Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos se celebraran el dilluns 29 de maig La tradició rubinenca seguirà el programa d’actes habitual, que inclou la pujada a peu a l’ermita, la missa i les actuacions de les diferents entitats culturals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos se celebraran el dilluns 29 de maig

La tradició rubinenca seguirà el programa d’actes habitual, que inclou la pujada a peu a l’ermita, la missa i les actuacions de les diferents entitats culturals

Els i les més joves de l’Esbart, a la celebració de l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els i les més joves de l’Esbart, a la celebració de l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El proper dilluns 29 de maig, Rubí tornarà a viure la tradició de l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos. La celebració està organitzada per l’Ajuntament, l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana de Rubí i la parròquia de Sant Pere amb la col·laboració de les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, la Masia de Can Ramoneda i Masoveria de Sant Muç.

La plaça del Doctor Guardiet serà el punt de trobada de totes les persones que vulguin pujar en cercavila fins a l’ermita, com marca la tradició. A les 9 h, s'hi concentraran abans d’iniciar el camí cap a Sant Muç (9.30 h) amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

Al voltant de les 10 h, els participants a la caminada s’aturaran a fer un refrigeri a la Masia de Can Ramoneda. Des d’allà reprendran la passejada fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els principals actes de la jornada. A les 10.30 h, se celebrarà la missa i, a continuació, la ballada de gegants i gegantons, l'actuació castellera, la ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell, la cantada de la Societat Coral Unió Rubinenca i el ball dels Xatos, creat pel coreògraf rubinenc Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.

Rubí va recuperar la Festa dels Xatos el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat. Es tracta d’una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç.

Des de la seva represa, la festa s’ha consolidat com una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a la ciutat, prèvia al gran moment de la Festa Major. Es tracta d’una de les dues festes locals de Rubí.