Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una setantena de parelles participen a la 20a edició del Voluntariat per la Llengua El programa de foment de l’ús social del català commemora enguany el seu 10è aniversari https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Una setantena de parelles participen a la 20a edició del Voluntariat per la Llengua

El programa de foment de l’ús social del català commemora enguany el seu 10è aniversari
La 20a edició del Voluntariat per la Llengua ha arrencat amb un acte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler que ha reunit bona part de la setantena de parelles que participen en aquesta iniciativa. El programa, que fomenta l’ús social del català mitjançant les figures del voluntari i l’aprenent, commemora enguany el seu 10è aniversari.

A la presentació d’aquesta nova edició del Voluntariat per la Llengua, el regidor de Política Lingüística, Martí Pujol, ha tingut paraules d’agraïment per a tots els participants però molt especialment per als aprenents, als quals ha reconegut el seu esforç per parlar el català i conèixer la cultura pròpia del país. “Rubí és una de les ciutats que té proporcionalment més voluntaris i aprenents”, ha destacat el regidor en recordar les 1.300 parelles que s’han format a la nostra ciutat al llarg dels deu anys de funcionament del Voluntariat.

De la seva banda, la responsable del Servei Local de Català (SLC), Roser Tutusaus, ha dit d’aquest programa que “és la manera de fer circular una llengua que és pròpia però que a vegades no es coneix prou [...]. La història de la llengua també avança amb petites aportacions anònimes”. Una afirmació que han testimoniat aquest dimecres alguns dels participants en l’anterior edició del Voluntariat per la Llengua, quan han pres la paraula per explicar les seves experiències personals.

Com és habitual, les parelles lingüístiques podran gaudir un cop més de tot un seguit d’activitats lúdiques i culturals que complementaran les habituals hores setmanals de conversa. Tal com s’ha explicat a l’acte celebrat a la biblioteca, el proper 15 de març, voluntaris i aprenents podran participar en una gimcana lingüística en el marc de la campanya Troba la teva paraulassa preferida als comerços de Rubí; el 8 d’abril, prendran part a la 3a edició del Dictat solidari; el 23 d’abril, participaran a la tradicional lectura popular dins els actes de celebració de la diada de Sant Jordi; i el 25 d’abril, faran una visita guiada al recentment remodelat Celler.

Durant la trobada d’aquest dimecres, també s’han sortejat diversos esmorzars i berenars als establiments que col·laboren amb el programa i que enguany, per primer cop, inclouen dues botigues de moda i complements.

10 anys de Voluntariat per la Llengua

El Voluntariat per la Llengua va néixer ara fa deu anys de la mà de la Direcció General de Política Lingüística i s’ha anat estenent pel territori a través dels diferents Consorcis per a la Normalització Lingüística. El programa es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla fluïdament el català, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol millorar-ne la parla.

Des de la seva posada en marxa el 2003, el Voluntariat per la Llengua ha vist passar gairebé 80.000 parelles, ha estat reconegut per la Unió Europea i fins i tot ha estat adoptat fora de Catalunya, per exemple a Bolzano (Itàlia) o Flandes (Bèlgica), on s’ha utilitzat la mateixa metodologia per promoure l’ús d’altres llengües.

Fins al proper 10 de març, una exposició recorda aquests deu anys de Voluntariat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. La mostra titulada 10 anys de VxL: un tast! està formada per sis plafons que recullen testimonis de voluntaris i aprenents, dades de participació i informació sobre la difusió del programa en altres territoris.