Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El cos de bombers de Rubí imparteix una sessió de seguretat a la llar i prevenció d’incendis domèstics La formació s’ha celebrat a l’auditori de la biblioteca Mestre Martí Tauler adreçat sobretot al col·lectiu de la gent gran https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El cos de bombers de Rubí imparteix una sessió de seguretat a la llar i prevenció d’incendis domèstics

La formació s’ha celebrat a l’auditori de la biblioteca Mestre Martí Tauler adreçat sobretot al col·lectiu de la gent gran

Un moment de la xerrada a la biblioteca  (foto: Ajuntament de Rubí).
Un moment de la xerrada a la biblioteca (foto: Ajuntament de Rubí)

El Cap del Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat-Castellbisbal, Manuel Pardo de Roa, ha impartit aquest divendres una sessió formativa de seguretat a la llar orientada al col·lectiu de la gent gran de Rubí a l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Hi han assistit més de 60 persones.

Els consells de prevenció i autoprotecció neixen de l'experiència del Cos de Bombers en els serveis per incendis a la llar i s'adrecen directament a la ciutadania perquè s’apliquin actuacions preventives en àmbits domèstics com ara les instal·lacions elèctriques, els aparells de calefacció o el gas. La reacció als primers moments de patir un incendi a casa és bàsica, per això, els Bombers incorporen en els seus consells l'autoprotecció com una eina importantíssima que ha d'ajudar en la reducció dels danys, tant personals com materials en cas d'incendi.

  • A la cuina, cal evitar distraccions quan tinguis alguna cosa al foc. Una conversa per telèfon, un programa a la televisió, buscar alguna cosa a internet ens poden fer oblidar que tenim el foc de la cuina encès. Quan acabis de cuinar, comprova sempre que els fogons estan apagats. Cal evitar deixar els fogons de la cuina encesos quan sortim de casa. També és important netejar sovint els filtres de la campana extractora. Si s’encén l’oli d’una paella, cal tapa-la i aparta-la del foc. No hi tiris mai aigua.
  • Quant a l’electricitat, cal vigilar de no sobrecarregar els endolls. No cobreixis els llums o làmpades amb teles, papers o plàstics. La instal·lació elèctrica de casa ha de ser manipulada exclusivament per professionals.
  • Les espelmes, barres d’encens o qualsevol altre element amb brasa o flama oberta han d’estar apartats de tot material combustible i han de quedar ben apagats abans d’anar a dormir o de marxar de casa. Si sents olor de gas, no obris cap interruptor (llum, extractor de la cuina, timbre...): has d’obrir totes les finestres que puguis per ventilar, tancar la clau de pas del gas i avisar la companyia subministradora o els bombers. Si fumes, assegura’t que les cigarretes estan ben apagades abans de llençar-les a la brossa. Si cal, mulla-les.
  • En cas d’un incendi a la llar les portes tallafoc han d’estar sempre tancades; també les que comuniquen l’aparcament amb l’escala de l’edifici. Si hi poses falques o si les lligues amb un cordill o una cadena perquè no es tanquin, el fum, en cas d’incendi, omplirà tota l’escala.
  • Si el foc és a casa teva i no pots sortir, aleshores ves cap a un lloc on et puguin veure des de l’exterior i tanca totes les portes que travessis. Posa roba molla (llençols, tovalloles, samarretes...) a les escletxes de la porta per evitar el pas del fum. Truca als bombers i fes-te veure des de l’exterior.
  • Si el foc és a casa teva i si que pots sortir, aleshores surt de casa i tanca totes les portes que puguis. Només si pots, agafa les claus de casa per donar-les als bombers quan arribin. Ves fins al carrer baixant per les escales; no utilitzis mai l’ascensor. Sempre hauràs d’anar cap avall, no intentis fugir cap amunt. Des del carrer truca als bombers. Mai has d’intentar tornar a entrar a casa: si ens avises al més aviat possible, els bombers arribem ràpidament.
  • Si l’incendi és en un altre pis i l’escala està plena de fum, aleshores queda’t a casa i no intentis sortir: el lloc més segur és casa teva. Si intentes sortir per una escala plena de fum, posaràs la vida en perill. Avisa sempre els bombers. Mai pensis que algú altre ja ho deu haver fet. Posa roba molla (llençols, tovalloles, samarretes...) a les escletxes de la porta d’entrada del teu pis per evitar el pas del fum. Quan arribin els bombers, fes-te veure per una finestra o balcó.

 

Objectius de Desenvolupament sostenible