Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tornen els tallers d’autocompostatge, que es duran a terme durant la segona setmana d’abril Practicar aquest mètode de reciclatge a casa permet sol•licitar una bonificació del 20% en la taxa d’escombraries. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Tornen els tallers d’autocompostatge, que es duran a terme durant la segona setmana d’abril

Practicar aquest mètode de reciclatge a casa permet sol•licitar una bonificació del 20% en la taxa d’escombraries.
Des de fa dos anys, l’Ajuntament de Rubí, conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya, organitza la campanya “A Rubí, fem compost!” per consolidar la implantació de l’autocompostatge al municipi. Enguany s’han tornat a organitzat noves sessions, que es duran a terme durant la setmana de l’11 al 16 d’abril.

Cada participant haurà d’assistir a un dels tallers programats, de dues hores de durada, on s’explicarà com fer autocompostatge de manera còmoda i senzilla. Al finalitzar la sessió, els participants podran adquirir un compostador i una eina per remoure les restes per només 20€, menys del 20% del seu cost real. La resta del cost del material la subvencionen l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí. Tots els participants disposaran, també, d’assessorament permanent i gratuït. Cada lot de compostatge que es lliurarà als ciutadans està valorat en 103 euros.

Els ciutadans que vulguin inscriure’s en aquests tallers han d’enviar un correu electrònic a compostatge@ajrubi.cat o bé trucar gratuïtament al Telèfon Verd: 900 130 130 (93 699 98 01 si la trucada es realitza des d’un telèfon mòbil). El lliurament de compostadors es farà per ordre d’inscripció i fins a finals d’existències.

La pràctica del compostatge a les llars permet la sol·licitud d’una bonificació del 20% en la taxa d’escombraries, segons l’Ordenança fiscal nº 16 de Taxes per a la recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres residus urbans.

Què és l’autocompostatge?
L’autocompostatge és el reciclatge de les restes orgàniques de la cuina i del jardí al lloc on es produeixen. Es tracta d’imitar, a casa nostra, el procés natural de transformació de les restes orgàniques. El resultat d’aquesta transformació és un adob orgànic 100% natural i de molt bona qualitat, anomenat compost.

El compost, a més d’aportar nutrients, ajuda a estalviar aigua, ja que millora l’estructura del sòl i n’augmenta la capacitat de retenció d’aigua. També suposa un estalvi en la compra d’altres adobs i de bosses d’escombraries.

Per practicar l’autocompostatge es necessita un compostador, que és un recipient amb les característiques adequades per a fer autocompostatge còmodament, on es dipositen les restes orgàniques de la cuina i del jardí. Amb un manteniment mínim, les restes es transformen en compost de forma ràpida i eficaç, sense males olors ni presència d’organismes no desitjats. Al contrari, cada vegada que es remouen les restes es percep una agradable olor de bosc humit.

De mitjana, un compostador és capaç de reciclar més de 0,5 tones de residus orgànics per any. Reciclant les restes orgàniques a casa s’evita la contaminació que produeix la seva recollida, transport i tractament a les plantes de compostatge i es redueix la quantitat de restes que van a parar a abocadors i incineradores.