Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí se suma a la Setmana europea de la prevenció de residus a través de 5 accions El consistori organitzarà diversos tallers, divulgarà la campanya “Publicitat, no gràcies” i durà a terme una acció de sensibilització per reduir el consum de recursos materials a l’administració. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí se suma a la Setmana europea de la prevenció de residus a través de 5 accions

El consistori organitzarà diversos tallers, divulgarà la campanya “Publicitat, no gràcies” i durà a terme una acció de sensibilització per reduir el consum de recursos materials a l’administració.
L’Ajuntament de Rubí s’ha adherit novament a la Setmana europea de la prevenció de residus, que enguany se celebrarà del 19 al 27 de novembre. Es tracta d’un projecte iniciat fa tres anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea, que consisteix en l’organització, durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, d’accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

Aquest any, el consistori ha programat 5 accions en el marc d’aquesta iniciativa europea: la campanya de sensibilització “Publicitat, no gràcies”, una acció de conscienciació per reduir el consum de recursos materials a l’administració i noves edicions dels tallers de creació de sabó a partir d’oli reciclat, de compostatge i d’elaboració d’elements decoratius nadalencs amb material reciclat, aquest últim inclòs a la campanya “Fes teu el Nadal”.

Pel que fa a la campanya “Publicitat, no gràcies”, l’Ajuntament repartirà adhesius amb aquest lema a les dues oficines d’atenció al ciutadà (OAC) i a la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler. Amb aquesta iniciativa es pretén reduir els residus de paper generats a partir de bustiades massives de publicitat a les llars de la ciutat. Els ciutadans poden col·locar aquest adhesiu a la seva bústia per indicar als repartidors que no estan conformes en rebre tota aquesta publicitat.

El consistori també durà a terme una altra acció per sensibilitzar els treballadors de l’administració envers el gran volum de paper i altre material d’oficina que es consumeix diàriament a les dependències municipals. A través d’un correu electrònic, es proposarà a la plantilla de l’Ajuntament tot un seguit de recomanacions i consells per minimitzar i estalviar-ne el consum i es recordarà l’existència de la Guia per a la prevenció de residus en dependències municipals.

D’altra banda, el dimarts, 22 de novembre, es realitzarà un nou taller gratuït adreçat a la població adulta per fer sabó amb oli reciclat. Aquesta activitat té un doble objectiu: d’una banda, prevenir la generació d’un residu potencialment contaminant, com és l’oli domèstic de fregir, i fer-ne sabó; i, de l’altra, prendre consciència sobre la necessitat de reduir, reutilitzar, separar i reciclar aquest residu tan contaminant.

El dimecres, 23 de novembre, l’Ajuntament ha organitzat una altra activitat, en aquest cas un taller avançat sobre el compostatge, adreçat a famílies compostaires de tot el municipi. La sessió, que es durà a terme al CEIP 25 de Setembre, s’organitzarà en dos blocs: una primera part teòrica i una segona de més pràctica, on els compostaires podran compartir experiències i inquietuds.

Tant el taller de compostatge com el de sabó amb oli reciclat estan limitats a una trentena de participants cadascun. Les inscripcions es poden fer a l’adreça electrònica inforesidus@ajrubi.cat o bé a través del telèfon verd 900 130 130.

Per últim, el dissabte, 26 de novembre, es realitzarà el segon dels tallers ciutadans de la campanya Fes teu el Nadal. Es tracta d’una activitat oberta a la ciutadania que pretén involucrar els rubinencs i les rubinenques en l’elaboració dels elements de decoració nadalenca que guarniran els carrers de la ciutat durant aquestes festes. Es proporcionaran 3 models d’ornaments, elaborats principalment amb envasos de plàstic lleugers, i cada participant podrà desenvolupar els seus propis dissenys. També s’ha proporcionat aquest material als centres educatius i a les associacions de veïns perquè també puguin col·laborar en aquesta iniciativa.

Suport rubinenc
Rubí ha participat activament en totes les edicions de la Setmana europea de la prevenció de residus, organitzant diverses accions i activitats. L’any 2008, el consistori va distribuir bosses reutilitzables a totes les llars de la ciutat amb l’eslògan “Passa del plàstic”, acompanyades de la Guia de prevenció de residus a la llar. El 2009 es van repartir boc’nrolls als alumnes dels centres d’educació secundària, juntament amb l’organització de sessions formatives per fomentar l’ús d’aquest tipus d’embolcall en detriment del paper d’alumini. I, el 2010, es van programar dues activitats: d’una banda, es van instal·lar dos punts d’informació a diferents indrets de la ciutat per difondre les pautes per a dur a terme una correcta selecció de residus entre els rubinencs, en el marc de la campanya Estima el Vallès; i, de l’altra, es va organitzar el mateix taller de creació d’ornaments nadalencs fets amb material reciclat d’aquest any.