Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple avala la publicació de l’avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i posa les bases per a la reforma definitiva del text La sessió plenària d’aquest mes també ha acordat els festius locals de 2025: els dies 9 i 28 de juny https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Ple avala la publicació de l’avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal i posa les bases per a la reforma definitiva del text

La sessió plenària d’aquest mes també ha acordat els festius locals de 2025: els dies 9 i 28 de juny

El Síndic de Greuges ha presentat l’informe de la seva gestió anual (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El Síndic de Greuges ha presentat l’informe de la seva gestió anual (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Ple del mes de juny ha fet oficial la publicació i exposició pública del document d’Avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Rubí, que serveix de base per guiar el procés de renovació del POUM i permet treballar en l’elaboració del document definitiu amb el màxim d’informació i eines possibles. El document d’avanç inclou els objectius, criteris fonamentals i prioritats de la proposta d’ordenació urbana i les alternatives del nou model territorial. Així, contempla l’aposta pel creixement interior i la requalificació urbana; es marquen l’habitatge assequible, l’activitat econòmica i la salut com a eixos centrals del nou POUM; es planteja la xarxa verda dels espais lliures amb la riera com a parc central de Rubí i la transformació-pacificació de l'avinguda de l'Estatut; el manteniment i la millora de l’oferta dels equipaments i serveis; la integració del patrimoni en el projecte del municipi, i la potenciació de la mobilitat saludable, entre d’altres. El document d’Avanç, el text inicial estratègic i tots els documents que el conformen, s’exposaran durant tres mesos. Els documents es faran arribar a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental, per tal que emeti el document d’abast; i a la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità de Barcelona, per tal que emeti l’informe territorial i urbanístic d’adequació al marc normatiu urbanístic vigent. L’avanç del POUM s’ha aprovat per àmplia majoria: hi han votat a favor tots els grups municipals tret d’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i VOX, que s’hi han abstingut.

En el marc del Ple, Rubí s’ha dotat del Pla d’Educació per a la Ciutadania Global de Rubí (PECGR), una eina de planificació per possibilitar un major impacte de la política pública de cooperació municipal en l’àmbit de l’Educació per a la Ciutadania Global. El PECGR és un document que ha de servir de guia per desenvolupar les accions d’educació per a la ciutadania global de l’Ajuntament de Rubí per al període 2024-2028, complementant el Pla Director de Cooperació 2022-2026. L’objectiu general del Pla és generar consciència crítica a la ciutadania de Rubí sobre les problemàtiques entorn de les vulneracions dels drets humans i la justícia global promovent processos d’aprenentatge i transformació individual i col·lectiva i connectant les realitats locals de Rubí i les dinàmiques globals en clau feminista, ecologista, pacífica, diversa i antiracista. El text s’ha aprovat tot i els vots en contra de VOX i l’abstenció del Partit Popular (PP).

El Ple ha validat per unanimitat els acords adoptats el 30 de maig de 2024 en el marc de la Mesa General de Negociació que modifiquen l’apartat relatiu al servei extraordinari dels Pactes de la mesa sectorial de seguretat referits a l’acord de condicions comunes de l’Ajuntament de Rubí. En clau econòmica, també han prosperat dues modificacions de crèdit. D’una banda, s’ha aprovat l’expedient de modificació de crèdit amb número 49/2024, del Pressupost de l’Ajuntament de Rubí per a l’exercici 2024, en la modalitat de crèdit extraordinari per un import de 4.317.857,22 euros. El tràmit ha tirat endavant amb l’abstenció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’AUP. A més, el Ple ha aprovat destinar partides econòmiques sobrants a PROURSA per a la rehabilitació d’habitatge públic (641.000 euros), la construcció del nou pavelló esportiu de Cova Solera (250.000 euros), la urbanització de Can Ximelis (100.000 euros) i a altres inversions (250.000 euros). En aquest cas, el tràmit ha prosperat tot i els vots en contra d’ERC i l’abstenció de l’AUP. També s’ha aprovat inicialment la modificació puntual del PGO a l’àmbit de Can Ximelis, per permetre’n l’arranjament. S’hi han abstingut ERC i l’AUP. El Ple també ha acordat per unanimitat adherir-se al Sistema per a l’optimització de la Compra Pública Local de la Diputació de Barcelona per racionalitzar la compra pública i fer-la més eficient i eficaç.

