Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una prova pilot de neteja forestal a Sant Muç permet analitzar la rendibilitat de la biomassa La informació obtinguda es tindrà en compte a l’hora de licitar el projecte d’adequació dels boscos municipals previst al Pla d’inversions 2014-2015 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Una prova pilot de neteja forestal a Sant Muç permet analitzar la rendibilitat de la biomassa

La informació obtinguda es tindrà en compte a l’hora de licitar el projecte d’adequació dels boscos municipals previst al Pla d’inversions 2014-2015
L’Ajuntament de Rubí ha netejat completament una parcel·la municipal de 2,2 hectàrees situada a Sant Muç, entre el carrer Pineda i l’avinguda de Can Tapis. L’actuació, consistent en una neteja del sotabosc i una aclarida de pins blancs, ha tingut un baix cost pel Consistori, ja que l’empresa encarregada dels treballs els ha fet a canvi que l’Ajuntament li cedís la biomassa extreta per a poder comercialitzar-la.

El terreny afectat tenia densitats arbrades molt altes i peus amb grans alçades al costat dels carrers i les cases, a banda d’un sotabosc també dens i molt desenvolupat. Per aquest motiu, era considera una parcel·la amb alta vulnerabilitat als incendis.

Aquesta prova pilot també ha tingut com a objectiu estudiar el grau d’aprofitament de la biomassa que se n’ha extret, calculant els costos i beneficis que pot comportar la seva comercialització. Abans de dur a terme aquesta actuació, la parcel·la tenia una densitat d’uns 1.305 peus/hectàrea (107 tones/hectàrea). En total s’han tallat uns 955 p/ha (82t/ha), el que significa que han quedat drets uns 350 p/ha (25t/ha). Segons els càlculs d’E2Estudis – Enginyeria del territori, l’empresa que ha dut a terme el projecte, el cost d’execució en primera obertura ha estat d’uns 3.100 €/ha. Els ingressos derivats de la venda de la fusta han estat d’uns 1.600 euros, tenint en comte que s’ha comercialitzat a un preu baix de mercat (19 €/t). Això suposa que el cost final de les obres ha estat d’uns 1.500 €/ha. Segons E2Estudis – Enginyeria del territori, el cost d’execució, considerant un millor preu de comercialització de la fusta de trituració (27 €/t), podria arribar a ser d’entre 900 i 1.200 euros.

Tota aquesta informació es tindrà en compte a l’hora de licitar el projecte d’adequació dels boscos municipals previst al Pla d’inversions financerament sostenibles, que preveu la neteja forestal de prop d’un centenar d’hectàrees durant els anys 2014 i 2015.