podríem reduir molt. Només pensar en els envasos que la gent llença al contenidor gris, ja és molt significatiu. Si els llencessin al contenidor groc, tindríem 300.000 euros més en positiu”, ha explicat el portaveu del grup d’ECP, Andrés Medrano Muñoz.

Altres contractes de gran pes dins del pressupost són el del transport urbà (4,5 milions d’euros), que acaba de renovar-se incorporant diverses millores en matèria de sostenibilitat i d’increment del servei; el del Servei d’Atenció Domiciliària (2,7 milions); el de manteniment de parcs i jardins (2,3 milions d’euros), que s’actualitzarà properament i que “significarà un abans i un després”, segons Medrano; el de manteniment de l’asfalt (850.000 euros); i el de manteniment de voreres (570.000 euros).

Pel que fa a les inversions per al 2023, destaquen les corresponents als pressupostos participatius (300.000 euros); la millora dels recursos humans (200.000 euros); les mesures relacionades amb l’enllumenat públic (150.000 euros); les accions de millora en matèria de seguretat ciutadana (141.000 euros), que engloben la incorporació de nous agents i més mitjans tècnics; les inversions en asfaltatge i voreres (125.000 euros); i el Pla de mobilitat urbana (105.000 euros).

La proposta de pressupost de l’equip de govern es portarà a aprovació inicial al ple municipal del proper dijous 24 de novembre, un cop ja s’ha presentat als partits polítics de l’oposició.

Objectius de Desenvolupament sostenible