Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí confia que la regulació dels preus del lloguer impacti positivament en les rendes dels habitatges de la ciutat La regidora d’Habitatge, M. Carmen Alarcón Cuenca, creu que aquesta és una mesura molt important per facilitar l’accés a l’habitatge de persones joves i famílies amb rendes limitades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí confia que la regulació dels preus del lloguer impacti positivament en les rendes dels habitatges de la ciutat

La regidora d’Habitatge, M. Carmen Alarcón Cuenca, creu que aquesta és una mesura molt important per facilitar l’accés a l’habitatge de persones joves i famílies amb rendes limitades

La Llei pel dret a l’habitatge preveu contenir els preus del lloguer i elaborar un pla per corregir desequilibris (foto: Ajuntament de Rubí).
La Llei pel dret a l’habitatge preveu contenir els preus del lloguer i elaborar un pla per corregir desequilibris (foto: Ajuntament de Rubí)

A l’espera que es concreti la limitació dels preus del lloguer a les 140 zones de mercat residencial tensionat (ZMRT), entre les quals es troba Rubí, la regidora d’Habitatge, M. Carmen Alarcón Cuenca, ha manifestat que “aquesta regulació és una eina importantíssima per frenar la pujada continuada dels preus de lloguer a la nostra ciutat, que a la pràctica impedeix l’accés a l’habitatge de persones joves i famílies amb rendes limitades i, fins i tot, impossibilita fer front a les renovacions de contractes vigents”. El govern espanyol s’ha compromès a aprovar i publicar al llarg del mes de febrer l’índex de referència que marcarà el preu màxim de lloguer per a aquells pisos que siguin de grans tenidors o que entrin de nou al mercat.

L’index de referència de preus de lloguer que va aprovar la Generalitat de Catalunya en el marc de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge ja es va mostrar com una eina eficaç per moderar la tendència a l’alça dels preus de lloguer que s’estava produint amb posterioritat a la pandèmia. Durant el primer any de vigència de la llei, la baixada dels preus de lloguer va ser superior al 6,5%, a la vegada que van augmentar les signatures dels contractes de lloguer.

Aquesta llei, però, va ser recorreguda al Tribunal Constitucional pel Partit Popular (PP) i aquest va acabar declarant inconstitucionals i nuls alguns articles, inclòs el mecanisme de control de rendes establert. El principal argument era que aquests preceptes declarats inconstitucionals suposaven una invasió de les competències de l’Estat en matèria civil reconegudes a l’article 149.1.8 de la Constitució.

Aquesta situació es va poder resoldre amb l’aprovació de la Llei d’àmbit estatal 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge. Aquesta norma preveu l’aplicació de diferents mesures de contenció del preu del lloguer i la necessitat d’elaborar i executar un pla específic per corregir els desequilibris detectats.

Per a M. Carmen Alarcón Cuenca, “estem davant d’un escenari esperançador per fer front a la nova bombolla immobiliària i establir unes rendes de lloguer que permetin garantir el dret a un habitatge digne a la nostra ciutat”.

Objectius de Desenvolupament sostenible