Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un estudi sobre com ajudar a les persones sense llar obté el guardó del 23è Premi Ferran Salsas i Roig 2011 Novament s’han tornat a presentar propostes d’arreu del país i d’altres països com Perú i Argentina. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un estudi sobre com ajudar a les persones sense llar obté el guardó del 23è Premi Ferran Salsas i Roig 2011

Novament s’han tornat a presentar propostes d’arreu del país i d’altres països com Perú i Argentina.
“Estudi psicosocial de les persones en situació de sense llar i anàlisi d’una proposta d’intervenció” a càrrec de diversos membres de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i de l’Hospital de Santa Maria de Lleida ha estat el treball guanyador de la 23èna edició del Premi Ferran Salsas i Roig que l’alcaldessa de Rubí en funcions, Carme García, ha lliurat a dos dels responsables de la investigació. Durant la presentació del treball guanyador, Carme Garcia ha destacat “la gran qualitat del treballs presentats en aquesta edició, així com el nivell de les institucions i professionals amb una llarga tradició investigadora”, alhora que ha senyalat la importància de “continuar fent prevenció” en l’àmbit de la salut mental per part de les administracions locals.

El grup multidisciplinar que ha elaborat l’estudi , que fa un any que s’està desenvolupant a la ciutat de Lleida, està integrat per Josep Piferrer, Francesc Xavier Samper, Anna Iglesias, Mireia Companys, Joan Ramón Barri, Eva Benito, Joan Canut, Joan Valls i Sergi Gòdia, entre els qual hi ha psiquiatres, educadors socials, psicòlegs, etc. i és la primera vegada que es presenta a un premi d’aquestes característiques, que, segons Xavier Samper “ens permetrà poder donar una empenta al treball per seguir ajudant a la població que es troba en risc d’exclusió social”.

Aquest any s’han presentat un total de 25 treballs, des de ciutats com la mateixa Rubí, Barcelona, Parets del Vallès, Torrelles de Llobregat, Mataró, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Reus, Tortosa, Lleida, Tenerife, Valladolid, o països com Perú i Argentina.

A més del treball guanyador, també ha estat escollit com a finalista la proposta “Estudi comparatiu dels programes comunitaris d’atenció al trastorn mental sever i recomanacions per la seva implementació” de la Fundació Privada Centre d’Higiene Mental Les Corts (Barcelona); i han rebut una menció especial els treballs “Equidad en el cuidado de la salud mental en la estrategia de Atención Primaria de la provincia de Santa Fe (Argentina)” de l’Instituto de la Salud Juan Lazarte de Rosario (Argentina) i “Detección de demanda oculta en personas con patologia mental severa (psicosis) y víctimas de violencia política con afectación psicológica grave. Derechos vulnerados y planificación de servicios en contextos de extrema exclusión social” de Médicos del Mundo de Huancavelica (Perú). Ambdós han rebut la menció per la seva qualitat i la rellevància dels temes desenvolupats.

El premi ha estat lliurat durant l’acte de la 7èna jornada de Jornada de Salut Mental i Comunitat, organitzada per l’Ajuntament de Rubí, a la qual han assistit unes 90 persones. Durant la jornada, els participants han escoltat l’exposició del treball guanyador de la 22ª edició del Premi Ferran Salsas i Roig – Salut Mental i Comunitat: “Rehabilitación cognitiva en el trastorno por déficit de atención por hiperactividad”, a càrrec d’Aitana Bigorra Gualba de la Fundació Docència i Recerca Mútua de Terrassa, un debat que ha estat moderat pel director de l’Àmbit d’atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa, Vicenç Vallès, i la conferència: “Procesos de cambio y continuidad de cuidados” que ha impartit el metge psiquiatre i cap dels serveis de Salut Mental del districte Tetuan de Madrid, Mariano Hernández Monsalve.