Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tornen a l’ermita de Sant Muç La celebració organitzada per l’Ajuntament, l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la parròquia de Sant Pere tindrà lloc el proper dilluns 6 de juny https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tornen a l’ermita de Sant Muç

La celebració organitzada per l’Ajuntament, l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la parròquia de Sant Pere tindrà lloc el proper dilluns 6 de juny

L’ermita tornarà a ser l’escenari dels Xatos (foto: Ajuntament – Localpres).
L’ermita tornarà a ser l’escenari dels Xatos (foto: Ajuntament – Localpres)

L’ermita de Sant Muç tornarà a ser l’escenari de l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos el proper dilluns 6 de juny. Després de dos anys de pandèmia, la celebració que organitzen l’Ajuntament, l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la parròquia de Sant Pere, amb la col·laboració d’una dotzena d’entitats més, podrà recuperar finalment la seva programació habitual.

La plaça del Doctor Guardiet serà el punt de trobada de totes les persones que vulguin pujar en cercavila fins a l’ermita, com marca la tradició. A les 9 h, s'hi concentraran abans d’iniciar el camí cap a Sant Muç (9.30 h) amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada s’aturaran a fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran la passejada fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa i, sobre les 11.30 h, la ballada de gegants i gegantons; l'actuació castellera; i el ball dels Xatos, creat pel coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés. La jornada festiva finalitzarà a partir de les 12 h amb una audició de sardanes a càrrec de la cobla Jovenívola de Sabadell. Enguany no hi haurà la tradicional paella.

Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del Mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva represa, la festa s’ha consolidat com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat, prèvia al gran moment de la Festa Major. Es tracta d’una de les dues festes locals de Rubí.

L'any passat, com a conseqüència de la situació d'emergència sanitària, la celebració va quedar reduïda a tres únics actes, que van tenir lloc a l'església de Sant Pere.