Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reprèn l'activitat cultural amb una Festa de Sant Roc molt familiar Una de les novetats de la Festa Major petita de Rubí serà el personatge de l’Hereu de Can Guilera, que actuarà de fil conductor de les activitats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí reprèn l'activitat cultural amb una Festa de Sant Roc molt familiar

Una de les novetats de la Festa Major petita de Rubí serà el personatge de l’Hereu de Can Guilera, que actuarà de fil conductor de les activitats
Tot és a punt per a la celebració d’una nova edició de la Festa Major de Sant Roc, que tindrà lloc des d’aquest dijous 4 de setembre i fins al diumenge 7, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí. Les activitats programades, prop d’una quarantena, tornaran a tenir la plaça del Doctor Guardiet com a escenari principal, tot i que enguany s’hi sumaran altres espais, com El Celler i l’Ateneu Municipal.

La Festa Major petita de la ciutat té com a principal objectiu donar a conèixer a la ciutadania les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana que es poden trobar a Rubí, tal com ha destacat la regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz: “És l’aparador més important de la cultura popular i tradicional. Permet conèixer l’activitat de les entitats [...]. Sorgeix de la pròpia Taula de Cultura Popular i Tradicional i les entitats són les veritables protagonistes d’aquesta festa”.

Amb aquest afany s’han programat tot un seguit de propostes de marcat caràcter divulgatiu, com ara la projecció del documental Enxaneta, que tindrà lloc dijous als Jardins de l’Ateneu; la Mostra d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional, que es podrà visitar al llarg de dissabte a la plaça del Doctor Guardiet; o el taller que es farà diumenge en aquest mateix emplaçament amb Josep Lluís Martínez Picanyol, dibuixant del popular personatge Ot, el bruixot. En aquesta mateixa línia, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler aprofitarà Sant Roc per donar a conèixer entre la població una mostra del seu fons especialitzat en dansa i folklore català, que es podrà veure exposada a la planta baixa de l’equipament.

En aquesta edició de la festa, els organitzadors han volgut potenciar les propostes de tipus familiar, amb la celebració de jocs tradicionals, tallers de maquillatge i baldufes, la xerricada infantil o el ja esmentat taller amb Martínez Picanyol.

A banda d’aquestes activitats, no hi faltaran els grans clàssics de la Festa Major petita de la ciutat. Divendres se celebrarà la 3a Trobada de Bèsties de Foc, amb les tres colles de diables de la ciutat; així com la 15a Xerricada Popular al carrer Sant Jaume. Dissabte es farà la 15a Trobada de Gegants i Capgrossos que, a banda de comptar amb totes les colles locals, tindrà com a convidats els Gegants de Ribes de Freser i Balsareny. El mateix dia tindrà lloc una de les activitats més esperades de la festa, els Versots, en què les colles de diables de la ciutat tornaran a fer un repàs sarcàstic de l’actualitat. Dins de les activitats més tradicionals de Sant Roc, diumenge es farà la Tronada; l’aixecada de castells, amb les colles convidades de la Sagrada Família, Sant Cugat i la Vila de Gràcia; la Tabalada; l’audició de sardanes; i el Correfoc infantil.

L’Hereu de Can Guilera
Pel que fa a les novetats d’aquesta edició de la Festa de Sant Roc, destaca la participació del personatge fictici de l’Hereu de Can Guilera, inspirat en una antiga masia del municipi. Tal com ha explicat Joan Camps, membre de la Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, l’Hereu actuarà com a fil conductor de tota la celebració, presentant i dinamitzant bona part de les activitats programades. La seva primera aparició, que donarà el tret de sortida simbòlic a la festa, tindrà lloc en el marc de l’activitat batejada amb el nom de La retrobada després de l’estiu, divendres a les 20.30 h al Celler.

També és una nova proposta d’aquest any la celebració de la Fira de productes d’arrel tradicional catalana, que tindrà lloc dissabte de 10 h a 14 h i de 17 h a 21 h, així com l’espectacle Les bruixes d’arrel, a càrrec de la companyia D’Arrel Dansa.

El 2013, part de les activitats del programa de Sant Roc es van haver de suspendre per culpa del mal temps. Cinc d’aquestes propostes es van poder recuperar al novembre, en el marc del Seguici de tardor. A la present edició de la Festa Major petita, a més, s’ha reprogramat el concert de la banda Rocktambuls, que també es va haver de cancel·lar l’any passat.

Onze de Setembre
Com és habitual en els darrers anys, el programa de la Festa Major de Sant Roc inclou les activitats de la Prediada i la Diada Nacional de Catalunya. Aquestes s’encetaran el dimecres 10 de setembre amb les propostes organitzades per Òmnium Cultural Rubí com a prèvia de l’Onze de Setembre: la marxa de torxes (20.30 h), la lectura del manifest (21.15 h), el sopar popular (21.30 h) i els concerts de Rumb al Bar i Reclam (22.30 h).

Pel que fa a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, consistirà en l’habitual ofrena floral a la plaça Onze de Setembre (11 h), seguida de l’acte institucional (12 h) i l’habitual audició de sardanes final (12.15 h).

El programa de Sant Roc també inclou l’espectacle Miratges, de l’Esbart Dansaire de Rubí, que tindrà lloc el 14 de setembre al Teatre Municipal La Sala a mode de cloenda de les activitats.