Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple nomenarà aquest dijous la persona que ocuparà la Sindicatura de Greuges de Rubí La sessió plenària del mes d’octubre també aprovarà un nou protocol de dol institucional davant de casos de violència masclista https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple nomenarà aquest dijous la persona que ocuparà la Sindicatura de Greuges de Rubí

La sessió plenària del mes d’octubre també aprovarà un nou protocol de dol institucional davant de casos de violència masclista

Els portaveus de les dues formacions al govern, ECP i PSC (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els portaveus de les dues formacions al govern, ECP i PSC (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple municipal farà oficial aquest dijous el nomenament de la persona que ocuparà la Sindicatura de Greuges de Rubí durant els propers cinc anys. La designació culmina un procés que va iniciar-se a principis d’any amb l’elaboració del nou reglament d’aquest òrgan i que va seguir amb un concurs públic obert a tota la ciutadania mejor d’edat.

Quatre persones van presentar la seva candidatura per ser Síndic o Síndica de Greuges. Un cop validades les seves propostes, la ciutadania va poder intervenir en el procés de priorització de les mateixes a través de la plataforma Participa Rubí. A continuació, les persones candidates van defensar els seus respectius projectes davant la Junta de Portaveus, encarregada de la valoració final.

El nomenament que es ratificarà aquest dijous serà el primer que es faci sota les noves condicions de la Sindicatura de Greuges. I és que, a banda d’escollir-se mitjançant un procediment de concurs públic, aquesta figura de defensa dels drets de la ciutadania serà professional i remunerada. El portaveu del grup municipal d’En Comú Podem, Andrés Medrano Muñoz, n’ha destacat la importància: “Ens dotem novament d’un Síndic o Síndica, que és una garantia de democràcia, que ens ajuda a funcionar millor en tant que ens ofereix interlocució amb la ciutadania, que ens permetrà millorar procediments i atendre casos concrets si s’escau”.

La sessió plenària d’aquest dijous també donarà llum verda a un protocol de dol institucional contra les violències masclistes, que marcarà l’actuació de l’Ajuntament cada cop que es produeixi la mort d’una dona a mans de la seva parella o exparella. Segons ha explicat el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Moisés Rodríguez Cantón, “malauradament, convivim amb aquesta barbàrie. Cada vegada que hi hagi una mort per feminicidi, l’Ajuntament vol tenir present què s’ha de fer a l’hora de condemnar els fets però també de sensibilitzar la població”.

El protocol de dol concreta com s’ha de procedir en funció de l’àmbit territorial on s’hagi produït l’assassinat, establint més accions en cas que el feminicidi hagi estat a la ciutat.

La violència contra les dones també serà present en un altre punt de l’ordre del dia del Ple: l’aprovació d’una declaració institucional en suport a les dones iranianes. La proposta s’alinea al costat de la revolució que s’ha iniciat a la república islàmica arran de l’assassinat de Mahsa Amini, una jove de 22 anys que va ser detinguda a Teheran per portar el vel “de manera inapropiada”.

Andrés Medrano Muñoz ha dit que, amb aquesta declaració, l’Ajuntament “vol condemnar enèrgicament els fets, reforçar la nostra posició en tant que cap estat ni policia moral ha de poder determinar la manera com ha d’anar vestida una dona; i estendre aquesta condemna en relació a la repressió que pateixen altres col·lectius, com per exemple l’LGTBI”. La proposta demana, entre d’altres, que es modifiqui la Llei 13/2009 de dret d’asil perquè es clarifiquin els criteris sota els quals es concedeix o no en determinats casos.

D’altra banda, l’equip de govern ultima una moció per a la sessió plenària d’aquest dijous en contra de les noves retallades en matèria d’educació. “Com a govern, no podem iniciar un curs amb menys vetlladores, menys suport per a l’escola inclusiva... Això no es pot tolerar si valorem les polítiques d’educació com el que són, un dels principals pals de paller de la nostra vida”, ha dit Moisés Rodríguez Cantón. Per al bipartit local, des de la Generalitat no s’està treballant bé en l’àmbit educatiu i cal que l’Ajuntament s’hi posicioni en contra.

    

Tràmits

L’ordre del dia d’aquest dijous inclourà també l’aprovació de diverses modificacions de crèdit que han de possibilitar un millor servei a la ciutadania. Entre d’altres, permetran l’adquisició de dos nous vehicles per a la Policia Local i Protecció Civil respectivament, a banda d’altre material per a la seva tasca diària. Aquestes també donaran resposta a demandes del Servei d’Educació: el canvi de terra de l’Espai Creixença i la compra de mobiliari i altres millores a l’Escola Bressol Municipal La Bruna.

També es portarà al Ple una modificació del pla parcial de Vallès Park que regularitzarà la situació de tot un conjunt de parcel·les que tenen una mida inferior als 500 m2 que marca com a superfície mínima l’actual planejament i que, per tant, es troben en una situació d’indefensió a l’hora de proposar-hi noves construccions. El canvi beneficiarà 278 terrenys d’un total de 438.

La sessió plenària corresponent al mes d’octubre tindrà lloc aquest dijous 27 d’octubre a partir de les 17 h. Com és habitual, es podrà seguir en directe a través de la pàgina web municipal.

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes