Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebrarà el Correllengua 2013 amb tota una jornada d'activitats lúdiques i reivindicatives La festa, que tindrà lloc aquest dissabte, coincidirà amb la posada en marxa de la 19a edició del Voluntariat per la Llengua https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí celebrarà el Correllengua 2013 amb tota una jornada d'activitats lúdiques i reivindicatives

La festa, que tindrà lloc aquest dissabte, coincidirà amb la posada en marxa de la 19a edició del Voluntariat per la Llengua
Rubí celebrarà aquest dissabte una nova edició del Correllengua, una iniciativa popular que té com a objectiu fomentar l’ús social del català arreu del territori mitjançant activitats de caràcter lúdic, pedagògic i reivindicatiu. La proposta, organitzada per la Coordinadora d’Associacions de la Llengua catalana (CAL) i Òmnium Rubí, comptarà un any més amb el suport del Comissionat de Política Lingüística de l’Ajuntament i el Servei Local de Català.

El punt neuràlgic de les activitats del Correllengua serà la plaça del Doctor Guardiet, que durant tot el dia acollirà una fira de productes catalans. Les propostes arrencaran a les 11 h amb un Esclat de cultura, consistent en una lectura de poemes, l’espectacle familiar de titelles sobre el circ Circumloqui i una ballada popular de les gitanes de Rubí, que tindrà lloc a partir de les 12 h. Mitja hora més tard, s’iniciarà la tradicional cercavila, que portarà la “flama de la llengua” pels carrers del centre fins arribar novament a la plaça del Doctor Guardiet, on es farà lectura del manifest de la jornada, escrit pel filòsof i catedràtic de la Universitat de Girona Josep Maria Terricabras. Les activitats matinals acabaran als volts de les 13 h amb una ballada de sardanes a càrrec de l’Escola de Sardanes Flor de Neu.

Bona part de la tarda de dissabte estarà reservada als més petits. A partir de les 16 h, es faran diversos jocs de taula i tradicionals amb la col·laboració dels esplais de la ciutat. Els infants que hi participin podran gaudir d’un berenar a les 18 h.

Pel que fa als adults, a partir de les 19 h tindran una cita amb el Correbars, una ruta per diferents establiments de la ciutat: el Tast d’art, Cal Nano, La Cava i La Cafeta del CRAC. Els tiquets per participar-hi es poden adquirir ja al Punt d’Informació de Rubí o als mateixos bars que hi col·laboren.

El Correllengua 2013 es clourà a partir de les 21 h al CRAC amb un concert a càrrec del grup rubinenc Nort. A la mitja part de l’actuació, es lliuraran els premis del concurs d’Instagram que s’organitza per primer cop en el marc d’aquesta festa. Per participar en aquesta activitat, només cal identificar les fotografies de la jornada amb l’etiqueta #CLLRubi.

Durant la presentació de totes aquestes activitats, el regidor comissionat de Política Lingüística, Martí Pujol, ha agraït l’esforç que fan les entitats locals per portar el Correllengua a Rubí, tot destacant “l’especial importància” que té en aquests moments la defensa de la llengua catalana. De la seva banda, Daniel Pernas, membre de la CAL, ha animat els rubinencs a prendre part d’una cita que vol fer arribar el català al conjunt de la població d’una manera lúdica.

Tret de sortida a la 19a edició del Voluntariat per Llengua

Tot i que el gruix de les activitats del Correllengua 2013 se celebraran durant la jornada de dissabte, divendres a la tarda ja es donarà el tret de sortida a la festa amb la presentació de la 19a edició del Voluntariat per la Llengua, que tindrà lloc a la Biblioteca Mestre Martí Tauler a partir de les 19 h. Aquest programa, que posa en contacte persones catalanoparlants amb d’altres que volen aprendre o millorar la llengua, commemora enguany el seu 10è aniversari a Catalunya. A Rubí, al voltant d’un centenar de persones participaran en la nova edició del Voluntariat.

A l’acte d’aquest divendres, el regidor de Política Lingüística, Martí Pujol, i representants del Consorci per la Normalització Lingüística i el Servei Local de Català presentaran les activitats que realitzaran les anomenades parelles lingüístiques. A continuació, també es repassaran les propostes programades per al Correllengua amb l’objectiu d’animar els assistents a participar de la jornada de dissabte. Dani Pernas, representant de la CAL, presentarà el manifest d’aquest any, mentre que Laura Vert, membre d’Òmnium i voluntària lingüística, llegirà un poema de Miquel Martí i Pol, figura a qui ret homenatge el Correllengua d’enguany.

Per tancar la presentació, la Biblioteca acollirà l’actuació de Betzuca, un duet de cuplets catalans.