Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí s’estalviarà 37.000 euros en l’enllumenat que engalanarà els carrers aquest Nadal El consistori organitza dos tallers, els dies 13 i 27 de novembre, perquè els ciutadans puguin participar en l’elaboració de les figures decoratives. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí s’estalviarà 37.000 euros en l’enllumenat que engalanarà els carrers aquest Nadal

El consistori organitza dos tallers, els dies 13 i 27 de novembre, perquè els ciutadans puguin participar en l’elaboració de les figures decoratives.
L’Ajuntament de Rubí continua apostant per l’estalvi energètic i econòmic, la sostenibilitat mediambiental, el reciclatge i la participació ciutadana a l’hora d’engalanar els carrers de la ciutat amb motiu de les festes nadalenques. Aquest 2010 s’ha seguit la línia encetada l’any passat, que també porta el lema “Fes teu el Nadal”. Així, tal i com ha explicat la regidora d’Espai Urbà, Belén Meneses, “s’ha invertit en figures lluminoses de propietat en detriment de les de lloguer i s’han incorporat més llums tipus LED i menys bombetes incandescents”. Per la seva banda, el regidor d’Ecologia Urbana i Seguretat, Manuel Velasco, ha assegurat que “la voluntat de l’Ajuntament és continuar la línia encetada el 2009 durant els propers anys”.

Aquest Nadal hi tornaran a haver 3 tipus diferents de figures decoratives: les de fil lluminós, que es llogaran com en altres anys; figures amb llums tipus LED propietat de l’Ajuntament, dissenyades i confeccionades per personal municipal i per l’Escola d’Art i Disseny de Rubí (EDRA); i figures sense llum elaborades amb materials reciclats que es col·locaran als arbres.

Pel que fa a les primeres, es llogaran 70 unitats (el 2008 se’n van llogar 157). Aquestes xifres confirmen, d’una banda, la intenció del consistori d’engalanar la ciutat cada vegada més amb figures pròpies en comptes de llogar-les, el que suposa un important estalvi econòmic; i, de l’altra, la voluntat d’anar substituint les bombetes incandescents per llums tipus LED, amb la finalitat d’augmentar l’estalvi energètic i fomentar la sostenibilitat mediambiental. Com ha explicat el regidor d’Ecologia Urbana i Seguretat, “amb aquesta reducció de bombetes incandescents es deixaran d’emetre 85 tones de CO2 a l’atmosfera”. Les figures de lloguer de fil lluminós es col·locaran al llarg de l’avinguda de Barcelona i el carrer de Francesc Macià, així com als carrers Doctor Robert, Maximí Fornés i Monturiol, a les places Catalunya i de la Nova Estació, a la Parròquia de Sant Pere, a El Pinar i als accessos i urbanitzacions de la ciutat. També es llogaran alguns grups de figures tipus LED, que s’ubicaran, entre d’altres llocs, a la plaça de la Nova Estació, un espai que fins ara no es podia engalanar perquè les lluminàries no ho permetien. Segons la regidora d’Espai Públic, Belén Meneses, “gràcies als nous fanals que s’han col·locat a la plaça de la Nova Estació, aquest any es podrà col·locar enllumenat de Nadal en aquesta zona de la ciutat”.

Pel que fa a les llums tipus LED propietat de l’Ajuntament, aquest any hi haurà un total de 95 plafons. Aquest Nadal es tornaran a col·locar, als carrers Nostra Senyora de Lourdes, Bartrina i Monturiol i a la façana de l’Ajuntament, dos dels tres tipus de figures que l’any passat va dissenyar l’Escola d’Art i Disseny. El tercer tipus de plafons s’ha desmuntat i, aprofitant el mateix material, s’ha confeccionat un nou disseny en forma d’estrella, també idea d’EDRA. A més, la Brigada d’Obres ha dissenyat i muntat 8 escuts de la ciutat. Aquests nous dissenys s’instal·laran al carrer de Sant Cugat i a les rodalies del Mercat Municipal.

Per últim, l’Ajuntament ha convidat a totes les escoles, associacions de veïns, casals de gent gran, entitats i a tots els ciutadans en general a participar en l’elaboració de les figures sense llum fetes amb material reciclat, que es penjaran als arbres ubicats a les rodalies de les entitats que col·laborin en la seva elaboració. En aquesta ocasió, l’Escola d’Art i Disseny (EDRA) ha tornat a elaborat un manual que explica com s’han de fer aquests ornaments, que es crearan a partir de càpsules buides de Nespresso.

Elaborar figures des de casa

Per tal de fomentar la participació ciutadana, s’han organitzat dos tallers oberts a tothom per elaborar les figures amb material reciclat. En aquests mateixos tallers es facilitarà tot el material i les eines necessàries als participants, tot i que els ciutadans que ho desitgin també podran fer els seus ornaments a casa i, posteriorment, portar-los a la seva associació de veïns de referència o bé al magatzem que té la Brigada d’Obres de l’Ajuntament, a la carretera de Terrassa, 116. Les instruccions per confeccionar les figures es poden consultar a www.rubi.cat/tallers a partir de dimarts, 9 de novembre. El primer taller tindrà lloc el dissabte 13 de novembre i el segon, el dissabte 27 de novembre, coincidint amb la celebració de la Setmana europea de la Prevenció de Residus. Tots dos es duran a terme a la confluència dels carrers de Francesc Macià i Pere Esmendia. L’horari dels tallers serà de 10 a 14 h. Per participar-hi no cal inscripció prèvia.

El cost de l’enllumenat de Nadal d’enguany és d’aproximadament uns 50.000 euros, el que suposa un estalvi de 37.000 euros respecte l’any passat, al disposar de més figures lluminoses de propietat i, per tant, no haver de fer tanta despesa en figures de lloguer.

L’encesa dels llums de Nadal, s’ha previst durant la primera quinzena de desembre.