Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La programació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus inclou tres Ecotallers en clau de Re Aprendre les tècniques del brodat japonès o com confeccionar compreses menstruals de tela són algunes de les propostes plantejades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La programació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus inclou tres Ecotallers en clau de Re

Aprendre les tècniques del brodat japonès o com confeccionar compreses menstruals de tela són algunes de les propostes plantejades

El sashiko és una tècnica de brodat provinent del japó (foto: Ajuntament de Rubí).
El sashiko és una tècnica de brodat provinent del japó (foto: Ajuntament de Rubí)

Fins diumenge, Rubí celebra una nova edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es realitza simultàniament arreu d'Europa i que té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d’evitar la generació de residus. L’edició d’aquest any posa l’accent en la moda circular.

Després de la Gran Acció d’aquest passat dissabte, la programació continua amb altres activitats. Un dels plats forts són els tres Ecotallers en clau de Re que s’han organitzat al llarg de la setmana i que requereixen inscripció prèvia.

El primer tindrà lloc dimecres a les 18 h al Rubí Forma i se centrarà en la confecció de compreses menstruals de tela. Les compreses i els tampons ocupen el cinquè lloc entre els residus de plàstic que contaminen els mars i els oceans. Es calcula que una persona pot produir entre 11.000 i 15.000 residus de productes menstruals al llarg de la vida, el que suposa uns 120 kg en total. En aquesta sessió, les persones assistents compartiran experiències sobre el seu cicle menstrual i aprendran a confeccionar compreses de roba i a explorar alternatives sostenibles pel que fa a la menstruació.

Dijous a les 18 h, la Biblioteca Mestre Martí Tauler acollirà l’Ecotaller de sashiko, una tècnica de brodat japonès. El sashiko tradicional combinava la intenció decorativa amb la reparació. Es considerava una tècnica popular, perquè eren els agricultors o pescadors els qui, durant l'hivern, l'utilitzaven per allargar la vida dels teixits gastats, reparar la roba i embellir els articles quotidians. En aquest Ecotaller, els i les participants aprendran les bases d'aquest tipus de brodat de patrons agradables i d'ús precís de l'espai, que servirà per decorar i sargir peces de roba, allargar-ne la vida útil i prevenir residus tèxtils.

Per últim, divendres a les 18.30 h, es realitzarà l’Ecotaller de compostatge casolà a l’Escola Rivo Rubeo. En aquesta sessió, les persones assistents aprendran a fer el seu propi adob per a l'hort i el jardí de casa. A més, podran adquirir un compostador per només 20 euros (fins a esgotar existències). El compostatge casolà o autocompostatge és un procés que consisteix en la transformació de les restes orgàniques de la cuina, el jardí o l'hort en adob per a les plantes. Gràcies al compostador, una caixa on abocar aquests residus, es pot obtenir compost a casa sense cap esforç, fet que comporta reduccions de la taxa de residus.

A banda dels Ecotallers, la programació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus és més àmplia. Consulta-la a www.rubi.cat/sepr.

Objectius de Desenvolupament sostenible