Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PSC, ERC I ICV-EUiA pacten congelar l’IBI i altres tributs per no incrementar la pressió fiscal dels rubinencs L’única taxa que augmentarà el 2013 serà la d’escombraries, que s’apujarà un 2,5%, el que suposarà un increment mitjà de menys de 3 euros anuals. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

PSC, ERC I ICV-EUiA pacten congelar l’IBI i altres tributs per no incrementar la pressió fiscal dels rubinencs

L’única taxa que augmentarà el 2013 serà la d’escombraries, que s’apujarà un 2,5%, el que suposarà un increment mitjà de menys de 3 euros anuals.
L’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha pactat amb Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) una proposta d’ordenances fiscals pel 2013 que, en línies generals, preveu la congelació dels diferents impostos i tributs. Tal com ha explicat l’alcaldessa, Carme García, “aquestes ordenances han estat pensades en el context de crisi que vivim. Hem optat per la congelació de les taxes i impostos per no carregar més la fiscalitat de les famílies, i més tenint en compte les recents pujades de l’IRPF i de l’IVA”.

Així, l’increment de la pressió fiscal serà nul el proper exercici en el cas de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre els Vehicles de Tracció Mecànica i l’Impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (plusvàlua), entre d’altres. L’únic tribut que s’incrementarà serà la taxa per la recollida, tractament i eliminació d’escombraries i altres residus urbans, que augmentarà un 2,5%. Els diners que es recaptin amb aquesta taxa es destinaran, com ha explicat l’alcaldessa, “a millorar la recollida d’escombraries de la ciutat“, fent campanyes de sensibilització sobre la importància de separar bé els residus i incrementant el nombre de contenidors de recollida selectiva del municipi.

A tall d’exemple, una família tipus de 4 membres que viu en un pis de 80 m2 a la zona de la JOSA i que té un Opel Corsa 1.4 només pagarà 2,81 euros més el 2013 respecte el 2012 en concepte d’impostos municipals.

El 2013, el consistori espera obtenir, a través de les ordenances, uns ingressos de prop de 52.500.000 euros, una xifra similar a la d’aquest any. “Hem volgut fer sostenible l’Ajuntament per poder mantenir els serveis públics, però sense repercutir-ho a les butxaques dels ciutadans”, ha dit l’alcaldessa.

Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Arés Tubau, ha destacat la doble bona notícia que suposa “aquesta proposta d’ordenances, que aposta per no pressionar fiscalment els contribuents” i, alhora, el fet d’haver arribat a un acord amb ICV-EUiA i ACR per establir un model progressista i d’esquerres. I és que, segons Tubau, “la ciutadania ens demana que caminem plegats i que busquem punts en comú”. En el mateix sentit s’ha expressat la portaveu d’ICV-EUiA, Marta Ribas, que ha explicat que les prioritats passen per “fixar uns impostos i tributs que garanteixin els serveis públics, però sense agreujar el patiment de les famílies, que ja estan prou escanyades”.

Retirar la taxa de l’aigua com a mesura de pressió
La proposta d’ordenances que aquest dijous es porta a aprovació al Ple municipal planteja la retirada de la taxa pel subministrament d’aigua “com a mesura de pressió davant la Generalitat i la seva intenció de privatitzar la gestió del servei d’abastament d’aigua en alta“. Carme García ha recordat que al Ple de setembre ja es va aprovar una moció contra la pujada del 70% de la tarifa del subministrament d'aigua en alta. L’objectiu de congelar aquesta taxa és, segons l’alcaldessa, que “aquest augment no repercuteixi al rebut que pagaran els ciutadans”. García confia que molts ajuntaments duguin a terme aquesta mateixa acció i que, d’aquesta manera, la privatització sigui molt menys atractiva.

Bonificacions i subvencions
L’any vinent, tal com ha confirmat l’alcaldessa, es mantindran les bonificacions, exempcions i subvencions que aplica l’Ajuntament com a mesures de suport a les economies més dèbils, “especialment per aquelles famílies que ho estan passant més malament com a conseqüència de la crisi”, i de reactivació de l’economia. L’exercici 2011, aquestes ajudes es van quantificar en més d’1.800.000 euros.

En aquest sentit, es manté el 50% de bonificació en l’IBI per a famílies nombroses (amb un límit de 250 euros), la bonificació del 20% en la taxa d’escombraries domèstiques per aquelles famílies nombroses de 5 o 6 membres i per aquells contribuents que participin en l’autocompostatge, la bonificació del 90% de la taxa d’escombraries als comerços durant el seu primer any d’activitat, així com el 75% de bonificació en el cas d’aquells vehicles que produeixen un menor impacte ambiental i la subvenció del 95% del cost d’instal·lacions d’energies renovables no obligatòries.

Aquest exercici s’ha inclòs com a requisit per gaudir de les bonificacions en l’IAE que l’Ajuntament concedeix per a la creació d’ocupació que el treballador sigui resident al municipi de Rubí i consti inscrit com a aturat. “L’objectiu és garantir que les empreses ocupen treballadors aturats de Rubí”, ha assegurat l’alcaldessa.

Escoles bressol i edRa
Durant els darrers dos anys, l’aportació de la Generalitat per sufragar el cost de les llars d’infants s’ha anat reduint, passant dels 1.600 euros anuals per nen que aportava el Govern català el curs 2010-2011 als 875 euros que ha subvencionat aquest curs. Actualment, doncs, el cofinançament d’aquest servei està molt lluny de cobrir el seu cost real. L’Ajuntament assumirà pràcticament la totalitat del cost de les escoles bressol municipals per tal de garantir el servei als usuaris i usuàries. Però les famílies també hauran de fer un petit esforç. En aquest sentit, s’incrementaran un 5% els preus públics tant de les llars d’infants com de l’Escola d’Art i Disseny.

Per tal de fer viable la prestació del servei d’escoles bressol municipals, de cara al curs 2013-2014 el consistori proposa un sistema de tarifació social. “D’aquesta manera –ha dit l’alcaldessa– les famílies pagaran el preu d’assistència a la llar d’infants d’acord a la seva renda”.

A més, també s’oferiran bonificacions d’entre el 10 i el 15% per a famílies nombroses i monoparentals, així com la possibilitat de bonificacions d’entre el 50 i el 90% per a casos greus de situacions sòcio-econòmiques desafavorides.

Taxa de caixers
Una de les novetats a les ordenances fiscals de l’exercici 2013 és la incorporació de l’anomenada taxa de caixers. Aquest tribut gravarà les entitats financeres per l’ocupació que fan de la via pública a l’hora d’ubicar-hi els seus caixers. Per tal de poder cobrar aquesta taxa, primer cal fer un cens dels caixers que existeixen actualment a la ciutat, una tasca que ja s’ha iniciat.