Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un llibre recull la història del barri de Les Torres i la seva gent El procés de recollida d’informació ha comptat amb la col·laboració dels veïns. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un llibre recull la història del barri de Les Torres i la seva gent

El procés de recollida d’informació ha comptat amb la col·laboració dels veïns.
“Les Torres – Rubí 2000: història i vida” és el títol d’un llibre que l’Ajuntament tot just ha publicat, però aquest projecte és molt més que un llibre. És més aviat una excusa per submergir-se al barri, per aprendre de l’experiència dels que han viscut la seva evolució i per aventurar les perspectives de futur. “És la història de les persones, de les vides de la gent que viu a Rubí”, segons va senyalar l’alcaldessa, Carme García, durant la presentació d’aquest treball. En realitat, el procés de recerca de la informació ha implicat als veïns del barri que han aportat les seves vivències.

El Servei de Ciutadania i Civisme de l’Ajuntament de Rubí és el responsable d’aquesta iniciativa. L’edició d’aquest volum és només la punta de l’iceberg, d’un projecte de cohesió social més ampli i ambiciós. Es tracta del programa “Accions de Cohesió Ciutadana”, dins del projecte Bon Veinatge. La publicació de “Les Torres – Rubí 2000: història i vida” apareix com l’equador d’aquest projecte. Prèviament, s’ha desenvolupat un treball de recopilació d’informació, no només de dades històriques, sinó també de vivències dels veïns. Per aconseguir-ho s’ha hagut de establir un diàleg continu, per tal de construir el clima de confiança necessari.

Només d’aquesta manera ha estat possible donar forma a un llibre, d’una banda històric, però sobretot molt humà. Així el text va aportant els records d’alguns dels protagonistes a mesura que s’analitza l’evolució d’un barri tan particular com Les Torres. Durant la seva presentació, l’alcaldessa va destacar diverses característiques de Les Torres. 'El barri va tenir uns inicis difícils, a l’època de l’urbanisme salvatge”, va explicar Carme García que després de senyalar que ella també va viure al barri, va recordar l’esperit reivindicatiu del barri: “Van reclamar les voreres, les zones verds, els equipaments..., totes les millores han estat fruit de la lluita veïnal”.

L’alcaldessa va incidir durant la presentació la importància del factor integrador del barri, el seu caràcter acollidor i el treball en favor de la convivència. Eduardo Asensio, president de l’Associació de Veïns de Les Torres, també va destacar aquest aspecte: “Les Torres sempre ha estat una porta d’entrada, un barri obrer i de emigrants, abans els nostres veïns venien des de més a prop, ara venen des de més lluny, però també venen per treballar”. Asensio va recordar també que “la riquesa d’un barri són els seus veïns” i que la importància del llibre és conèixer l’opinió dels veïns i veure que estan orgullosos del seu barri. “És un barri tranquil, multicultural i al que es conviu amb harmonia”, va resumir el president de l’associació de veïns.

A més de la història, el llibre analitza la situació actual i s’agafa a la tradició integradora i acollidora com a lliçó pel futur i, de la mateixa manera, que els veïns van explicar les seves experiències, també tenen l’oportunitat de manifestar les seves demandes.

D’ara en endavant s’obre una nova vida per aquest treball. És tracta de la difusió dels materials resultats de l’esmentada labor de diàleg amb els veïns i també en aquesta fase es pretén implicar al protagonistes. De “Les Torres – Rubí 2000: història i vida”, s’han editat 2.000 exemplars i es pot aconseguir a la Botiga de Rubí de manera gratuïta.