Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí inaugurarà aquest divendres la primera fase de la xarxa de Camins escolars El projecte s’implantarà en un inici amb la participació de les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí inaugurarà aquest divendres la primera fase de la xarxa de Camins escolars

El projecte s’implantarà en un inici amb la participació de les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals
Una jornada completa d’activitats servirà per inaugurar aquest divendres 9 de maig la primera fase de la xarxa de Camins escolars, que compta amb la participació de les escoles Montserrat, Regina Carmeli, Balmes, Schola i Pau Casals. Aquesta proposta d’educació per a la mobilitat i la convivència ciutadana veu finalment la llum gràcies a una aportació de 21.730 euros dins la iniciativa Barris al dia, contemplada en el Pla de Mesures Anticrisi 2013.

La regidora de Governança i Ciutadania, Neus Muñoz, ha explicat que “els membres del Consell dels Infants de Rubí són els reals protagonistes del projecte, ja que són els que l’han creat i definit i n’estem molt orgullosos”. La regidora ha assegurat que la voluntat del Consistori és que “aquest projecte continuï creixent, amb la implicació de més escoles. Aquesta és una aposta clara d’aquest mandat i d’aquest equip de govern”.

Divendres al matí, els protagonistes de la inauguració dels Camins escolars seran els alumnes de 3r a 6è de primària dels cinc centres implicats, que faran diverses activitats al voltant de la mobilitat, la convivència i els valors cívics de l’entorn escolar. Una part dels infants treballaran a l’aula, produint tot un seguit de manualitats que s’exposaran durant la tarda a la plaça del Doctor Guardiet, mentre que els alumnes de 5è sortiran per conèixer els carrers, detectar dificultats del camí, conèixer els Comerços amigues de la infància, fer entrevistes, i elaborar mapes sonors i d’espais de jocs.

Durant la tarda, els actes d’inauguració dels Camins escolars s’obriran a tota la ciutadania. A les 17 h, s’iniciarà una batucada des del Punt de trobada de la plaça Pearson que recorrerà la xarxa fins arribar a Doctor Guardiet, l’altre Punt de trobada. Un cop en aquests indret, hi haurà una actuació del grup de hip-hop de la Torre Bassas, que anirà seguida del parlament inaugural de l’alcaldessa, Carme García, i de la lectura del manifest del Consell dels Infants. La jornada es tancarà amb un berenar a la mateixa plaça.

Un vell projecte que es fa realitat
La proposta d’implantar a Rubí els Camins escolars, nascuda en el si del Consell dels Infants, es materialitzarà finalment aquest 2014 impulsada per diferents àrees i serveis municipals. La iniciativa recull l’esperit de la Carta europea dels drets dels vianants del Parlament Europeu del 12 d’octubre de 1998 i ja funciona amb èxit a moltes ciutats.

La xarxa de Camins escolars aposta per una ciutat feta a mida de les persones i no pas dels vehicles; promou valors cívics que afavoreixen que els nens i nenes guanyin autonomia personal, responsabilitat i qualitat de vida; i compromet tota la comunitat en la millora de l’espai públic i en les oportunitats educatives de l’entorn.

Per a la implantació de la primera fase de la xarxa de Camins escolars, l’Ajuntament ha definit uns itineraris ideals, no excloents, que uneixen aquests centres i dos punts de trobada, la plaça del Doctor Guardiet i la plaça Pearson, de manera accessible i més segura.

Per identificar la xarxa, s’ha dissenyat una senyalització destinada a les escoles, els punts de trobada i els comerços col·laboradors. Tant els centres educatius com la plaça Pearson mostraran uns llapis de fusta de grans dimensions, que s’ha encarregat de pintar l’Associació d’Alumnes i Exalumnes +e d’edRa segons el disseny triat per cada escola mitjançant un concurs intern, així com unes petjades al terra que remetran a l’elefant Bòdum, personatge emblemàtic per als infants rubinencs. En el cas de la plaça Doctor Guardiet, els llapis se substituiran per un joc infantil de fusta que permetrà als nens i nenes conèixer sobre el plànol el recorregut dels Camins escolars. Pel que fa als comerços, lluiran als seus aparadors vinils de les petjades del Bòdum i un distintiu amb el text “Comerç amic de la infància”.

En aquests moments, són més de 40 els establiments comercials propers als Camins escolars que han decidit donar el seu suport al projecte. Com a Comerços amics de la infància, es comprometen a donar ajuda i suport als infants que van o tornen de l’escola, per exemple en cas que es trobin malament, tinguin alguna necessitat urgent, hagin de trucar o tinguin cap sensació de perill.

Els Camins escolars són un projecte amb un fort contingut pedagògic, que dóna visibilitat a la infància com a grup social, sensibilitza la societat en relació a la mobilitat sostenible i promou el compromís de tota la societat tant en la millora de l’espai públic com en les oportunitats educatives de la comunitat.

Un cop inaugurada la primera fase de la xarxa, la intenció de l’Ajuntament és continuar treballant en la dinamització i ampliació del projecte, amb l’objectiu que es faci extensiu a tots els centres educatius de la ciutat.

El consistori ha inclòs aquesta iniciativa en la seva proposta d’adhesió de Rubí al Programa CAI (Ciutats Amigues de la Infància), que promou la UNICEF.