Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern municipal planteja un pressupost de 84,2 milions d’euros que situa les persones com a prioritat Els comptes és previst que s’aprovin al Ple de dijous en virtut de l’acord de governabilitat signat entre el Partit dels Socialistes de Catalunya i En Comú Podem https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El govern municipal planteja un pressupost de 84,2 milions d’euros que situa les persones com a prioritat

Els comptes és previst que s’aprovin al Ple de dijous en virtut de l’acord de governabilitat signat entre el Partit dels Socialistes de Catalunya i En Comú Podem

L’alcaldessa ha presentat la proposta de pressupost per a l’exercici 2019 als mitjans de comunicació locals (foto: Ajuntament – Localpres).
L’alcaldessa ha presentat la proposta de pressupost per a l’exercici 2019 als mitjans de comunicació locals (foto: Ajuntament – Localpres)

L’equip de govern ha presentat aquest dimarts una proposta de pressupost per al 2019 de 84,2 milions d’euros. Els comptes representen un increment de 5 milions respecte a l’anterior exercici i responen a la voluntat de l’executiu de prioritzar les polítiques adreçades a les persones, així com la millora i manteniment de l’espai públic i la reactivació econòmica.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha manifestat que es tracta d’“una proposta en certa manera continuista, perquè els pressupostos d’anys anteriors eren bons i, quan una cosa funciona, cal mantenir-ne la base, intentant millorar-la”. Els comptes s’elevaran al Ple aquest dijous per a la seva validació i, previsiblement, s’aprovaran en virtut de l’acord per a l’aprovació del cartipàssignat entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP). Aquesta proposta contempla dotar les partides suficients per complir els compromisos adquirits recentment en el marc d’aquest acord, que segons l’alcaldessa, són “prioritats que compartim: accions vinculades a tinença responsable d’animals, a urbanitzacions, a habitatge... Esperem i desitgem que hi hagi altres grups polítics que entenguin que la ciutat necessita que aquest pressupost 2019 s’aprovi per fer polítiques que posen les persones al centre de les diferents accions plantejades”. I és que, novament, el pressupost per a l’exercici 2019 inclou tot un seguit de propostes que, segons l’alcaldessa, “han de revertir en el benestar dels nostres veïns i veïnes”.

Les persones, al centre de les polítiques
Aquest caràcter social s’evidencia al capítol 2, on es registren increments importants en partides clarament estratègiques en la lluita contra la vulnerabilitat de les famílies. Aquest és el cas de les polítiques d’habitatge, que amplien la seva dotació en més de 140 mil euros, amb la intenció de donar continuïtat a les accions que s’estan fent perquè cap rubinenc o rubinenca es quedi sense llar i reactivar la societat municipal Proursa com a eina de promoció d’habitatge social. “Tenim moltes situacions d’emergència cada dia vinculades a l’habitatge i en el capítol 2 el que fem és pal·liar-les i acompanyar aquestes famílies”. De la mateixa manera, també s’incrementa en 28 mil euros el pressupost destinat a polítiques d’igualtat, en coherència amb el que es considera un tema essencial.

El capítol 4, aquell que inclou les ajudes i subvencions a persones i entitats, també reflecteix aquesta prioritat. Així, l’apartat d’acció social s’incrementa en relació al 2018, consolidant d’aquesta manera l’aposta pels ajuts directes a aquells col·lectius més desguarnits com a conseqüència de la crisi econòmica. A més, es mantenen els increments aplicats en anys anteriors a la partida de transport públic, amb l’horitzó final que aquest esdevingui gratuït per a la ciutadania el 2020, així com els 110 mil euros destinats a ajuts per al pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI) malgrat la reducció d’un 2% d’aquest tribut. “Per una banda es mantenen les bonificacions i per l’altra, s’ha reduït la contribució dos anys consecutius”, ha recordat l’alcaldessa.

Espai públic digne i de qualitat
La millora i manteniment de l’espai públic és una altra línia prioritària que es plasma al pressupost municipal, tal com demostra l’increment de 2 milions d’euros en aquest capítol. Entre d’altres, l’equip de govern proposa ampliar en 600 mil euros la partida per a pavimentació de vies públiques, en 744 mil el pressupost per a eliminació de residus i en 686 mil el corresponent a la neteja viària. L’alcaldessa ha declarat que “el ritme del manteniment de l’espai públic encara ha de millorar molt, tot i que en el mandat 2015-2019 ja li vam accelerar la velocitat. En aquesta proposta de pressupost és visible aquesta aposta per la millora de l’espai públic i ho farem sempre pensant en els més petits, que mereixen tenir parcs infantils de qualitat i una ciutat pensada des del seu punt de vista”.

L’alcaldessa també s’ha referit a aquelles accions de millora previstes a les zones industrials del municipi. “Volem fer un acompanyament a les empreses que fan de Rubí una ciutat industrial, etiqueta que lluïm amb orgull”.

L’esport i la cultura també són objecte essencial d’aquesta proposta de pressupost, amb partides destinades a la construcció de la coberta de la tribuna del camp de l’Olímpic Can Fatjó, l’ampliació del pavelló de La Llana i de la zona esportiva de Cova Solera, el canvi de gespa del camp de futbol de la Unió Esportiva Rubí o l’adequació de l’Antiga Estació com a espai expositiu.

Reforç de l’estructura tècnica
Pel que fa al capítol 1, relatiu a les despeses de personal, l’alcaldessa ha destacat els increments per a la dotació de quinze nous policies locals, que ajudaran a “millorar la percepció de la ciutadania en matèria de seguretat, tot i que les dades confirmen que Rubí és una ciutat segura”. Segons l’alcaldessa, partíem d’una situació de dèficit, sumada a la possibilitat de jubilació anticipada a la qual es poden acollir els agents des de l’1 de gener de 2019 i que ha fet minvar la plantilla del conjunt de policies locals de Catalunya. “Treballarem perquè, en uns anys, aquesta dotació sigui l’òptima”.

Dins d’aquest capítol de despeses de personal, la proposta de l’equip de govern inclou, a més, una partida per contractar quatre tècnics/ques d’obres amb l’objectiu de garantir l’execució del Pla d’inversions financerament sostenible de 2019.