Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí ajuda les famílies amb dificultats per fer front a la despesa energètica La iniciativa Energia per a tothom permet assessorar les famílies amb pocs recursos per tal de reduir el seu consum elèctric https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí ajuda les famílies amb dificultats per fer front a la despesa energètica

La iniciativa Energia per a tothom permet assessorar les famílies amb pocs recursos per tal de reduir el seu consum elèctric

Amb la crisi econòmica, moltes famílies han vist com augmentaven les seves dificultats per fer front a les despeses energètiques de la llar. Aquest problema, que afecta especialment els domicilis amb infants o gent gran, es veu agreujat per l’evolució a l’alça del rebut de la llum, que aquest mateix 1 d’octubre torna a augmentar un 3,1%. Només durant el 2013, s’han produït quatre increments de la tarifa elèctrica i, des del gener del 2012, el rebut s’ha encarit entorn d’un 11%.

L’Ajuntament de Rubí treballa des de fa temps per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica a tota la ciutat a través del projecte Rubí Brilla. En el marc d’aquesta iniciativa, el consistori ha posat en marxa el projecte Energia per a tothom, adreçat a aquells habitatges que tenen dificultats per pagar l’energia que necessiten consumir.

Estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), acompanyats de tècnics de Serveis Socials i de l’equip que desenvolupa el Rubí Brilla, realitzen auditories energètiques en aquestes vivendes. D’aquesta manera, detecten quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d’alt consum o estufes incandescents. En aquests casos, se’ls proposen alternatives i ajudes d’inversió.

En el marc del projecte Energia per a tothom, també s’informa les famílies de l’existència dels bons socials elèctrics, un recurs força desconegut entre la població i que pot comportar un important descompte a la factura de la llum, d’entre un 20% i un 40%. Així, una família tipus amb un consum elèctric per any de 572€ pot arribar a estalviar-se fins a 271€ si s’acull al bo social. Actualment, tenen dret a aquesta ajuda els domicilis amb una potència contractada per sota dels 3kW, les persones amb 60 anys o més amb una pensió mínima, els majors de 60 anys amb una pensió no contributiva (jubilació/invalidesa) i l’antic SOVI, les famílies nombroses i els domicilis amb tots els membres a l’atur.

Per començar a desenvolupar el projecte Energia per a tothom, l’Ajuntament ha pres com a referència 150 famílies que van rebre diferents graus d’ajuda dels Serveis Socials per pagar els seus rebuts durant l’any passat. Una vuitantena d’aquests domicilis ja han estat analitzats pels estudiants de la UPC durant el setembre. Primer se’n fa un informe personalitzat i, un cop realitzades totes les auditories, i en funció del pressupost disponible, s’elabora un informe col·lectiu on es poden contemplar diferents mesures extraordinàries encarades a reduir la despesa elèctrica, com ara canvis massius de bombetes o la reparació d’aparells i cablejats.

Altres mesures per estalviar

El projecte Rubí Brilla inclou altres iniciatives que poden ajudar a reduir la despesa energètica tant de particulars com d’empreses i administració. Paral·lelament a les auditories d’Energia per a tothom, s’ha previst realitzar tot un seguit de tallers didàctics als barris per explicar a la ciutadania com es llegeixen les factures, com s’han d’interpretar i, d’aquesta manera, garantir si és justa la quantitat que s’està pagant.

D’altra banda, continuen les places obertes perquè els rubinencs i rubinenques s’apuntin a la prova pilot de la Comunitat Rubí Brilla. Durant un any, les persones inscrites tindran un aparell adherit al quadre elèctric de la seva llar que els permetrà saber en tot moment quin és el seu consum. Això permetrà elaborar posteriorment un mapa energètic de Rubí, alhora que contribuirà a reduir la despesa de la llar. I és que es calcula que, només pel fet de conèixer les dades sobre el propi consum, ja es produeix una davallada del consum d’un 10%.

Des que l’Ajuntament va decidir eliminar la fiança de 90€ que havien de pagar els participants per acollir-se a la prova pilot, les inscripcions a la Comunitat Rubí Brilla han augmentat considerablement. La recent notícia d’un nou increment en el rebut de la llum també ha animat els rubinencs i rubinenques a apuntar-se a aquesta prova pilot. Tot i això, encara hi ha places disponibles fins a completar els 200 participants previstos.

Les persones que s’inscriguin en aquesta iniciativa tindran a la seva disposició una aplicació smartphone per accedir a la informació sobre la seva despesa energètica. A més, durant aquest mes d’octubre, estan convidats a participar a les sessions de formació sobre el projecte que s’impartiran a l’edifici Rubí Desenvolupament els dies 8, 16 i 24, entre les 19.30 h i les 21 h.

Dins del projecte Rubí Brilla, també estan en marxa iniciatives en àmbits específics com el comerç, els centres educatius o els equipaments municipals. Precisament aquesta setmana, membres de l’equip que desenvolupa Rubí Brilla es troben a Eslovènia per fer seguiment del projecte adreçat als comerços locals, anomenat Comerç sostenible. Aquesta proposta ha rebut una subvenció de 120.000€ de la Unió Europea a través del programa MED, que finança accions de cooperació transnacional al Mediterrani. Rubí hi participa juntament amb les províncies italianes de Gorizia i Potenza, l’Agència Energètica de la Ribera de València, França, Grècia, Eslovènia, Montenegro i Bòsnia.

Els establiments interessats a participar al projecte Comerç sostenible s’hi poden inscriure fins al 31 d’octubre omplint el formulari que trobaran a la pàgina web http://seu.ajrubi.cat/rubibrilla/comerc.