La majoria dels grups del plenari també han acordat la suspensió pel termini màxim d’un any de la tramitació de plans urbanístics derivats, projectes i l’atorgament de llicències i/o autoritzacions d’edificació, instal·lació o ampliació d’instal·lacions de producció d’energia elèctrica i emmagatzematge. Queden excloses d’aquesta suspensió les llicències i autoritzacions per a instal·lacions d’energia solar -tèrmica i fotovoltaica- destinades a l’autoconsum. Només s’hi ha abstingut el PP.

La part resolutiva del Ple ha definit els dies de festa local de la ciutat per l’any 2025, que seran el dilluns 9 de juny -Pasqua Granada o segona Pasqua- i el dissabte 28 de juny, en el marc de la Festa Major de Sant Pere. Veïns per Rubí (VR) s’hi ha abstingut.

Informe del Síndic

Durant la sessió plenària del mes de juny, el Síndic de Greuges de Rubí, Carles Aluju Ferrer, ha presentat l’informe de la sindicatura corresponent a 2023. Durant el primer any complet com a síndic, Aluju Ferrer ha tramitat 166 intervencions que han derivat en 77 assessoraments i 89 expedients.

Dels 89 expedients oberts, 72 s’han adreçat a l’Ajuntament: 16 no s’han admès, 32 s’han resolt i s’han tancat, i 24 -una tercera part- encara no han rebut resposta de l’Ajuntament. Les àrees de govern que han concentrat més expedients han estat la de Sostenibilitat i Serveis Municipals, amb 21; i la de Seguretat Ciutadana, Policia Comunitària, Civisme i Convivència, amb 20. Dels 32 expedients tancats, en 17 s’ha reconegut el greuge i l’Ajuntament l’ha resolt. En 7, s’ha reconegut el greuge, però l’Ajuntament no l’ha solucionat. S’han tancat 6 expedients sense greuge i reconeixent la correcta actuació municipal i en 2 casos no s’ha pogut determinar.

L’informe del síndic ha posat l’èmfasi en el soroll a la ciutat. Aluju Ferrer ha instat l’Ajuntament a aprovar una nova ordenança, fer complir l’ordenança actual, revisar els circuits per atendre a les persones derivades per la Sindicatura, i fer pedagogia i conscienciació ciutadana.

Mocions

La part del control del Ple ha tirat endavant les tres mocions que havien presentat els grups de l’oposició amb modificacions respecte als textos inicials. Abans de la sessió, la junta de portaveus ha acordat la proposta del PP perquè el govern municipal i les administracions corresponents realitzin un estudi tècnic per a l'accés de camions de Bombers i equips d'emergència a l'edifici Univers.

El text d’ERC per ampliar l’horari d’obertura de la Biblioteca Mestre Martí Tauler durant els mesos d’estiu s’ha aprovat per unanimitat, un cop modificada per garantir les vacances dels treballadors i treballadores de l’equipament. Amb aquest canvi, s’ha acordat implementar els recursos humans i tècnics necessaris per mantenir oberta la biblioteca, en tant que refugi climàtic, durant la setmana del 12 i 16 d’agost, de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 15.30 a 20.30 h, i els dissabtes de 10 h a 14.30 h.

La moció de l’AUP amb tretze propostes per millorar la gestió dels residus a la ciutat, al voltant de la planificació, la prevenció de residus, la recollida selectiva, el reciclatge i la sensibilització ha prosperat. El text que prioritza la redacció i licitació del nou contracte del servei de recollida de residus i l’ampliació de les bonificacions de la taxa municipal tenint en compte criteris de vulnerabilitat social s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC i l’AUP. VOX hi ha votat en contra i la resta de grups del plenari s’hi han abstingut. Durant tota la sessió, centenars de persones s’han concentrat a la plaça Pere Aguilera en contra de la taxa comarcal de residus. La taxa va ser aprovada pel Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental l’octubre de 2023 i s’aplica a Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Sentmenat i Ullastrell.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci per les darreres dones assassinades per violència masclista: nom desconegut, de 32 anys (Barcelona, Barcelona); Florica, de 55 anys (Beneguasil, València); nom desconegut, de 68 anys (Barcelona, Barcelona); Soledad, de 66 anys (Soto del Real, Madrid) i nom desconegut, de 62 anys (Cistella, Girona). Els grups municipals del Partit Socialista de Catalunya (PSC), ERC, En Comú Podem (ECP) i l’AUP han mostrat durant la sessió fotografies d’Aurora Picornell, la Passionària de Mallorca, símbol antifranquista. La setmana passada, el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne Presedo (VOX), va estripar una fotografia de Picornell que la vicepresidenta socialista de la mesa estava ensenyant durant el debat per derogar la Llei de Memòria Democràtica balear.

Objectius de Desenvolupament sostenible