Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple municipal rebutja per unanimitat la nova línia de molt alta tensió A la sessió d’aquest dijous, la majoria del Plenari ha donat suport a una declaració institucional per a la resolució pacífica del conflicte entre Palestina i Israel i el respecte a la legalitat internacional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple municipal rebutja per unanimitat la nova línia de molt alta tensió

A la sessió d’aquest dijous, la majoria del Plenari ha donat suport a una declaració institucional per a la resolució pacífica del conflicte entre Palestina i Israel i el respecte a la legalitat internacional

El debat al voltant del conflicte entre Palestina i Israel ha tingut l’absència del PP (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El debat al voltant del conflicte entre Palestina i Israel ha tingut l’absència del PP (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció de rebuig a la nova línia de molt alta tensió (MAT) presentada inicialment per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i a la qual s’han acabat adherint també el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP). El text reclama la retirada immediata d’aquesta infraestructura promoguda per l’empresa Forestalia, i manifesta el compromís de l’Ajuntament amb el foment de les energies renovables i amb un model energètic descentralitzat, de consum pròxim i respectuós amb l’entorn natural. També demana a la Generalitat estudis actuals sobre les necessitats energètiques del país des d’una perspectiva de canvi de model cap a una energia més neta i sostenible, i l’avaluació dels desenvolupaments social i econòmic del territori en un context de transició energètica i amb una xarxa elèctrica ben dimensionada. Els acords de la moció inclouen, a més, després d’una petita transacció sol·licitada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), sol·licitar al Govern català i al Parlament de Catalunya que continuïn defensant els interessos dels 40 municipis afectats.

També ha rebut llum verda per unanimitat una moció que proposa onze accions per prevenir i gestionar els incendis a les urbanitzacions. El text, presentat per l’AUP i que ha incorporat les esmenes del PSC, recull entre d’altres mesures informar el veïnat de les urbantizacions de les mesures a seguir i fomentar-ne la creació de grups de col·laboració per a casos d’evacuació; incrementar l’esforç de desbrossada a les zones d’alta inflamabilitat i el manteniment anual de les franges perimetrals de 25 metres abans del mes de març, demanant totes les subvencions i ajudes supramunicipals necessàries; estudiar la viabilitat d’incorporar un ramat de cabres i ovelles mancomunat amb altres municipis de l’entorn perquè faci el manteniment passiu de les franges de protecció i les zones adjacents; engegar una política municipal activa del territori forestal i fomentar sinergies per impulsar una gestió agroforestal sostenible; seguir treballant per la reintroducció d’espècies autòctones més resistents en cas d’incendi; i reclamar a la Generalitat l’ampliació de la ràtio de bombers.

El Ple ha aprovat igualment exigir al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Generalitat de Catalunya l’acceleració dels tràmits per regular els preus dels lloguers, tal com recull la Llei 12/2023, del 24 de maig, pel dret a l’habitatge. La proposta, presentada per ECP i transaccionada pel PSC, ha rebut també els vots favorables d’ERC i l’AUP, l’abstenció de Veïns per Rubí (VR) i els vots contraris de VOX i el Partit Popular (PP).

L’escrit demana, en concret, que es consensuï la metodologia de càlcul del sistema de referència de preus de lloguer de Catalunya, per tal que sigui efectiva la regulació a Rubí i es puguin aturar les pujades abusives, i insta el Ministeri a publicar de manera urgent la resolució sobre les zones considerades de mercat tensionat.

El Ple també ha debatut una moció del PP que sol·licitava el compliment total de l’Ordenança reguladora de la prevenció i gestió dels residus municipals i de la neteja viària. La formació popular demanava el foment d’estratègies educatives de prevenció de pintades i actes vandàlics, la creació d’un grup de treball d’eliminació i retirada d’aquestes pintades, l’impuls de cursos i tallers sobre grafiti i muralisme per als artistes locals, i el compliment de l’ordenança quant a la restauració de béns danyats i la imposició de sancions.

La proposta ha estat rebutjada en rebre els vots a favor de VOX i PP, l’abstenció de VR, i els vots en contra del PSC, ERC, l’AUP i ECP.

