Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TSJC dona la raó a l’Ajuntament de Rubí quan exigeix un estudi d’impacte ambiental per a un instrument urbanístic com és el Projecte d’Actuació Específica de l’abocador de Can Balasc L’Ajuntament confia que aquest mateix criteri s’apliqui quan es resolguin els contenciosos sobre l’autorització ambiental concedida https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El TSJC dona la raó a l’Ajuntament de Rubí quan exigeix un estudi d’impacte ambiental per a un instrument urbanístic com és el Projecte d’Actuació Específica de l’abocador de Can Balasc

L’Ajuntament confia que aquest mateix criteri s’apliqui quan es resolguin els contenciosos sobre l’autorització ambiental concedida

Segons el TSJC, l'Ajuntament de Rubí ha actuat correctament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Segons el TSJC, l'Ajuntament de Rubí ha actuat correctament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

En sentència del passat 7 de març de 2023, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat que l’Ajuntament de Rubí va actuar correctament quan va denegar l’aprovació prèvia del Projecte d’Actuació Específica de l’abocador de Can Balasc perquè li faltava la presentació de l’Estudi d’Impacte Ambiental. Aquesta sentència dona la raó, per tant, a l’Ajuntament de Rubí, tot i que no es ferma perquè contra ella es pot interposar recurs de cassació. Aquesta informació ha estat traslladada ja a la Mesa de Seguiment dels Abocadors, integrada per representants dels grups municipals, la Plataforma Rubí Sense Abocadors, els centres educatius i les entitats i associacions veïnals.

L’Ajuntament de Rubí va impugnar l'autorització ambiental concedida a Arrins, SL per a l'activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos a Can Balasc, emesa el 13 d’octubre de 2020 per la Secretaria Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El Consistori va considerar en el seu moment que la resolució emesa no s'ajustava a dret i que es continuaven vulnerant interessos generals, com el de la protecció del medi ambient i la salut (que és competència municipal). Arribats a aquest punt, l’Ajuntament va emprendre accions legals per tal de revertir la situació.

La recent sentència del TSJC dona resposta temporalment a la part urbanística de l’abocador de Can Balasc i reverteix la sentència del jutjat de primera instància, que donava la raó inicialment a l’empresa AJK INVERSIONES CANTÁBRICAS Y PORTUARIAS.

    

Recursos en òrgans judicials diferents

Els recursos presentats per l’Ajuntament de Rubí i la Plataforma Rubí Sense Abocadors contra la resolució dictada l’octubre de l’any 2020 han recaigut en òrgans judicials diferents. El formulat per la corporació municipal es resoldrà per un Jutjat Contenciós, mentre que el presentat per la Plataforma es resoldrà pel TSJC.

L’Ajuntament confia que també s’exigeixi l’estudi d’impacte ambiental quan es resolguin els contenciosos sobre l’autorització ambiental, la qual es va concedir sense l’esmentat estudi.

Objectius de Desenvolupament sostenible