Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb més d'una trentena d'activitats La lectura del manifest tindrà lloc el 7 de març en el marc d’una trobada de dones a l’Ateneu Municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Dones amb més d'una trentena d'activitats

La lectura del manifest tindrà lloc el 7 de març en el marc d’una trobada de dones a l’Ateneu Municipal
Rubí commemorarà el Dia Internacional de les Dones durant tot el mes de març amb més d’una trentena d’activitats organitzades per l’Ajuntament, els partits polítics i diverses entitats locals. Aquest any, l’efemèride estarà marcada per la reforma de la Llei de salut sexual i reproductiva del Govern de l’Estat, que centrarà bona part de les propostes i que també ha inspirat la imatge que il·lustra el programa, creada per l'artista Sandra Bea. “És un projecte de llei que entenem que no hauria d’arribar ni a debatre’s al Congrés perquè atempta contra les drets de la societat i en especial de les dones, sobretot aquelles que tenen menys recursos”, ha argumentat la regidora d’Emancipació Juvenil i Polítiques d’Igualtat, Belén Meneses, durant la presentació de les activitats d’aquest any.

El programa del Dia Internacional de les Dones arrencarà el 4 de març a la Biblioteca Mestre Martí Tauler amb un cinefòrum al voltant de la pel·lícula 4 meses, 3 semanas y 2 días. Les xerrades i debats seran, de fet, una de les principals propostes per aquest mes de març, especialment de la mà dels partits polítics, en un intent d’afavorir la reflexió envers la desigualtat i altres problemàtiques que afecten les dones. Així, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha programat per al 6 de març la conferència Dones i homes pensionistes, a càrrec de la diputada socialista Isabel López Chamosa; Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) oferirà el dia 13 una xerrada sobre la reforma de la llei de l’avortament impartida per Betlem Cañizar, de la Campanya pel dret a l’avortament lliure i gratuït; i Convergència i Unió (CIU) planteja per al 31 de març la xerrada-debat Les dones i el dret a decidir, amb la participació d’una representant de la sectorial de CDC i altres dones de l’àmbit associatiu. També es convidarà a la reflexió amb la presentació del llibre Pura sang, d’Ada Castells, i el posterior col·loqui sobre la inseguretat i la dependència que tindrà lloc el 12 de març a la biblioteca sota l’organització de la Fundació Antigues Caixa Catalanes i BBVA.

Com a novetat, l’acte de lectura del tradicional manifest unitari tindrà lloc el divendres 7 de març, jornada prèvia a la commemoració, en el marc d’una Trobada de Dones que se celebrarà a l’Ateneu Municipal. El text, que serà llegit per l’alcaldessa, Carme García, i altres dones de Rubí, incideix en la persistència de les desigualtats de gènere i assenyala el perjudicis de dues reformes legals: la nova Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local, que amenaça els serveis municipals d’atenció a les dones, i la reforma del Govern de l’Estat de la Llei de salut sexual i reproductiva.

El mateix dia 7, l’Ateneu també acollirà la inauguració de l’exposició col·lectiva 2n repte de Dona. Objectiu: visió de dones i el recital poètic Dona, treball i un llarg camí per recórrer organitzats per l’Associació de Dones Creatives del Vallès. La jornada central de la commemoració es tancarà amb un concert de Yolanda Pérez al Teatre Municipal La Sala, dins el cicle Calaix de músiques, i amb el tradicional Sopar de la Dona que organitza un any més ICV al seu local i per al qual ja es poden reservar places a l’adreça de correu electrònic rubi@iniciativa.cat i al telèfon 93 588 84 31.

A banda d’aquestes activitats, el programa del Dia Internacional de les Dones inclou nombroses propostes culturals, com ara les obres teatrals Red Pontiac i Vermell passió, que es podran veure a La Sala el 9 i el 15 de març respectivament. També es presentaran els llibres El silencio de la luna de Núria de Espinosa, el 21 de març a l’Ateneu, i Una villa, una vida, una historia que contar de Gracia Pérez, el 22 de març a la biblioteca. Un espai que també acollirà durant la primera quinzena de març una selecció de llibres i una guia de lectura amb les dones com a protagonistes. A més, les llibreries L’Ombra, El Racó de Llibre i El Racó del Llibre Jove exposaran als seus aparadors obres escrites per i/o per a les dones.

