Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament inicia la tramitació d’un nou POUM cercant el màxim consens amb les forces polítiques i els agents del territori El document, que es preveu que estigui enllestit el proper mandat, ha de fixar les línies de planejament dels propers anys a la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament inicia la tramitació d’un nou POUM cercant el màxim consens amb les forces polítiques i els agents del territori

El document, que es preveu que estigui enllestit el proper mandat, ha de fixar les línies de planejament dels propers anys a la ciutat

L’alcaldessa i la segona tinent d’alcaldia, durant la compareixença de premsa (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L’alcaldessa i la segona tinent d’alcaldia, durant la compareixença de premsa (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la segona tinent d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, han anunciat aquest dimecres en el marc d’una Junta de Portaveus extraordinària que l’equip de govern inicia la tramitació d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El document, que és previst que estigui enllestit d’aquí a uns sis anys, ha de donar resposta als canvis demogràfics, industrials i socials que ha experimentat Rubí i a les necessitats futures de la ciutat.

A la sessió plenària corresponent al mes de març és previst que es porti a aprovació el desistiment de la tramitació de l’anterior POUM, els treballs del qual van començar l’any 2005, i l’inici de l’elaboració del nou instrument de planejament. Aquest procediment és fruit de l’acord de governabilitat rubricat entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) al juliol de 2019 ─socis de govern des del passat mes de setembre─, amb la voluntat que els rubinencs i rubinenques, després de diversos anys d’espera, disposin d’un POUM actual, modern, adaptat als nous temps i que tingui en compte diverses consideracions importants.

Una d’elles és el consens entre les diferents formacions polítiques: “Volem treballar un POUM amb el major consens possible i la participació dels agents del territori”, ha assegurat l’alcaldessa. “Parlem d’un POUM que ha de ser de totes i de tots, perquè la ciutat és de tothom”. Per aquest motiu, els treballs inclouran un programa de participació, que s’elaborarà un cop s’hagin licitat els treballs de redacció del document. 

La tramitació del nou POUM no comença de zero. I és que tota la feina feta anteriorment ha permès conèixer molt bé el municipi, disposar d’una diagnosi molt acurada tant del territori com del seu creixement i la seva ocupació, i tot allò que té a veure amb les infraestructures d’accessibilitat i mobilitat. A més, Ana María Martínez Martínez també ha posat en valor que Rubí “té l’oportunitat de ser la primera ciutat gran que inicia la redacció d’un POUM sota el paraigües dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats en el marc de l’Agenda 2030”.

Per la seva banda, la segona tinent d’alcaldia ha explicat que “es tracta d’una bona notícia per la ciutat”. Segons Ànnia Garcia Moreno, l’inici de la tramitació del nou instrument de planejament “arriba en un moment estratègic”, tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible que comentava l’alcaldessa; el fet que el Parlament de Catalunya hagi ratificat el Decret 17/2019 de mesures urgents per l’accés a l’habitatge ─que inclou modificacions importants en matèria de planejament per poder augmentar el nombre d’habitatges del parc públic─; que a Rubí s’estigui elaborant el Pla Local d’Habitatge, i l’aprovació del nou Pla Específic de Mobilitat del Vallès ─actualment en exposició pública. “Per tant, tindrem un POUM adaptat a la realitat del territori i que de ben segur serà d’èxit, perquè estarà alineat amb aquest context i totes aquestes modificacions que es donaran”.

En paral·lel a la redacció del nou instrument de planejament, s’iniciarà la modificació puntual d’alguns punts del Pla General d’Ordenació (PGO) vigent. I és que, com ha comentat l’alcaldessa, “el planejament no és una fotografia fixa, sinó dinàmica; tant com ho és la ciutat. I Rubí no pot aturar-se”. En aquest sentit, cal donar resposta a les necessitats urgents del municipi. Aquestes modificacions puntuals del PGO abasten tres eixos bàsics: habitatge, projectes econòmics estratègics i imatge de ciutat.

Martínez també ha informat que s’habilitarà una Oficina del POUM, que haurà de ser un lloc de trobada i d’intercanvi d’informació sobre el planejament de la ciutat. En aquest sentit, la segona tinent d’alcaldia ha manifestat que “l’única manera que el POUM tingui èxit [...] és cercant aquesta participació qualitativa i aquest consens polític, que ens ha de permetre anar compartint cada pas que fem i definint els projectes, fent que tots els matisos quedin el més ben recollits possibles o, en tot cas, amb els mínims comuns denominadors”. També es preveu la creació d’una comissió de seguiment, que serà de caràcter político-tècnica i que perseguirà la mateixa finalitat: donar compte a la població de tot allò que tingui a veure amb el POUM. 

Etiquetes