Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca promou el coneixement de la riera de Rubí a través del projecte “Llegim el riu” La iniciativa, impulsada pels Serveis de Biblioteques i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, es desenvoluparà a la ciutat durant els mesos d’octubre i novembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Biblioteca promou el coneixement de la riera de Rubí a través del projecte “Llegim el riu”

La iniciativa, impulsada pels Serveis de Biblioteques i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, es desenvoluparà a la ciutat durant els mesos d’octubre i novembre

El projecte "Llegim el riu" s'ocupa de l'entorn del Llobregat i dels seus afluents.
El projecte "Llegim el riu" s'ocupa de l'entorn del Llobregat i dels seus afluents

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler participa al projecte Llegim el riu, impulsat i coordinat per les gerències dels serveis de Biblioteques i de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’afavorir el coneixement de l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, l’Anoia i al Cardener, i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. A Rubí, el projecte permetrà fer recerca participativa sobre la riera.

Llegim el riu, que complementa la iniciativa RiuNet, promou punts d’innovació social a les biblioteques mitjançant comunitats de persones usuàries que treballen en l’estat hidrològic i ecològic d’un riu. El projecte va arrencar al juliol amb la formació dels tàndems locals ─a Rubí, una persona tècnica del Servei de Sostenibilitat i Medi i una altra de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Aquests equips són els encarregats d’organitzar els grups que participaran en les sortides de camp, que començaran a finals de setembre. La direcció científica correspon al Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona (UB). Un cop realitzat l’estudi –a partir de la informació recollida–, es presentaran els resultats ─previsiblement durant el primer trimestre del 2022–, i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns. L’Associació Habitats, entitat ambiental que impulsa el Projecte Rius, col·labora també en aquest projecte per tal de coordinar totes les propostes que actualment hi ha al territori.

Amb aquesta iniciativa, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Rubí aposten per abordar la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals de forma transversal. L’activitat preveu tres sessions:

  • Dimarts 18 d’octubre a les 18 h: sessió informativa a l’auditori de la Biblioteca.
  • Dissabte 22 d’octubre a les 10 h: sortida de camp a la riera de Rubí.
  • Dimecres 9 de novembre a les 18 h: sessió de retorn a l’auditori de la Biblioteca.

Llegim el riu és un projecte adreçat a totes les persones interessades a conèixer el riu ─les persones menors de 14 anys han d’anar-hi acompanyades.

El grup màxim en la sortida de camp serà de 15 persones. Per formar-ne part, caldrà la inscripció per correu electrònic (b.rubi.mmt@diba.cat) o bé per telèfon (93 699 84 53) i el compromís d’assistir a totes les fases del projecte. Les inscripcions seran obertes des d’aquest dilluns 19 de setembre i fins a ocupar l’aforament. Hi haurà llista d’espera.

Objectius de Desenvolupament sostenible