Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un nou pou permetrà utilitzar aigües freàtiques per a la neteja viària i el reg de parcs i jardins Aquesta infraestructura, ubicada al carrer Mallorca, suposarà un estalvi econòmic de prop de 18.000 euros anuals. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un nou pou permetrà utilitzar aigües freàtiques per a la neteja viària i el reg de parcs i jardins

Aquesta infraestructura, ubicada al carrer Mallorca, suposarà un estalvi econòmic de prop de 18.000 euros anuals.
L’Ajuntament de Rubí ha posat en funcionament un nou pou de captació d’aigües freàtiques al carrer Mallorca, al barri de Ca n’Oriol. Aquesta instal·lació permetrà extreure uns 20.000 m3 d’aigua a l’any per a la neteja viària i per al reg de parcs i jardins de la ciutat. A més, suposa una font alternativa d’obtenció d’aigua en cas de sequera.

Fins ara, l’aigua per a la neteja viària i el reg de parcs i jardins s’obtenia de la xarxa pública. La construcció del nou pou suposarà un estalvi anual de prop de 18.000 euros, ja que el consistori no haurà de pagar aquesta quantitat d’aigua a Sorea, l’empresa que gestiona la xarxa a Rubí.

L’Ajuntament ha dut a terme un estudi de bombeig que conclou que el volum d’aigua que es pot extreure cada hora del pou sense reduir excessivament el nivell freàtic i permetent la seva recuperació natural és de 4 m3/hora. Aquest cabal és ideal per a les escombradores mecàniques o netejadores de contenidors, que tenen una capacitat de càrrega d’uns 1.000 litres.

Paral·lelament, el consistori ha instal·lat una sonda al pou per detectar el nivell de les aigües freàtiques en tot moment. Un automatisme anul·laria l’extracció si detectés que el nivell és massa baix.

A banda del pou, també s’ha construït una boca de reg al mateix carrer Mallorca i una petita edificació per als subministraments. Tot plegat ha tingut un cost de 80.000 euros, dels quals el 50% els ha pagat l’Ajuntament i, el 50% restant, han estat subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Mesures en temps de sequera

L’any 2008, i després d’entrar al nivell 2 d’excepcionalitat del decret de sequera, el consistori va aplicar tot un seguit de mesures per a fer un ús més racional de l’aigua. Ja aleshores es va plantejar la possibilitat d’aprofitar les aigües freàtiques de les zones de Ca n’Oriol i Castellnou.

El projecte inicial d’aprofitament d’aigües freàtiques era molt ambiciós. A banda del pou i de la boca de reg al carrer Mallorca, el projecte també preveia la construcció d’un dipòsit soterrat de 100 m3, molt a prop del Casal de Ca n’Oriol, i una canonada que transportés l’aigua des del pou fins a aquest dipòsit.

La crisi econòmica, però, va obligar l’Ajuntament a reduir el projecte, que finalment es va dividir en 2 fases: d’una banda, la construcció del pou i la boca de càrrega i, de l’altra la futura construcció de la canonada i el dipòsit.

En aquests moments, el consistori està estudiant l’emplaçament més idoni per al nou dipòsit, que finalment tindrà la meitat de la capacitat prevista inicialment, és a dir, uns 50 m3. Aquesta estructura, que podria emplaçar-se prop de la captació actual, permetrà abastir els camions per al reg de parcs i jardins, per a la neteja viària i els de bombers, amb cisternes més grosses d’entre 8 i 16 m3.

L’Ajuntament també té previst demanar a l’ACA que subvencioni la meitat d’aquesta segona fase del projecte.