Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una delegació búlgara visita la ciutat per conèixer de primera mà el projecte Rubí Brilla Els representants del municipi de Kardzhali arriben a Rubí dins el projecte europeu Green Twinning https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Una delegació búlgara visita la ciutat per conèixer de primera mà el projecte Rubí Brilla

Els representants del municipi de Kardzhali arriben a Rubí dins el projecte europeu Green Twinning
Una delegació del municipi de Kardzhali (Bulgària) visita aquests dies la nostra ciutat amb l’objectiu de conèixer les potencialitats del projecte d’eficiència energètica i foment de les energies renovables Rubí Brilla. La trobada s’emmarca en la iniciativa d’abast europeu Green Twinning, liderada a nivell estatal per l’Agència Energètica de La Ribera (AER) i que compta des del 2013 amb la participació de l’Ajuntament de Rubí.

El projecte Green Twinning pretén enfortir la capacitat de les autoritats locals per institucionalitzar polítiques d’energia sostenibles en el seu territori. Aquest objectiu es persegueix principalment mitjançant l’intercanvi directe d’experiència i accions d’assessorament (coaching i mentoring) entre municipis que ja han implantat el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, pel qual es comprometen a reduir un 20% les emissions de diòxid de carboni el 2020, i altres que encara no ho han fet.

Rubí va adherir-se al projecte Green Twinning al febrer del 2013 com a municipi “amb experiència”, atès que en el moment de la signatura del conveni ja disposava d’un Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES). Dins d’aquesta iniciativa, la nostra ciutat actua com a mentora de la població búlgara de Kardzhali, de la mateixa manera que altres nou poblacions espanyoles tenen acords de cooperació amb diversos municipis de la mateixa Bulgària, Grècia, Polònia, Romania i Eslovènia.

En el marc d’aquesta relació de col·laboració, una delegació formada per representants tècnics de Kardzhali visita la nostra ciutat durant dos dies. Es tracta de Sezgin Bekir, secretari general del municipi; Arif Faik, tècnic de manteniment; i Zlatka Nikolova, directora executiva de l’Associació de Municipis de Rhodope. Tots ells han estat rebuts oficialment aquest dimarts al matí a l’Ajuntament per l’alcaldessa, Carme García, els tinents d’alcaldia Manuel Velasco i Jaume Buscallà, i els portaveus dels grups municipals.

Tal com ha destacat l’alcaldessa, amb una població de 124.904 habitants, Kardzhali és una ciutat amb similituds importants amb Rubí, on hi ha una forta presència del teixit industrial i que busca una solució a la deslocalització de les seves empreses producte de l’elevat cost de l’energia. El seu secretari general, Sezgin Bekir, s’ha mostrat “molt feliç d’iniciar una relació molt productiva entre Kardzhali i Rubí [...]. Estem convençuts que els governs dels dos municipis estan pensant en la mateixa direcció”.

De la seva banda, l’alcaldessa s’ha referit a la visita de la delegació búlgara com “una prova més que el projecte Rubí Brilla, que ja fa anys vam impulsar a la nostra ciutat, s’està convertint en un referent internacional i que cada cop hi ha més municipis europeus interessats en el nostre model d’eficàcia i sostenibilitat energètica”.

Els representants dels dos municipis han signat aquest dimarts el document que plasma la seva col·laboració dins el projecte Green Twinning. A continuació s’han lliurant obsequis representatius de les respectives ciutats.

Programa de la visita

Durant la seva visita a Rubí, la delegació de Kardzhali tindrà ocasió de conèixer moltes de les iniciatives i dels avenços que s’estan fent a la ciutat gràcies al projecte Rubí Brilla. Després de la recepció per part de les autoritats, els representants búlgars han fet una visita pels diversos equipaments de Rubí on ja s’estan aplicant millores en eficiència energètica i energies renovables. És el cas de la Masia de Can Serra, que a banda del sistema de monitoratge disposa d’una instal·lació de geotèrmia i properament també d’una fotolinera; i el pavelló de La Llana, que també està monitorat i, a més, té sistema de recollida pluvial i instal·lació d’energia solar tèrmica. Durant el recorregut, també han pogut veure els leds i reguladors de flux de l’enllumenat públic.

La jornada d’aquest dimarts finalitzarà amb una visita a l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) i la presentació del projecte de millora energètica al sector industrial de Rubí que està duent a terme l’Ajuntament amb la col·laboració d’aquesta institució.

Ja dimecres, la delegació búlgara coneixerà més detalls del projecte Comunitat Rubí Brilla de la mà de Pep Salas, cofundador i director d’Innovació d’Enerbyte, l’empresa que n’ha dissenyat l’aplicació per a ordinadors, telèfons mòbils intel·ligents i tauletes. A continuació, es desplaçarà fins a l’Escola 25 de Setembre, on tindrà accés a l’experiència d’implementació del projecte Euronet 50/50, que desenvolupen amb èxit la gran majoria de centres educatius de la ciutat.

L’estada a Rubí es tancarà amb una visita al Consorci Escola Industrial de Barcelona (CEIB), que permetrà als búlgars conèixer el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i els diferents projectes que s’estan duent a terme conjuntament. En aquest mateix emplaçament, s’exposaran les conclusions de les dues jornades i les possibles propostes de futur. Entre aquestes, tal com ha avançat aquest dimarts l’alcaldessa, podria figurar un intercanvi entre empreses dels dos municipis.