Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí participarà en el primer simulacre del Pla d’Inundacions INUNCAT amb múltiples escenaris simultanis L’exercici l’organitza la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat juntament amb 5 ajuntaments de la zona afectada per les riuades de fa 50 anys, entre ells el de Rubí, i els diversos cossos operatius. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí participarà en el primer simulacre del Pla d’Inundacions INUNCAT amb múltiples escenaris simultanis

L’exercici l’organitza la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat juntament amb 5 ajuntaments de la zona afectada per les riuades de fa 50 anys, entre ells el de Rubí, i els diversos cossos operatius.
La Policia Local de Rubí i el servei de Protecció Civil del consistori rubinenc col·laboraran amb Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) a l’hora de realitzar un simulacre de grans inundacions a cinc municipis del Vallès Occidental (Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Rubí, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal) que van ser afectats per les greus riuades del 1962. L’exercici, que es durà a terme el proper 30 d’octubre, és el primer simulacre del pla d’inundacions INUNCAT que es realitza, amb diferents escenaris simultanis.

El simulacre es basa en el supòsit d’un episodi de pluges intenses que provocaran el desbordament de la riera en alguns punts del seu recorregut. Hi haurà diversos escenaris accidentals, com l’excarceració de l’ocupant d’un vehicle a la riera de Rubí al seu pas per les Fonts (Terrassa), la recerca d’un segon ocupant del mateix vehicle arrossegat fins a Rubí, l’evacuació d’un autocar escolar a Terrassa i la recerca de dos o tres desapareguts al Torrent de la Betzuca, a Sant Quirze. Aquest simulacre és l’acte de cloenda del conjunt d’activitats commemoratives del 50è aniversari de les riuades del 1962.

L’exercici té per objectiu la implantació i coordinació del pla INUNCAT, els Plans d’Actuació Municipals i els diversos cossos operatius, així com posar a prova els mecanismes de resposta d’atenció i sistemes d’avís a la població. Hi participaran tècnics de la Direcció General de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d’Esquadra, Policies Locals, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Creu Roja i ajuntaments de la zona, entre ells el de Rubí.

El simulacre a Rubí
Un dels escenaris del simulacre serà el terme municipal de Rubí. El dilluns 29 d’octubre, un dia abans de l’exercici, es rebrà un avís fictici del Servei Meteorològic de Catalunya que informarà de l’alta probabilitat de pluges importants, que poden implicar un augment notable del cabal de la riera. Com a conseqüència d’aquest avís, la Policia Local, durant tota la nit, durà a terme tasques de vigilància al llarg del seu recorregut.

El dimarts 30 d’octubre es confirmarà el desbordament de la riera. S’activarà el Pla d’Actuació Municipal per Inundacions i el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL). L’espai que s’ha escollit per a dur a terme l’exercici ha estat la zona inundable de l’Escardívol. Policia Local i Mossos d’Esquadra realitzaran 13 talls de trànsit a les immediacions d’aquesta zona amb l’objectiu d’evitar l’accés de persones i vehicles a la zona inundada. També es durà a terme el simulacre de confinament d’un grup d’alumnes en un centre educatiu. Tot plegat, per observar el temps de resposta dels cossos de seguretat en un cas com aquest.

Altres escenaris del simulacre
A Terrassa se simularà l’evacuació d’un autocar avariat i la posterior acollida de passatgers, els quals seran atesos per efectius del municipi i per membres de la Creu Roja. S’activarà el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i es constituirà el CECOPAL a la seu de la Policia Municipal.

Els evacuats de l’autocar escolar (alumnes de primària del CEIP Abat Marcet) els traslladaran a un centre d’acollida activat per a l’exercici (Pavelló poliesportiu Can Parellada). En aquest municipi, els Bombers de la Generalitat realitzaran l’excarceració de l’ocupant d’un vehicle que ha caigut a la riera i iniciaran la recerca del segon ocupant, que haurà estat arrossegat per l’aigua.

A Sant Quirze del Vallès s’activarà el PAM i es convocarà el CECOPAL a les instal·lacions de la Policia Municipal. Es realitzarà la recerca de dos o tres desapareguts al Torrent de la Betzuca, en una riera situada al polígon industrial de Can Corbera. Per fer-ho, s’activaran les unitats canina, subsòl, aquàtica i mitjans aeris dels Mossos d’Esquadra.

En el cas de Sant Cugat del Vallès s’activarà el PAM i s’establirà el CECOPAL a la Sala Ginesta de l’Ajuntament. Es donaran consells d’autoprotecció a la població i es donaran consignes d’evacuació i confinament a les empreses del polígon Can Calopa que es puguin veure afectades per les inundacions.

Per últim, a Castellbisbal també s’activarà el Pla d’Actuació Municipal per Inundacions i el CECOPAL.