El PP ha portat al Ple una altra moció sol·licitant un pla municipal de seguretat específic per al barri de Les Torres. Com a mesures concretes, els populars proposaven un estudi sobre la possibilitat d’una major presència policial al barri, el compliment de l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic, i la realització d’inspeccions per controlar les llicències d’activitats dels bars, la legalitat dels subministraments i les assegurances dels locals habilitats com a habitatges, i la possible sobreocupació de pisos.

Aquesta proposta tampoc ha prosperat ja que només ha obtingut els suports del PP i VOX, i l’abstenció de VR. Hi han votat en contra el PSC, ERC, l’AUP i ECP.

  

Declaració sobre el conflicte entre Palestina i Israel

El Ple ha aprovat aquest dijous una declaració institucional a favor de la resolució pacífica del conflicte entre Palestina i Israel i el respecte a la legalitat internacional. L’acord condemna els crims contra civils els cometi qui els cometi, rebutjant tant els atacs de Hamàs contra la població israeliana i la venjança de l’estat d’Israel a la franja de Gaza; exigeix el cessament dels bombardejos i un alt el foc a Gaza, i denuncia els plans de setge, genocidi i aïllament total i invasió terrestre que prepara el govern d’Israel; exigeix també a l’estat d’Israel el fi de l’opressió de la població i l’ocupació de territori palestí, i el compliment de les resolucions de l’ONU; defensa la creació d’un estat palestí viable; i reclama que la solidaritat i suport humanitari al poble palestí continuï per part de totes les institucions.

La declaració s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, ERC, l’AUP i ECP, l’abstenció de VR i el vot en contra de VOX. El PP ha optat per absentar-se de la sala durant el debat d’aquest text.

També s’ha formalitzat aquest dijous una declaració sobre el Dia Mundial de la Infància d’aquest any, que es commemorarà el proper 20 de novembre. A la proposta, l’Ajuntament referma al seu compromís amb la infància, traduït en l’assignació dels recursos necessaris per aconseguir els següents objectius: la inclusió social dels infants i adolescents a través de les entitats locals, la promoció de la seva participació amb òrgans estables, l’establiment de mesures i recursos de prevenció específica de la pobresa infantil, la creació d’entorns protectors davant situacions de risc i violència, l’impuls d’un medi ambient sa per a la infància, i la promoció dels drets dels infants i adolescents a nivell global, especialment en situacions d’emergència.

Hi han votat a favor el PSC, ERC, PP, VR, l’AUP i ECP, i s’ha abstingut VOX.

   

Tràmits

La part resolutiva del ple d’octubre ha tingut entre els seus punts destacats l’aprovació dels dies festius addicionals d’obertura comercial autoritzada per al 2024. Segons la resolució de l’Ajuntament, aquests seran el 7 de juliol i el 6 de desembre, que se sumaran als establerts per la Generalitat per a tot el territori: el 7 de gener, el 30 de juny, el 12 d’octubre i l’1, el 8, el 15 , el 22 i el 29 de desembre.

Un altre tràmit que ha tirat endavant ha estat la creació d’un nou lloc de treball de director o directora de l’Àrea de Seguretat, Policia Comunitària, Civisme i Convivència. Ha estat amb els vots afirmatius del PSC, les abstencions d’ERC, VR, l’AUP i ECP, i els vots en contra de VOX i PP.

En l’àmbit econòmic, s’ha impulsat una modificació pressupostària que permetrà traspassar 1 milió d’euros alliberats del contracte de transport públic urbà a altres partides que els requereixen. Hi han votat a favor el PSC i ERC, s’han abstingut VOX, PP, VR i ECP, i hi ha votat en contra l’AUP.

Entre d’altres qüestions, aquest dijous també s’ha aprovat l’import de les inversions del cicle integral de l’aigua corresponents a l’exercici 2022 amb els vots del PSC, VOX, PP i ECP, i les abstencions d’ERC, VR i l’AUP.

La sessió del mes d’octubre s’ha obert amb l’habitual minut de silenci en record de les darreres víctimes de la violència masclista a Espanya: la Sandra, de 41 anys, de Toledo; una dona de nom desconegut de Torrelles de Foix (Barcelona); i la Paqui, de 52 anys, de Benalmàdena (Màlaga).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes