Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot a punt per fer front als incendis forestals aquest estiu Rubí ja té a punt com cada any les mesures preventives i d’actuació en cas de que es produeixi un incendi forestal amb les altes temperatures. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Tot a punt per fer front als incendis forestals aquest estiu

Rubí ja té a punt com cada any les mesures preventives i d’actuació en cas de que es produeixi un incendi forestal amb les altes temperatures.
Amb l’arribada de les altes temperatures i el conseqüent risc d’incendi forestal, l’Ajuntament de Rubí ha preparat tots els recursos i els mecanismes de prevenció i d’actuació en cas de que es produeixi un incendi forestal durant l’estiu.

Cap al mes de febrer des del servei de Protecció Civil es van realitzar algunes actuacions de prevenció, dins del Pla municipal de Prevenció d’Incendis Forestals, que van consistir en la neteja i l’arranjament de vegetació en camins perimetrals a les urbanitzacions per tal de garantir l’accessibilitat dels vehicles en cas d’emergència a les zones boscoses. Per altra banda, s’han realitzat com en anys anteriors el manteniment dels hidrants a càrrec de l’empresa Sorea.

Com a mesura preventiva, el consistori disposa d’un pla de vigilància mitjançant el qual un informador és l’encarregat de detectar els incendis el més ràpidament possible i avisar els bombers. Aquest pla respon a un conveni signat per l’Ajuntament amb l’Agrupació de Defensa Forestal Rubí ADF i amb la Diputació. Per altra banda, la policia local disposa d’un protocol de vigilància forestal i de seguiment.

En cas d’incendi forestal al terme municipal de Rubí, a la ciutat es posaria en marxa el Pla d’Actuació municipal per risc d’incendis forestals, amb el qual es preveu la reorganització de tots els recursos tècnics i humans disponibles. Immediatament es posaria en marxa un camió cisterna i, en cas de necessitat, un segon vehicle d’aquestes característiques com a suport als bombers.

En cas d’haver d’evacuar alguna zona afectada amb veïns, s’activaria el Pla d’evacuació a les urbanitzacions, un pla realitzat amb la Diputació i que engloba les urbanizacions de Castellnou (sectors A, B, C i D), Vallès Park, Can Barceló, Sant Muç, Ximelis i Can Solà. Es tracta d’un protocol d’actuació per prevenir el foc i la seva expansió, així com la forma d’actuar per evitar que el foc afecti a nuclis urbans propers a zones boscoses i altres consells generals de prevenció.

Consulteu els consells de prevenció i recomanacions en cas d’incendi.

Onada de calor

Com a mesura preventiva davant els efectes de les altes temperatures, l’Ajuntament de Rubí disposa del Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) de la Generalitat i el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest pla ofereix diferents consells i recomanacions per fer front a una possible onada de calor i minimitzar el seu impacte.

En el marc d’aquest pla s’han distribuït uns fulletons informatius als CAP, al COS, a les farmàcies i a les residències geriàtriques. També s’ha posat a disposició dels usuaris el servei telefònic Sanitat Respon (tel. 902 111 444); i s’han fet arribar recomanacions per al personal sanitari i per a les residències geriàtriques; i altres plans d’actuacions per garantir l’atenció de persones grans i fràgils als centres mèdics.

Aquest pla s’estructura en tres fases d’actuació: la fase 0 (de l’1 al 15 de juny); la fase 1 (entre el 15 de juny i el 31 d’agost i incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de el calor) i, per últim, la fase 2 (només s’activaria si es preveiés una pujada de les temperatures màximes per sobre del percentil 98 de les màximes diàries de l’estiu. En el cas de les quatre capitals catalanes serien: Barcelona 33.1º, Tarragona 32.1, Lleida 37.5ºC i Girona 36.1º C. En aquesta fase es posarien en marxa intervencions dels serveis sanitaris i socials, i dels recursos d’emergència, en cas de que aquest increment de temperatures màximes es mantingués durant més de tres dies seguits).