Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí impulsa un nou portal que permetrà a la ciutadania consultar i utilitzar les dades públiques L’alcaldessa, Carme García, ha participat aquest dilluns al seminari Transparència i dades obertes als governs locals organitzat per Esade https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí impulsa un nou portal que permetrà a la ciutadania consultar i utilitzar les dades públiques

L’alcaldessa, Carme García, ha participat aquest dilluns al seminari Transparència i dades obertes als governs locals organitzat per Esade
L’Ajuntament de Rubí està treballant en el nou portal Open Data Rubí, un projecte que permetrà a qualsevol ciutadà, empresa, entitat o institució consultar i utilitzar les dades de l’activitat municipal, incloses les comptables. Amb aquesta iniciativa, el Consistori vol fomentar la transparència, posant a l’abast de tothom tota la informació relacionada amb la gestió pública.

La Llei 19/2013 de 9 de desembre de Transparència, accés a la informació pública i bon govern obliga totes les administracions públiques a posar a disposició de la ciutadania les dades de caràcter públic. En el cas dels ajuntaments, la llei els dóna de marge fins al desembre de 2015 per tal d’adaptar-se a la norma.

L'obertura de dades públiques, també conegut com a Open Data, consisteix en posar la informació que posseeix el sector públic a l'abast de tothom en formats digitals, estandarditzats i oberts, seguint una estructura clara que permeti la seva comprensió. L’Ajuntament de Rubí, en la mateixa línia que el Consistori de Gavà, vol anar més enllà i incentivar la reutilització d’aquestes dades per part dels ciutadans.

Amb Open Data Rubí, l’Ajuntament fa un pas endavant per fomentar la transparència i el control democràtic des de l’anàlisi i l’avaluació de les dades en què es concreta la gestió pública. El portal també pretén generar innovació i riquesa, ja que qualsevol persona podrà aprofitar totes aquestes dades (exceptuant les que estan subjectes a restriccions de privacitat, propietat, seguretat o bé que la seva publicació podria infringir la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal) per generar nous serveis i aplicacions, així com complementar aquells que presta l’Ajuntament.

El conjunt de dades que es faran públiques a través d’aquest portal es valida en el marc de la Comissió de transparència i bon govern, en la qual hi són presents totes les formacions polítiques amb representació al Ple municipal. Es preveu que Open Data Rubí sigui una realitat durant el darrer trimestre de l’any.

Jornada sobre transparència
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, i el coordinador de l’àmbit de Presidència, Michael Donaldson, han assistit aquest dilluns al seminari Transparència i dades obertes als governs locals: Reptes i oportunitats, organitzat pel Center for Innovation in Cities – Institut d’Innovació i Gestió del Coneixement – ESADE.

García, juntament amb l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sànchez, i el secretari general d’Esade, Francisco Longo, han presentat la jornada. Per la seva banda, Donaldson ha participat a la taula rodona Implementant projectes de dades obertes: alternatives i lliçons, en la qual també hi ha intervingut el gerent de l’Ajuntament de Gavà, Eduard Gil.

Durant la jornada, el president fundador i CEO de Socrata, Kevin Merrit, ha parlat de La revolució Open Data als governs locals d’Estats Units: algunes recomanacions, mentre que la investigadora sènior de l’Institut d’Innovació i Gestió del Coneixement i de l’Institut de Governança i Direcció Pública d’ESADE, Mila Gascó, ha pronunciat la ponència Govern obert, transparència i dades obertes.