Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia Mundial de la Salut Mental Aquest any es celebra el 10è aniversari de la creació del Centre de Dia en Salut Mental. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el Dia Mundial de la Salut Mental

Aquest any es celebra el 10è aniversari de la creació del Centre de Dia en Salut Mental.
Com cada any, la ciutat de Rubí commemora el pròxim 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Federació Mundial de la Salut Mental, celebració que es fa sota el lema “Convertir la salut mental en un prioritat global. Millorar el serveis mitjançant la reivindicació i l’acció ciutadana”, ja que, tot i que els trastorns mentals afecten a prop del 15% de la població mundial, ni la malaltia mental, ni els serveis de salut mental, ni la promoció del benestar mental han rebut l’atenció i els fons econòmics que reben altres malalties.

Per celebrar aquest dia, el Centre d’Orientació Sanitària (COS) ha organitzat diverses activitats, com la projecció de la pel•lícula Lars y una chica de verdad a La Sala el mateix dia 10 a les 22 hores dintre del Cicle de cinema VO, l’argument de la qual està relacionat amb una persona que pateix un trastorn mental greu.

També el dia 10, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat instal•laran parades informatives davant de la seu de l’entitat (Grup 25 de setembre, 47 baixos) de 10 a 13 h i davant de l’Estació dels FGC de 16 a 19 h, per tal de conscienciar a la població de la importància de convertir la salut mental en una prioritat.

A més, el pròxim divendres 24 d’octubre, s’organitza la 4ª Jornada Reptes en Salut Mental “L-Mental: Ciutadans de ple dret” que pretén sensibilitzar al públic assistent sobre l’estigma social que encara hi ha sobre els malalts mentals i com lluitar contra aquesta imatge. La jornada, que començarà a les 11.30 h al Castell Ecomuseu Urbà de Rubí, consistirà en la projecció del documental “L-Mental” del Servei de Rehabilitació Comunitària El Prat de Llobregat i un col•loqui debat entorn el mateix amb la participació de diversos professionals i dos representants de l’Associació de Malalts Mentals de Rubí i dels usuaris del Centre de Dia en Salut Mental, ja que aquesta jornada s’adreça de forma molt especial als usuaris de la salut mental i als seus familiars, a banda de als professionals.

10 anys del Centre de Dia en Salut Mental

Amb aquesta 4ª jornada, també es vol commemorar el 10è aniversari de la creació del Centre de Dia en Salut Mental, que va suposar cobrir una necessitat dels pacients i les seves famílies que, fins aleshores, s’havien de traslladar fora de Rubí per a ser usuaris d’un centre de dia i beneficiar-se dels seus tractaments de rehabilitació. Per aquest motiu, els usuaris i els professionals del Centre de Dia estan preparant l’exposició “10 anys de rehabilitació comunitària al Centre de Dia de Salut Mental' sobre la història del centre i les activitats que s’hi desenvolupen, amb la finalitat de transmetre els objectius i les funcions de la tasca de rehabilitació comunitària a la població de la nostra ciutat. Aquesta mostra s’inaugurarà al Centre de Dia en Salut Mental (c/ Pitàgores, 4) el pròxim dijous 4 de desembre a les 18 hores.

La finalitat del Centre de Dia és la rehabilitació psicològica i social de les persones afectades per un trastorn mental greu, que repercuteix negativament en les seves capacitats relacionals, emocionals i socials. El tractament de rehabilitació té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i dels seus familiars, a través de diferents programes terapèutics, de caràcter individual i/o grupal, com els programes de millora de la capacitat expressiva, de les habilitats socials, de les capacitats cognitives, de les relacions familiars i de reinserció laboral.

El Centre de Dia va iniciar la seva activitat al setembre de 1998 i, en aquests 10 anys, el servei ha crescut en quantitat i qualitat ja que el sector de referència ha passat d’una població general de 100.000 habitants a 160.000, per la qual cosa el servei ha arribat a tenir 25 places en lloc de les 20 inicials concertades amb la Generalitat. A més, pel que fa a l’assistència, ha passat d’atendre a 18 usuaris (any 1998) a atendre’n 79 (any 2007), amb un total de 2.665 actes assistencials l’any 1999 i de 8.255 l’any 2007. L’equip interdisciplinari de professionals format per psicòlegs, treballadores socials i monitores també ha crescut i ha passat de 5 professionals als seus inicis a 9 en 2008.

Altres dades del COS

Aprofitant aquest aniversari i la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, el COS ha donat a conèixer les dades registrades al 2007 pel que fa als serveis que ofereix de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ), Salut Mental d’Adults (CSMA), Drogodependències (CASD) i Centre de Dia en Salut Mental/ Servei de Rehabilitació Comunitària (CDSM). El centre desenvolupa quatre àrees de treball: assistència clínica i tractament, prevenció i treball comunitari, rehabilitació i reinserció i formació, docència i investigació.

Tots els serveis del COS han atès un total de 2.762 pacients amb un nombre global de 16.120 visites realitzades. D’aquest nombre de pacients, 651 corresponen al CSMIJ, 486 al CASD i 1625 al CSMA dels quals 79 han estat atesos també al Centre de Dia.