Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Muç tindrà un centre cívic sostenible gràcies a un concurs internacional d'arquitectura L’Ajuntament s’encarregarà d’adaptar l’edifici a les necessitats dels veïns de la urbanització https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Sant Muç tindrà un centre cívic sostenible gràcies a un concurs internacional d'arquitectura

L’Ajuntament s’encarregarà d’adaptar l’edifici a les necessitats dels veïns de la urbanització
La urbanització de Sant Muç comptarà amb un centre cívic de baix consum energètic gràcies a un acord assolit entre l’Ajuntament de Rubí i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV). El centre adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participarà amb aquest projecte al Solar Decathlon Europe, un concurs d’àmbit universitari organitzat pel govern francès que tindrà lloc a la localitat francesa de Versalles l’estiu del 2014. Quan passi el certamen, la construcció es traslladarà a la urbanització de Sant Muç de Rubí, on es condicionarà com a centre cívic amb un cost mínim per al consistori.

Un cop a la ciutat, l’edifici mantindrà el seu caràcter científic i experimental, ja que l’acord amb la UPC, que estableix una cessió per un mínim de deu anys, està vinculat a la realització d’estudis acadèmics que permetran valorar el comportament energètic de l’edifici en relació amb l’entorn natural.

El Solar Decathlon Europe es va originar el 2007 gràcies a un acord bilateral entre els governs d’Espanya i EEUU, pel qual la ciutat de Madrid va acollir la competició durant dos anys consecutius, 2010 i 2012. A l’edició del 2014, que tindrà lloc a Versalles, els participants hauran de dissenyar i construir un prototip d’habitatge autosuficient que funcioni únicament amb energia solar i que incorpori les tecnologies necessàries que permetin la màxima eficiència energètica. Ha de ser un projecte urbanístic viable, que doni resposta als reptes econòmics i ecològics actuals a través d’una visió global de l’arquitectura i la sostenibilitat.

La proposta dissenyada per l’ETSAV, batejada amb el nom de Ressò, és un dels 20 projectes d’arreu del món escollits per participar en aquesta nova edició del Solar Decathlon Europe. Es tracta d’un edifici comunitari de baix consum energètic, que utilitza materials de baix impacte i prioritza els sistemes passius i bioclimàtics. L’equip de l’ETSAV l’haurà de construir a Versalles en un termini de deu dies, l’estiu del 2014, per tal que se sotmeti a les proves de què consta la competició.

Un cop passat el certamen, l’edifici Ressò viatjarà fins a la urbanització de Sant Muç per convertir-se en un centre cívic a disposició dels veïns i veïnes de la zona. Atenent a criteris urbanístics, la construcció s’ubicarà en un solar municipal localitzat a la cantonada de l’avinguda dels Roures i l’avinguda de Can Tapis.

Tot i que el prototip té un cost de 280.000 euros, l’Ajuntament només haurà d’invertir una mínima quantitat per condicionar el solar, muntar l’edifici i fer les instal·lacions i distribucions que calguin per fer-lo funcionar.