Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania rubinenca respon a la crida de “La Gran Acció” L’activitat central de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ha atret al voltant d’un miler de persones a la plaça del Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La ciutadania rubinenca respon a la crida de “La Gran Acció”

L’activitat central de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ha atret al voltant d’un miler de persones a la plaça del Doctor Guardiet

La reutilització d’objectes ha estat un dels eixos de la jornada (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La reutilització d’objectes ha estat un dels eixos de la jornada (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Prop d’un miler de persones han passat aquest dissabte per la plaça del Doctor Guardiet amb motiu de La Gran Acció, l’activitat central de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. La jornada ha reunit diferents entitats i col·lectius al voltant de la reparació, la reutilització, el reciclatge i la prevenció de residus.

Les activitats programades han despertat l’interès dels rubinencs i rubinenques, com ho demostra el fet que s’hagin exhaurit en molt poc temps els 150 contenidors d’orgànica i els 200 clakis que repartia el Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament en el marc de la jornada. La majoria de propostes s’adreçaven a un públic familiar i incidien en la necessitat de canviar d’hàbits per prevenir l’impacte dels residus al medi ambient i garantir el futur del planeta.

Per promoure la reparació, s’ha organitzat una sessió especial del taller Dimecres Manetes, que permetia a les persones participants quedar-se els petits electrodomèstics que aconseguissin arreglar. La reutilització ha estat l’eix vertebrador del mercat de segona mà Refira’t, de l’espai d’intercanvi La Trocalleria i de diferents tallers artístics, com ara un d’estampació de samarretes o un altre de creació de titelles amb mitjons. La Gran Acció també ha abordat la importància del reciclatge: L’entitat APDIR ha donat a conèixer el projecte de recollida i reciclatge de l’oli usat Rubiclac i s’ha pogut visitar l’exposició Un planeta plastificat, que mostrava a través de diferents plafons l’impacte dels envasos al medi. En darrer terme, per fomentar la prevenció de residus, s’ha celebrat un taller de cuina a partir d’excedents alimentaris del Mercat Municipal.

La jornada s’ha completat amb altres punts d’interès, com l’estand de recollida de joguines d’ASAV; les parades d’artesania de les famílies de les escoles 25 de Setembre, Schola, Mossèn Cinto Verdaguer, Rivo Rubeo i Pau Casals; un taller a càrrec de l’artista local Pep Borràs; una parada d’objectes de segona mà de la Colla de Geganters de Rubí; i diversos jocs de sensibilització per als més petits, com l’inflable per reciclar saltant.

Fridays for Future
Coincidint amb La Gran Acció, els joves que impulsen la iniciativa Fridays for Future a Rubí també s’han instal·lat a la plaça del Doctor Guardiet per donar-se a conèixer a la ciutadania.

El moviment per aturar el canvi climàtic encapçalat per la sueca Greta Thunberg està tenint una gran acceptació entre infants i joves d’arreu del món, que l’han començat a replicar a diverses ciutats. A Rubí, el projecte va prendre embranzida el passat divendres amb la celebració d’una assemblea oberta que va comptar amb la participació d’una vintena de nois i noies. Aquest dissabte, els joves han volgut ser a La Gran Acció, on han organitzat un taller de pancartes i han llegit el manifest del moviment.

Activitats durant tota la setmana
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus continuarà durant els propers dies amb activitats per a tota la família. Entre aquestes, destaca la visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès (CTRV) que tindrà lloc el proper dissabte 23 de novembre de 10.30 a 13 h. La proposta, adreçada a persones adultes i infants, és una gran oportunitat per conèixer la planta on arriben els residus del contenidor gris i esbrinar el seu destí final. La participació a la visita és gratuïta (www.rubi.cat/sepr o trucant al Telèfon Verd: 900 130 130 – 936 999 801 si és des del mòbil) i el trasllat fins al CTRV, situat a Vacarisses, es fa en autocar des de l’Escardívol.

Durant la setmana, també es duran a terme diverses activitats que promouen la reutilització, com ara els tallers d’iniciació a la restauració de mobles (19 i 20 de novembre) o el de reparació de telèfons i tauletes mòbils (21 de novembre), entre moltes altres.

A més, el servei d’intercanvi La Trocalleria ampliarà la seva presència i s’instal·larà cada dia en un punt diferent de la ciutat.

Imatges relacionades

Fridays for Future (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Fridays for Future (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Durant la jornada, s'han repartit contenidors d'orgànica (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Durant la jornada, s'han repartit contenidors d'orgànica (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Els infants han estat protagonistes de la SEPR (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Els infants han estat protagonistes de la SEPR (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Taller de cuina d'aprofitament del Mercat Municipal (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)
Taller de cuina d'aprofitament del Mercat Municipal (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)