Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per fer front als incendis forestals amb l'arribada de l'estiu També s’ha activat el pla d’informació i vigilància per tal de detectar els incendis l’abans possible i evitar-ne la seva propagació. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es prepara per fer front als incendis forestals amb l'arribada de l'estiu

També s’ha activat el pla d’informació i vigilància per tal de detectar els incendis l’abans possible i evitar-ne la seva propagació.
L’Ajuntament de Rubí ha posat en marxa diverses tasques de prevenció contra possibles incendis forestals durant l’estiu, amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona.

Per una banda, s’ha iniciat l’arranjament de franges perimetrals de protecció a les urbanitzacions. La primera zona on s’està actuant és a la franja que uneix el sector B de Castellnou amb Can Tapis – Sant Muç i que té una superfície d’uns 50.000 m2.

Entre l’any passat i enguany també s’han arranjat 15,8 km d’una desena de camins forestals. Les tasques inclouen tant la plataforma com la neteja de vegetació d’un metre d’amplada a banda i banda del camí i s’han fet amb la col•laboració de l’Agrupació de Defensa Forestal RUBÍ (ADF). El projecte compta amb una subvenció d’uns 20.000 euros de la Diputació de Barcelona.

Es tracta dels camins de Can Roig, de Can Guilera, de Can Fonollet a Can Guilera, del camí de Castellnou a Puigpinós, del torrent de Can Pi de la Serra, de Can Balasc, de Can Serrafossà, de Can Pi de Vilaroc, de Can Bosc i de Can Tapis.

Altres actuacions

A banda d’aquestes, abans de finalitzar l’any hauran d’estar enllestides altres tasques d’arranjament de franges de protecció contra incendis forestals que formen part del conveni de col•laboració signat a mitjans de l’any passat amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental. Aquestes actuacions se centraran en diferents punts naturals del municipi: el pas de la riera del camí dels llenyataires, el camí ral (Can Canyadell) i el pont del camí de Can Fonollet.

Pel que fa a l’adequació del pas de riera del camí dels Llenyataires, l’actuació contempla la construcció d’una obra de drenatge formada per dos blocs prefabricats de formigó en forma de “L” que alhora serviran com a ferm per al pas de vehicles. Entre els dos blocs s’habilitarà una ranura de 4 cm d’amplada per permetre l’evacuació de l’aigua en superfície i facilitar els treballs de neteja i manteniment en cas d’obturació per l’arrossegament de materials. També s’enretiraran les terres de la llera del torrent i s’esbrossarà uns 50 m2 de vegetació perquè les aigües puguin fluir correctament.

En el camí ral es construirà una mota impermeabilitzada amb obra de drenatge, d’uns 165 m de llargada, amb l’objectiu de reduir l’erosió que ocasiona el pas de l’aigua. Amb aquesta mota, es reconduiran les aigües que provenen dels conreus del voltant i les distribuirà de forma homogènia per evitar així les fortes erosions que hi ha actualment en aquest camí.

Per últim, al pont del camí de Can Fonollet s’executaran tasques d’adequació i de reforç d’aquest pont que actualment presentava esllavissaments i forats en la part superior, amb el corresponent risc per a vehicles i vianants. Amb les tasques, s’enretirarà l’excés de terra i s’arranjarà uns 30 m del camí a cada costat del pont per a suavitzar el desnivell i deixar al descobert l’obra de drenatge existent. També es construirà una vorada de formigó per a vianants i una barana d’acer galvanitzat.

El pressupost per dur a terme aquestes actuacions és de 32.650 euros, dels quals uns dos mil van a càrrec de l’Ajuntament i la resta a càrrec del Consell Comarcal.

Pla de vigilància

Per altra banda, l’Ajuntament de Rubí també posa en marxa el Pla d'Informació i Vigilància complementària contra Incendis Forestals 2009 (PVI) de la Diputació de Barcelona, que estarà en marxa fins a principis de setembre.

El PVI es desenvolupa en col•laboració amb 243 municipis, entre els quals hi ha Rubí, i 114 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a més d’altres institucions públiques i privades. La superfície total vigilada és de 402.687 hectàrees, amb un pressupost total de 2’1 milions d’euros i la participació de 109 vehicles i 249 persones.

L’objectiu principal del pla és evitar l'inici dels incendis forestals a través de la dissuasió i la informació a la població. En aquest sentit, en el municipi es disposa d’aquest pla de vigilància mitjançant el qual un informador és l’encarregat de detectar els incendis el més ràpidament possible i avisar els bombers. Aquest pla respon a un conveni signat per l’Ajuntament amb l’Agrupació de Defensa Forestal Rubí ADF i amb la Diputació. Per altra banda, la policia local disposa d’un protocol de vigilància forestal i de seguiment.

En cas d’incendi forestal al terme municipal de Rubí, a la ciutat es posaria en marxa el Pla d’Actuació municipal per risc d’incendis forestals i, en cas d’haver d’evacuar alguna zona afectada amb veïns, s’activaria el Pla d’evacuació a les urbanitzacions, és a dir, un protocol d’actuació per prevenir el foc i la seva expansió i que defineix la manera d’actuar per a evitar que el foc afecti a nuclis urbans propers a zones boscoses i altres consells generals de prevenció.

Més informació sobre mesures preventives contra els incendis forestals.