Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un timelapse permet veure el procés de construcció de l’edifici 'Ressò' Els alumnes de l’ETSAV han ideat un edifici sostenible que s’instal·larà a Sant Muç després de participar al Solar Decathlon Europe https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Un timelapse permet veure el procés de construcció de l’edifici 'Ressò'

Els alumnes de l’ETSAV han ideat un edifici sostenible que s’instal·larà a Sant Muç després de participar al Solar Decathlon Europe
Alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han construït en només un matí l’estructura de l’edifici sostenible que s’instal·larà a la urbanització de Sant Muç gràcies a un acord entre el centre universitari i l’Ajuntament de Rubí. L’equipament arribarà a la ciutat després de participar al Solar Decathlon Europe, un prestigiós concurs organitzat pel govern francès que tindrà lloc a la localitat de Versalles entre el 28 de juny i el 14 de juliol d’aquest any.

Al febrer, els estudiants van muntar l’estructura coincidint amb la presentació del projecte, un acte que va tenir lloc a l’ETSAV, a Sant Cugat del Vallès. Posteriorment, la van desmuntar per tal de poder construir el terra i la coberta. Ara, els alumnes han tornat a aixecar l’estructura de nou i han muntat la coberta en tan sols 4 hores, un procés que els ha servit per practicar de cara al Solar Decathlon Europe i que ha estat enregistrat en vídeo. El resultat es pot veure a YouTube, on els alumnes han penjat el timelapse.

Edifici sostenible
Seguint la filosofia de l’ETSAV, Ressò és un edifici dissenyat però també construït de forma cooperativa per la seixantena d’alumnes implicats en el projecte. Pràcticament la totalitat del muntatge de l’equipament, de forma quadrada i 100 m2, es fa de forma manual, sense la necessitat de grues.

Tant les estructures com els materials emprats en la construcció afavoreixen el baix consum energètic de l’edifici. Així, per exemple, Ressò està pensat per rendibilitzar al màxim la radiació solar a l’hivern i per evacuar-ne la calor a l’estiu.

A l’edició del 2014 del Solar Decathlon Europe, que tindrà lloc a Versalles, els participants hauran de dissenyar i construir un prototip d’habitatge autosuficient que funcioni únicament amb energia solar i que incorpori les tecnologies necessàries que permetin la màxima eficiència energètica. Ha de ser un projecte urbanístic viable, que doni resposta als reptes econòmics i ecològics actuals a través d’una visió global de l’arquitectura i la sostenibilitat.

La proposta dissenyada per l’ETSAV és un dels 20 projectes d’arreu del món escollits per participar en aquesta nova edició del certamen. Després de construir-ne el prototip a les seves pròpies instal·lacions, l’equip de l’ETSAV haurà de tornar a muntar l’edifici a Versalles en un termini de deu dies per tal que se sotmeti a les proves de què consta la competició. Es tracta d’una desena d’avaluacions que combinen criteris objectius, que es mesuraran amb un sistema de monitoratge, amb d’altres més subjectius. En aquest darrer apartat, els alumnes de l’ETSAV confien que el jurat valori positivament la “segona vida” que tindrà el projecte Ressò un cop s’instal·li a Sant Muç i es posi a disposició dels veïns i veïnes.

I és que, un cop a Rubí, l’edifici Ressò es condicionarà com a centre cívic amb un cost mínim per al consistori. Alhora, mantindrà el seu caràcter científic i experimental, ja que l’acord amb la UPC, que estableix una cessió per un mínim de deu anys, està vinculat a la realització d’estudis acadèmics que permetran valorar el comportament energètic de l’edifici en relació amb el seu entorn.