També en l’apartat cultural, el dia 21 es projectarà el documental Rafea: Solar Mama a l’Espai Tremuja d’El Celler; i la biblioteca acollirà el 14 de març el recital musical titulat Vinyoli, a càrrec de Mercè Sampietro i Eduard Iniesta.

D’altra banda, i com una de les propostes més originals d’aquest any, les pantalles situades a l’Oficina d’Atenció al Ciutadanà (OAC) del Centre, la Biblioteca Mestre Martí Tauler i el Teatre Municipal La Sala mostraran de l’1 al 31 de març l’exposició audiovisual Dones de Rubí, formada per fotografies de dones “anònimes” realitzades per Lídia Larrosa i il·lustracions de l’artista local Sònia González (la Cuchu).

En el marc de la commemoració, a més, les entitats esportives amb equips femenins convidaran un cop més els rubinencs a seguir les seves competicions. És el cas del CEB Sant Jordi, el Ferrolan CV Rubí, l’Esportiu Rubí Futbol Sala i l’HCR Cent Patins.

Tampoc faltaran a la cita els ja tradicionals Tallers d’autoprotecció i defensa personal per a dones, impartits per la Policia Local. El primer es farà els dies 11, 13, 18 i 20 de març, i el segon els dies 24, 26 i 31 de març i 2 d’abril. Les sessions són gratuïtes i, per assistir-hi, només cal adreçar-se al Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) o enviar per correu electrònic el formulari que es pot descarregar al web www.rubi.cat/dona.

Buscant la implicació dels més joves

Els joves de Rubí també tindran un paper destacat en la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb diverses activitats programades a l’Espai Jove Torre Bassas. El 7 de març, s’oferirà un concert amb la participació de grups de música del Vallès. De l’1 al 10 de març, l’equipament juvenil acollirà una exposició d’estudiants de l’Institut Duc de Montblanc que reunirà composicions fotogràfiques amb imatges de dones, i de l’11 al 28 de març, tornarà a recalar a Rubí la mostra Treu-li suc a la sexualitat, organitzada per la Diputació de Barcelona.

Durant tot el mes, a més, els joves que ho desitgin podran penjar a la xarxa fotos amb el tema de la igualtat com a motiu utilitzant l’etiqueta #jovesxigualtat. També tindran ocasió d’acostar-se a l’habitual Punt d’Informació Juvenil dels instituts entre l’1 i el 10 de març per saber com contribuir a un món més igualitari entre homes i dones.

Programació especial a Ràdio Rubí

La ràdio municipal s’unirà un any més a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb una programació especial que s’emetrà la setmana del 3 al 9 de març. L’espai Més que veïns, conduït per l’entitat Entreveïns, centrarà la seva edició del dia 3 en el dret de treball, amb especial atenció a les desigualtats home-dona. El 5 de març, el magazine cultural Rubí or notRubí, conduït per Lidia Martín, oferirà entrevistes amb autores, actrius i artistes que participen a les activitats programades aquest mes. El mateix dia, L’Oasi Jove, presentat per Marina Dolset, Raül Cabús, Alba Aguilà, Marina Dacenta i Rubén Cabús, entrevistarà la periodista local Marta Cabrera, que parlarà tant de la seva faceta professional com de la seva carrera com a futbolista. El 7 de març, dia central de la commemoració a la ciutat, el programa Rubí al dia, conduït per Belén Tierno, emetrà un especial dedicat a les dones treballadores on s’abordarà la situació d’aquest col·lectiu amb diferents convidats, entre d’altres l’advocat laboralista Adrià Rodés, i la presidenta de l’Observatori de dona, empresa i economia, Anna Mercadé. I aquell mateix divendres, es tancarà la programació especial amb el programa Rubisound de Robert Fernández, que entrevistarà el grup local Slurp, integrat només per dones.