Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí demana a la Comissió Europea que aclareixi els detalls de la denúncia per contaminació Diversos mitjans de comunicació han citat Rubí com a un dels municipis que haurien abocat aigües residuals sense depurar-les segons els estàndards europeus. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí demana a la Comissió Europea que aclareixi els detalls de la denúncia per contaminació

Diversos mitjans de comunicació han citat Rubí com a un dels municipis que haurien abocat aigües residuals sense depurar-les segons els estàndards europeus.
A mitjans de juny, la representació a Barcelona de la Comissió Europea va fer públic que aquest organisme portarà l’Estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per haver infringit dues normes del Dret europeu en matèria de medi ambient. Segons la Comissió, Espanya no garanteix el tractament correcte de les aigües residuals procedents d’aglomeracions de més de 10.000 habitants que s’aboquen en zones sensibles. La manca de sistemes de tractament adequat, que havien d’existir des de 1998, representa un risc per a la salut humana, les aigües continentals i el medi marí. La lentitud dels avanços a Espanya ha forçat la Comissió, prèvia recomanació de Janez Potocnik, comissari europeu de Medi Ambient, a portar l’afer al Tribunal de Justícia de la UE. Paral·lelament, la Comissió també assegura que Espanya no ha presentat els plans de gestió de les conques hidrogràfiques. Aquests plans s’havien d’haver adoptat, com a molt tard, el 22 de desembre de 2009 i són essencials per assolir l’objectiu de la UE d’un bon estat de les aigües europees abans de 2015. Fins ara, l’Estat espanyol ha adoptat només un pla (el de la conca fluvial catalana) i, per això, la Comissió el portarà al Tribunal de Justícia de la UE.

Diversos mitjans d’àmbit nacional s’han fet ressò d’aquesta informació i alguns d’ells han citat Rubí com a un dels responsables directes d’abocar aigües residuals sense depurar-les d’acord amb els estàndards europeus.

L’Ajuntament de Rubí, que s’ha assabentat del cas a través de la premsa, ha demanat aclariments i una ampliació de la informació publicada a la representació a Barcelona de la Comissió Europea. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde de l’Àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat del consistori, Manuel Velasco, ha adreçat una carta al representant de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, demanant-li que aclareixi la procedència de la informació publicada i el detall de la denúncia.

A la carta, Velasco recorda que “el municipi de Rubí, en coordinació amb l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha adaptat a totes les directives publicades per la Comunitat Europea per tal d’assolir la fita que defineix la comissió abans del 2015, la data límit”. I fa especial èmfasi en la moratòria de què gaudeixen els municipis que han arribat a la cota d’aglomeracions de població en els últims cinc anys.

El tinent d’alcalde de l’Àrea de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat reclama l’aclariment d’aquesta informació “per si fos necessari actuar davant d’aquestes acusacions”. A més, a través de la missiva ha trasllat el “malestar i preocupació de l’Ajuntament davant les mateixes, de les quals es fa molt difícil defensar-se, donat el seu caràcter indefinit”.