Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prova pilot de recollida porta a porta a les urbanitzacions La Perla i Can Serrafossà https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Prova pilot de recollida porta a porta a les urbanitzacions La Perla i Can Serrafossà

A finals de setembre, l’Institut Municipal de Medi Ambient (IMMA) de l’Ajuntament de Rubí posa en marxa una prova pilot a les urbanitzacions La Perla i Can Serrafossà que consisteix en instaurar la recollida porta a porta de la brossa i els residus que es generin a cada habitatge. Un total de 560 habitatges formaran part d’aquesta iniciativa.

El sistema porta a porta

El sistema porta a porta consisteix en la recollida de la brossa a la porta dels habitatges en unes hores i un dies determinats per cada fracció de residus que se separa. És un sistema molt òptim a zones amb baixa densitat de població, com els nuclis periurbans, ja que els contenidors tradicionals són menys efectius, estan distanciats dels habitatges, tenen problemes d’higiene i salubritat i pateixen desbordaments. Segons Xavier Reinaldos, 2n Tinent d’ Alcalde i regidor de Medi Ambient, “els veïns veuran millorat i amb més facilitat el servei de recollida i s’evitaran els punts negres de desbordament”.

D’aquesta manera, el sistema resulta més estètic i higiènic. Reinaldos també ha apuntat que “el ciutadà ja que no s’ha de desplaçar fins al contenidor i, a nivell ambiental, és el més efectiu pel que fa a l’ increment de recuperació de residus, donat augmenta significativament la quantitat de recollides selectives i millora la qualitat de la separació de residus en origen.” Així mateix, el regidor de medi ambient ha recordat que “en municipis com Matadepera, Alella, Tiana, Sant Sadurní d’Anoia... on s’ha posat en marxa aquesta iniciativa és un èxit.”

Amb aquest sistema es continua aplicant el model “Residu mínim” amb els mateixos criteris de separació de residus: Brossa Orgànica, Brossa Inorgànica i envasos, Vidre i paper i cartró, però substituint els contenidors del carrer per la recollida a la porta de l’habitatge.

El sistema de recollida actual d’esporga i mobles i trastos vells també es farà porta a porta. La deixalleria municipal continuarà essent el punt per portar els residus de tractament especial (piles, olis, bateries, ordinadors...), així com l’esporga i els voluminosos. Les veïnes i els veïns hauran de dipositar aquests residus a la porta dels seus habitatges abans de les 9 h del matí. El calendari setmanal és el següent:

Dilluns: B. Orgànica, paper i cartró, vidre i poda
Dimarts: B. Inorgànica i envasos
Dimecres: B. Orgànica
Dijous: B. Inorgànica i envasos
Divendres: B. Orgànica
Dissabte: B. Inorgànica i envasos. Voluminosos

A continuació s’indica els tipus de fracció i la manera que els veïns l’han de dipositar al carrer:
Brossa orgànica
Restes de fruita i verdura, restes de carn i peix, paper de cuina i tovallons de paper, closques d’ou, fruita seca i altres, restes de plantes, etc.
Bossa penjada a la tanca

Brossa inorgànica
Llaunes, xapes, metalls, tetrabricks, embolcalls de composició mixta, paper d’alumini, bolquers i compreses, pols d’escombrar i burilles de cigarretes, articles de pell, restes de ceràmica, restes de bricolatge, etc.
Bossa penjada a la tanca

Vidre
Ampolles, pots, etc.
Bossa

Paper i cartró
Diaris, cartrons plegats, fulls escrits, embolcalls de paper, etc.
Bossa/farcell

Inicialment, per tal informar als veïns, un grup d’educadors ambientals visitaran els habitatges d’aquestes urbanitzacions per explicar tot el referent al nou sistema i lliurar-los diferents materials informatius (tríptics, material magnètic, cubells i ganxo). Des de l’IMMA es preveu programar un taller de compostatge casolà per fomentar aquest mètode entre els veïnes i les veïnes d’aquestes urbanitzacions.