Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els grups municipals del PSC i ERC arriben a un acord per aprovar les ordenances i el pressupost de 2024 El document signat aquest dimecres compromet totes dues formacions a treballar conjuntament en diversos projectes de ciutat prioritaris https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els grups municipals del PSC i ERC arriben a un acord per aprovar les ordenances i el pressupost de 2024

El document signat aquest dimecres compromet totes dues formacions a treballar conjuntament en diversos projectes de ciutat prioritaris

Signatura de l’acord per part de l'alcaldessa i presidenta del PSC, Ana María Martínez Martínez, i el portaveu d'ERC, Xavier Corbera Gaju (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Signatura de l’acord per part de l'alcaldessa i presidenta del PSC, Ana María Martínez Martínez, i el portaveu d'ERC, Xavier Corbera Gaju (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Els grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han formalitzat aquest dimecres un acord per a l’aprovació de les ordenances fiscals i el pressupost de 2024. El compromís assolit entre la formació que ostenta l’Alcaldia i el principal grup de l’oposició plasma també la voluntat de ser corresponsables en la realització de projectes de ciutat presents i futurs.

L’entesa entre els dos grups es va visualitzar ja la setmana passada amb l’aprovació inicial de les ordenances fiscals per a l’any vinent. Després de vuit exercicis sense incrementar la pressió fiscal, la proposta aprovada pel PSC i ERC s’actualitza per donar resposta a l’actual inflació, l’augment del preu de les matèries primeres i l’elevat cost del consum energètic, especialment de l’energia elèctrica. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha dit que la pujada d’impostos com l’IBI o la taxa d’escombraries era inevitable: “La tensió que vivim ens fa plantejar mesures fiscals per poder continuar prestant serveis de qualitat. La situació no ens permetia aguantar més sense incrementar els impostos, i no som una excepció, tots els municipis del país o pràcticament tots han fet un increment en les seves ordenances”.

L’alcaldessa ha matisat que, malgrat l’increment de fins a un 12% de l’IBI, el rebut mig a Rubí seguirà situant-se al tram més baix dels municipis de la comarca. Per a un habitatge mitjà, s’estima que representarà un increment de menys 60 euros anuals després de diversos anys de congelació. Pel que fa a la taxa de residus, que s’adapta al que marca l’actual regulació europea, s’apujarà per sota dels 40 euros anuals a les llars amb quatre residents.

L’aprovació d’aquestes ordenances serà un dels elements que faran possible un pressupost municipal per al 2024 que respongui a les demandes de la ciutadania i que garanteixi la qualitat dels serveis públics. Els comptes per a l’any vinent, segons ha avançat l’alcaldessa, permetran seguir treballant en un Pla d’acció social potent; en seguretat ciutadana; en estalvi energètic, verd urbà i mitigació del canvi climàtic; en igualtat de gènere; en mobilitat saludable; i en manteniment i conservació de l’espai públic. També incidiran en la millora dels grans contractes de la ciutat, com per exemple el de transport urbà, el de recollida de residus i neteja, o el de manteniment de parcs i jardins; i inclouran noves línies d’inversió per a temes prioritaris com la millora de l’enllumenat públic o el Pla de verd urbà.

És en aquest context que l’alcaldessa ha fet valer l’acord assolit amb ERC. Un pacte en qüestions essencials per al futur de la ciutat que va més enllà de l’aprovació de les ordenances i el pressupost: “Com a alcaldessa tinc la voluntat de continuar treballar conjuntament, a banda d’aquest acord, perquè representem una majoria de la nostra ciutat. I a més, oferim la possibilitat de treballar als grups municipals d’esquerra que tiguin com a prioritat la millora dels serveis als nostres veïns i veïnes”.

El portaveu d’ERC, Xavier Corbera Gaju, ha aprofundit en aquesta voluntat de consens: “La ciutat es mereix que ens posem d’acord, que aparquem diferències i que trobem punts en què coincidim, que en tenim molts. El que hem fet és posar Rubí en el centre, actuar amb responsabilitat i també amb agraïment, perquè des del moment que ens hem posat a treballar en les ordenances i el pressupost l’entesa ha estat bona”. Per a l’edil republicà, és important que els dos grups majoritaris al Ple hagin fet un esforç per teixir confiances i buscar les coincidències existents en els seus respectius models de ciutat i de societat.

L’acord signat aquest dimecres concreta diverses mesures en l’àmbit del pressupost, com ara la disminució d’algunes despeses d’acció institucional i comunicació, o l’impuls d’un nou esdeveniment musical de petit format que serveixi de plataforma per a artistes locals.

El document també estableix la participació de totes dues formacions en la presa de decisions de projectes com la remodelació de la plaça d’Anselm Clavé, la restauració de la plaça de Pearson, la pacificació del Camí d’Ullastrell, la implentació del Pla director de la bicicleta, la creació d’un viver d’arbres a la Font del Ferro o l’establiment d’una partida d’inversió per a la millora de les escoles; així com també mesures per al foment de la llengua catalana.

Per a nosaltres era important que l’esforç fiscal que fem tots i totes tingués la garantia que no és en va, sinó que es mantinguin els serveis públics, que són essencials, que intentem millorar-los i que la ciutadania vegi que també es fa un esforç per reduir certes despeses”, ha manifestat Corbera.

Els grups municipals del PSC i ERC han formalitzat l'acord sobre les ordenances i el pressupost de 2024 aquest dimecres a la tarda amb la signatura del mateix a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Objectius de Desenvolupament sostenible