Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa exposa les mesures de sostenibilitat energètica que el servei Rubí Brilla ofereix a les empreses de la ciutat Ana María Martínez Martínez ha participat aquest dijous a la trobada digital "Por una industria comprometida", organitzada pel grup editorial Joly i la Zona Franca de Cadis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa exposa les mesures de sostenibilitat energètica que el servei Rubí Brilla ofereix a les empreses de la ciutat

Ana María Martínez Martínez ha participat aquest dijous a la trobada digital "Por una industria comprometida", organitzada pel grup editorial Joly i la Zona Franca de Cadis

Una de les mesures impulsades des de Rubí Brilla ha estat el projecte Autoconsum 0/0 (foto: Ajuntament de Rubí).
Una de les mesures impulsades des de Rubí Brilla ha estat el projecte Autoconsum 0/0 (foto: Ajuntament de Rubí)

Aquest dijous s’ha celebrat la trobada digital Por una industria comprometida, impulsada pel grup editorial andalús Joly i patrocinada per la Zona Franca de Cadis. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, que ha presentat l’oferta d’accions i serveis que el Consistori rubinenc, a través del servei Rubí Brilla, posa a disposició de les empreses de la ciutat per avançar cap al canvi de model energètic.

Martínez Martínez ha explicat que Rubí és una ciutat amb un marcat caràcter industrial, destacant que és la segona concentració industrial de Catalunya, després de la Zona Franca de Barcelona, i posant de relleu l’elevat percentatge d’ocupació en aquest sector, superior al 50%. Això comporta, com ha comentat l’alcaldessa, que el 40% de les emissions i del consum energètic de la ciutat tinguin lloc a la indústria.

Des de l’any 2011, l’estratègia local per un nou model energètic Rubí Brilla ha centrat els seus esforços en l’eficiència energètica a tots els sectors de la ciutat, aconseguint grans resultats d’estalvi. Inicialment, Rubí Brilla va focalitzar la seva actuació al sector públic i industrial i, de mica en mica, va anar expandint-se fins a abastar tots els àmbits que es poden tractar en matèria energètica en una ciutat, com ara la mobilitat, el sector domèstic, el sector comercial o la rehabilitació energètica, entre d’altres.

 

Nous serveis adreçats al sector industrial

El nou Pla Director Rubí Brilla 2020-2030 amplia l’oferta disponible de serveis i accions destinats al sector industrial, amb propostes com el cercador d'empreses energètiques, que posarà en contacte oferta i demanda local en els camps d'estalvi, eficiència i energies renovables; o el bus compartit d'empresa, que obrirà rutes de transport col·lectiu per als treballadors i treballadores de les diferents firmes participants, sufragat en part per les empreses i en part pel Consistori via beneficis fiscals.

L’Ajuntament també promourà l'ambientalització de flotes de vehicles i el desenvolupament del Sistema d'Informació Energètic a través d'una geobase de dades única, oberta i lliure, que concentri el big data energètic i d'emissions de la ciutat.

 

La compra agregada, un cas d’èxit

L’any 2018, l’Ajuntament va impulsar el Grup de Compra Agregada Local d'Energia amb l’objectiu de reduir el preu de l'energia de les empreses gràcies a l'agregació del consum, així com convertir el consum d'aquestes empreses en consum d’origen 100% renovable. Aquesta iniciativa també afavoreix el contacte de les empreses amb la comercialitzadora sense passar per un servei genèric d'atenció a client, i proporciona un acompanyament constant per part de l'Ajuntament i el gestor energètic contractat, que asseguren la transparència i benefici per a les empreses que formen part de el grup.

Actualment, el grup està conformat per un total de 80 punts de subministrament i 61 empreses (industrials i pimes, en baixa i alta tensió i en tarifa fixa i indexada). L'estalvi mitjà és del 7%. “Alguns comerços han aconseguit estalvis de fins al 20% del seu cost energètic, mentre que la gran indústria ha tingut resultats una mica inferiors, perquè habitualment tenen optimitzat i millor controlat el cost energètic, tot i que valoren molt positivament la resta de beneficis de formar part del grup de compra”, ha explicat l’alcaldessa.

 

Autoconsum 0/0

Ana María Martínez Martínez també ha parlat del projecte d'autoconsum col·lectiu a la indústria Autoconsum 0/0 (0 emissions/0 inversió). El 2020 s'ha dut a terme la 1a edició d’aquesta iniciativa, un projecte de col·laboració público-privada que ha permès, tot i la COVID-19, la implantació d’instal·lacions d'autoconsum solar col·lectiu a 8 empreses del PAE Can Jardí. La instal·lació total és de 1,2MWp i permetrà l'estalvi de 450 tones de CO2 a l'any.

La fórmula promoguda ha estat la del concurs privat, coordinat i assessorat per l’Ajuntament. La participació de les empreses s’ha pogut realitzar de dues formes diferents: mitjançant inversió directa (a través d’una UTE que actua com a enginyeria) o optar pel PPA (Power Purchase Agreement) com a eina de finançament, en el cas d’aquelles que no podien assumir la inversió inicialment (estableix un contracte de compra-venta d’energia a llarg termini entre el productor i el consumidor).

Actualment s’està iniciant la 2a edició d’aquesta iniciativa. “Esperem comptar amb la participació d'un nombre d'empreses més elevat”, ha assegurat Martínez Martínez.

A banda de l’alcaldessa de Rubí, la trobada digital Por una industria comprometida també ha comptat amb la participació de Francisco González, delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Cadis; José María González, alcalde de Cadis i president del Consorci de la Zona Franca de Cadis; i Carlos Montoya, cap del Departament Solar de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic. La trobada ha estat moderada per Melchor Mateo, redactor en cap del Diario de Cádiz.