Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí i la fundació Humana, units en la campanya de reciclatge tèxtil 'Estalvi 140' El 2010 es van recollir més de 100 tones de roba i calçat usat als 20 contenidors de l’entitat que hi ha a la ciutat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí i la fundació Humana, units en la campanya de reciclatge tèxtil 'Estalvi 140'

El 2010 es van recollir més de 100 tones de roba i calçat usat als 20 contenidors de l’entitat que hi ha a la ciutat.
Rubí és un dels 13 municipis catalans que s’han sumat a la campanya “Estalvi 140” d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure que els ciutadans reciclin la major quantitat de roba usada possible, dipositant-la als contenidors dedicats a la recollida del residu tèxtil en comptes de llençar-la al contenidor de rebuig. Amb aquesta finalitat, Humana, amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, ha iniciat la col·locació d'adhesius de color vermell als contenidors de la fracció resta. La campanya s'ha iniciat coincidint amb el canvi d'estació, moment en què els ciutadans acostumen a actualitzar el seu vestuari i a desprendre’s d'aquelles peces que ja no els resulten útils.

El nom de la campanya respon als 140 euros que cada ajuntament estalvia per cada 1.000 quilos de roba i calçat usat recollits als contenidors d'Humana, al reciclar un residu que d'una altra manera aniria a parar a l'abocador, amb la despesa que això suposa per a les arques municipals i, per tant, per als ciutadans.

El 2010, només a Catalunya es van recollir més de 5 milions de quilos de roba i calçat usats en els prop de 1.100 contenidors repartits pel territori. En el cas de Rubí, el volum de recollida va superar les 100 tones gràcies a la vintena de contenidors existents al municipi. Tant és així que, recentment, Humana ha lliurat un dels Premis de Reciclatge Tèxtil al consistori rubinenc.

A banda de Rubí, també participen en aquesta campanya els municipis de Begues, Bigues i Riells, Calafell, Cardedeu, Cerdanyola del Vallès, el Masnou, Montgat, Reus, Sentmenat, Tordera, Vallirana i Vilanova del Camí.

Cooperació amb els països del Sud
La gestió del residu tèxtil permet l'obtenció de recursos que Humana destina al desenvolupament de programes de cooperació a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia, en àmbits com l'educació, l’agricultura, el desenvolupament comunitari, les malalties contagioses i l’assistència i emergència.

El 2009, cada quilo de roba recollit va permetre a Humana destinar prop de 8 cèntims d'euro a la cooperació al desenvolupament. Cal tenir en compte que 1.500 euros destinats a cooperació permeten formar un professor d'escola de primària, que impartirà classe a 50 nens cada curs escolar durant una mitjana de 30 anys.

Protecció del medi ambient
Al mateix temps, el reciclatge tèxtil contribueix a la protecció del medi ambient al reduir el volum de residus generats al municipi, donant una segona vida a una roba que d'una altra manera aniria a parar a l'abocador. Amb la reutilització de la roba i el calçat s'aconsegueix, igualment, disminuir el consum de recursos naturals com l'aigua o determinats combustibles fòssils, així com de fertilitzants i pesticides que s'utilitzen en la fabricació de productes tèxtils. A més, reutilitzant o reciclant el tèxtil es redueixen les emissions de CO2.