Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arc Metropolità celebra que s’obri el debat de la governança de la regió i reclama que sigui acordat de forma conjunta Ara fa dos anys que es va constituir aquest organisme per reforçar la veu del municipalisme i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona dins el desenvolupament de la Regió Metropolitana https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Arc Metropolità celebra que s’obri el debat de la governança de la regió i reclama que sigui acordat de forma conjunta

Ara fa dos anys que es va constituir aquest organisme per reforçar la veu del municipalisme i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona dins el desenvolupament de la Regió Metropolitana

Des que es va constituir el 7 d’octubre del 2021, l’Arc ha mantingut diverses reunions de treball (imatge d’arxiu: Ajuntament de Rubí).
Des que es va constituir el 7 d’octubre del 2021, l’Arc ha mantingut diverses reunions de treball (imatge d’arxiu: Ajuntament de Rubí)

Els alcaldes i alcaldesses de les ciutats de l’Arc Metropolità, entre les quals hi ha Ana María Martínez Martínez, valoren en positiu la possibilitat d’obrir un debat sobre el futur de la Regió Metropolitana. Des de la singularitat d’aquests municipis, situats més enllà de Collserola, reclamen que aquest debat es faci des de l’anàlisi de les necessitats compartides per totes les ciutats que en formen part.

Actualment, la Regió Metropolitana té tres visions diferents: Barcelona ciutat, Àrea Metropolitana i Arc Metropolità, amb interessos que no sempre convergeixen, però que necessàriament han de parlar-se, entendre’s, establir llaços i estratègies comunes i compartir governances.

Precisament, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità va néixer ara fa dos anys arran de la manca real d’aquesta visió metropolitana per superar les dinàmiques centrades en la gran ciutat i el seu continu urbà. Aquesta agrupació de nou municipis amb unes característiques determinades i molt similars entre elles aglutina una població de prop de 900.000 habitants i comparteix necessitats específiques que poden ser diferents d’altres municipis de Barcelona. En aquest sentit, l’Arc ha volgut establir una estratègia conjunta i coherent en tot l'àmbit territorial de la regió metropolitana a partir d'una visió pròpia de les ciutats de l'Arc Metropolità i dels sistemes urbans que articulen aquests municipis.

 

El debat metropolità, un debat imprescindible

Segons l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, "els alcaldes i alcaldesses de l’Arc som conscients de la complexitat d’aquest procés i les dificultats que suposa la seva articulació, però això no ens ha de fer perdre de vista un horitzó al qual hem d’aspirar per construir una realitat metropolitana que aglutini a tot el territori".

Des de l’Arc Metropolità, de fet ja s’han iniciat aquests debats a través del PDU Metropolità en el qual, més enllà de la definició urbanística de l’AMB, té afectacions a la resta de la regió metropolitana i, per tant, és una bona oportunitat per parlar del conjunt. Aspectes com l’habitatge, les infraestructures, la mobilitat, els espais lliures, el desenvolupament econòmic o la cohesió social d’aquestes ciutats hi han de ser presents.

"Els alcaldes i alcaldesses de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona estem convençuts que el debat metropolità és un debat imprescindible i, per això, ens oferim per coliderar-lo i donar així inici a una nova governança en igualtat de condicions amb la resta d’institucions de la Regió", ha assegurat Martínez Martínez.

Objectius de Desenvolupament sostenible