Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un miler de persones es manifesten contra les retallades sanitàries a la ciutat Treballadors i treballadores dels CAP de Rubí van llegir manifestos a favor d’una sanitat pública de qualitat i en contra de l’acomiadament de professionals i supressió de serveis. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Un miler de persones es manifesten contra les retallades sanitàries a la ciutat

Treballadors i treballadores dels CAP de Rubí van llegir manifestos a favor d’una sanitat pública de qualitat i en contra de l’acomiadament de professionals i supressió de serveis.
Al voltant de mil persones, segons estimacions de la policia local, es van concentrar ahir a la tarda a la plaça Pere Aguilera per protestar contra les retallades sanitàries que, de prosperar l’Expedient de regulació d’Ocupació (ERO) anunciat per Mútua el 30 de juny i denunciat fa pocs dies pels seus treballadors a l’Ajuntament, es concretarien en acomiadaments de professionals i la supressió a Rubí de serveis de rehabilitació, reumatologia i endocrinologia. La precària situació de les finances de la Generalitat ha estat l’argument utilitzat també per l’administració autonòmica per retallar altres prestacions que, a Rubí es concreten amb el tancament al mes d’agost del CAP Sant Genís. Els seus pacients seran derivats, entre l’1 d’agost i el 2 de setembre, al CAP Antón de Borja.

L’alcaldessa, Carme García, va seguir atentament la lectura dels manifestos que, des del balcó de l’Ajuntament, van proferir els representants dels treballadors dels centres d’atenció sanitària (CAP) de la ciutat, gestionats per Mútua de Terrassa (CAP Rubí) i Consorci Sanitari (CAP Antón de Borja i CAP Sant Genís).

Els primers van manifestar rebuig a les retallades i van fer pública la situació en què quedaven els serveis que proveeix Mútua a la població arran de l’ERO anunciat fa dos setmanes per l’empresa. Concretament van destacar que “gairebé tots els serveis de l’hospital han estat afectats en major o menor mesura però hi ha tres serveis que deixen d’existir: Endocrinologia, Reumatologia i Rehabilitació. Això deixa sense cobertura un àrea amb una població de 400.000 habitants”.

Els treballadors de CAP Mútua van denunciar “manca d’interès polític per la sanitat pública que deriva en massificació i llistes d’espera” i van reivindicar “un sistema sanitari de qualitat, de caràcter universal, gratuït i solidari”.

Per la seva banda, el manifest llegit pels treballadors i treballadores dependents del Consorci Sanitari reclamava canviar la filosofia “del retallar per fer sostenible el sistema sanitari públic” per una altra que realment doni com a fruit la sostenibilitat del model públic de sanitat que, segons van dir passaria per “reestructura, reordenar i reorientar el sistema actual”.

Van reclamar més recursos i autonomia per potenciar l’atenció primària i fer-la més resolutiva i van apostar per la participació ciutadana i professional en la gestió dels recursos.
En finalitzar l’acte, l’Alcaldessa va tenir una trobada amb els organitzadors de la manifestació i va manifestació per la resposta de la ciutadania a la crida.

Poques hores abans de la manifestació, L’Ajuntament de Rubí feia pública una declaració institucional consensuada per totes les formacions polítiques contra la supressió de serveis sanitaris i de suport als treballadors afectats per l’ERO de Mútua.