Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una cinquantena de ciutadans prioritzen les actuacions que es realitzaran en el marc del projecte Barris al dia L’Ajuntament destina 400.000 euros a aquest programa, una de les actuacions incloses al Pla de mesures anticrisi d’enguany https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Una cinquantena de ciutadans prioritzen les actuacions que es realitzaran en el marc del projecte Barris al dia

L’Ajuntament destina 400.000 euros a aquest programa, una de les actuacions incloses al Pla de mesures anticrisi d’enguany
Una cinquantena de representants d’entitats i ciutadans a títol individual han debatut aquest dimarts quines són les actuacions de manteniment de l’espai públic prioritàries a cada districte de la ciutat. Aquest ha estat l’objectiu de la segona jornada participativa del projecte Barris al dia, a través del qual el Consistori busca la implicació d’entitats i ciutadans a l’hora de decidir la gestió dels 400.000 euros que es destinaran a realitzar diverses actuacions de manteniment als barris. Aquest projecte és una de les accions del Pla de mesures anticrisi 2014, que enguany s’ha dotat amb 3,6 milions d’euros.

El regidor de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha assistit a la jornada, celebrada al Centre Cívic d’El Pinar, on ha destacat que “aquest any hi ha hagut moltes propostes i sobretot propostes de gent que ja havíeu participat a l’edició de l’any passat. [...] Són propostes que estan molt més treballades, amb fotografies i molta més informació, perquè ja coneixíeu la dinàmica. I això ha facilitat la feina dels tècnics a l’hora de tractar les diferents aportacions”.

La present edició de Barris al dia ha tingut com a principal novetat la convocatòria de dues reunions de treball amb la ciutadania en comptes d’una, amb la voluntat de millorar la participació tant des d’un punt de vista quantitatiu com qualitatiu. A l’abril es va celebrar una primera reunió participativa per recollir les aportacions de la ciutadania i per debatre les prop de 180 propostes recopilades per l’Ajuntament a partir de suggeriments dels mateixos rubinencs o de necessitats detectades pels tècnics municipals. Els participants, reunits per districtes, van fer un total de 143 aportacions en grup i en van lliurar 25 més abans de la sessió, el que suma un total de 168 propostes.

Aquest dimarts, els assistents a la segona jornada participativa, dividits segons el seu districte de procedència, han consensuat quines actuacions són les prioritàries a cada zona. Tots els districtes han coincidit a l’hora de prioritzar diverses propostes de millora de les voreres. A més, al districte 1 també s’ha prioritzat la reparació d’asfalt i l’arranjament de diverses zones infantils. Les actuacions prioritzades al districte 2 fan referència a la reparació d’asfalt i a la incorporació d’enllumenat públic a diversos punts. Pel que fa al districte 3 s’han prioritzat les millores de zones infantils. En el cas del districte 4 s’han destacat com a prioritàries la reparació de l’asfalt i diverses actuacions de senyalització. Al districte 5 s’han marcat com a prioritàries les actuacions d’esporga i neteja de vegetació i les millores als parcs infantils. I, per últim, el districte 6 ha prioritzat la reparació d’asfalt, la incorporació d’enllumenat públic a diversos punts i diverses actuacions de senyalització.

Aquesta segona edició de Barris al dia està dotada novament amb 400.000 euros, distribuïts a parts iguals entre els sis districtes. Enguany, però, les quantitats assignades a cada zona són lleugerament superiors, ja que en aquesta ocasió no hi ha diners reservats per a actuacions designades per l’Ajuntament (el 2013 es va destinar una part del pressupost a la millora de la senyalització d’orientació urbana i al projecte de Camins escolars).

L’Ajuntament sol·licitarà els pressupostos de les obres que s’han de realitzar a les empreses constructores entre els mesos de juny i juliol. Després de valorar les ofertes presentades, al setembre és previst que es contractin les diferents obres que han prioritzat els ciutadans. Els treballs es preveu que comencin a l’octubre i que finalitzin al desembre.

Comissió cívica
La Comissió cívica del projecte Barris al dia, integrada pels representants dels districtes escollits durant la primera jornada participativa i pels representants dels partits polítics, supervisarà el procés participatiu i l’execució de les obres. Tal com ha explicat el coordinador de l’Àmbit de Presidència, Michael Donaldson, “la feina gruixuda pel que fa al procés de participació ja ha conclòs, però hi ha tota una feina tècnica d’adjudicació i d’execució d’obres que començarà ara i tota una feina d’informació, transparència i pedagogia que també continuarà treballant-se durant tot l’any”.

La Comissió cívica es va reunir el passat 22 de maig, una trobada en què es va informar als seus membres de quin ha estat el treball tècnic que ha realitzat el Consistori a l’hora de tractar les aportacions que els ciutadans van fer a la primera jornada participativa.

Al setembre és previst tornar a convocar la comissió per tal de realitzar el rendiment de comptes sobre el procés de contractació de les obres i el calendari d'execució. Donaldson ha assegurat que “la trobada del mes de setembre és especialment important perquè, un cop prioritzades les actuacions i demanats els pressupostos, podrem saber si hi ha un cert marge per incloure algun projecte de més que hagi quedat fora d’aquesta primera votació”. Al gener de 2015 la comissió haurà de fer el control de l’execució de les obres i el balanç econòmic definitiu.