Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PROURSA ha rebut més de 6.600 consultes sobre habitatge durant el primer semestre de l'any El 17 de setembre se sortegen 14 pisos de lloguer per a joves del carrer Pontevedra. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

PROURSA ha rebut més de 6.600 consultes sobre habitatge durant el primer semestre de l'any

El 17 de setembre se sortegen 14 pisos de lloguer per a joves del carrer Pontevedra.
L’Oficina Local d’Habitatge (OLH) que gestiona la societat municipal Promocions Urbanes S.A (PROURSA) ha atès, entre gener i juny d’aquest any, un total de 6637 peticions d’informació sobre temes relacionats amb l’habitatge i les polítiques públiques en aquest àmbit. És una xifra que supera en més de 2.500 les consultes que va rebre durant tot l’any anterior (4113).

En els sis primers mesos de l’any s’han tramitat un total de 54 ajuts a la rehabilitació d’edificis i habitatges per a propietaris i comunitats de veïns. Aquesta xifra suposa un increment del 54 % respecte les tramitacions realitzades durant tot l’any 2007, quan es van fer 35.
El servei de tramitació de cèdules d’habitabilitat també ha experimentat un important increment d’expedients i s’ha doblat respecte l’any anterior. En els 6 primers mesos de 2008 s’han tramitat 33 expedients enfront els 16 realitzats durant tot l’any 2007.

Lloguer a preus més assequibles
L’OLH ofereix diferents serveis que permeten aconseguir un pis de lloguer a preus més assequibles dels que es poden trobar al mercat.

Una de les fórmules és accedir a una borsa de pisos privats de lloguer gestionats per Proursa després d’arribar a un acord amb el propietari. Actualment el preu mig d’aquests lloguers és de 518 €, mentre que el preu de mercat és de 800 €. Aquest servei aporta avantatges tant al propietari com al llogater. Al llogater perquè paga un lloguer un 65 % més econòmic, mentre que el propietari deixa en mans de PROURSA tota la gestió del lloguer estalviant les despeses de contractació d’un API privat. A més rep garanties de cobrament i assessorament sobre serveis i reformes, així com la tramitació de les subvencions que atorguen les administracions. Actualment Proursa gestiona 56 pisos en aquestes condicions. Durant el primer semestre de 2008 s’han signat 10 contractes, de les 57 persones que han demanat beneficiar-se d’un d’aquests lloguers.

Optar als ajuts que ofereix la Generalitat és una altra fórmula per aconseguir pagar menys pel lloguer mensual. L’OHL s’encarrega de la tramitació d’aquests ajuts que es concedeixen anualment si s’acompleixen els requisits que estableix la Generalitat de Catalunya. L’ajuda oscil•la entre un mínim de 20 € i un màxim de 240 € al mes. Qui demana l’ajuda ha d’acreditar que en el moment de fer-ho ja paga un lloguer i que no té uns ingressos anuals superiors a 22.358 € (fins a 26.937 si el nombre de persones de la unitat familiar arriba a 5). A més en el cas d’ajuts als joves menors de 35 anys, s’han d’acreditar uns ingressos anuals mínims de 5.500 €.
El termini per sol•licitar aquestes ajudes finalitzava el 30 de juny, excepte per les persones que, complint els requisits, hagin signat un contracte de lloguer a partir de l’1 de gener de 2008 i no hagin percebut anteriorment aquests ajuts. En aquest supòsit, el termini de sol•licitud està obert fins el 30 d’octubre.
A Rubí s’han tramitat fins al juny un total de 364 expedients, 71 sol•licituds més que l’any passat.

Una tercera fórmula que tramita l’OHL és l’ajut a l’emancipació que atorga el Ministeri de Vivenda. S’adreça a joves d’entre 22 i 30 anys i la poden sol•licitar tant per cobrir una part del lloguer que ja paguen com per emancipar-se. En el primer cas l’ajut és de 210 € fins a un màxim de 4 anys, mentre que en el segon cas, a més, es pot demanar un préstec sense interessos de 600 € per a la fiança del lloguer i 120 € d’aval. Són ajuts no compatibles amb els que ofereix la Generalitat. En aquesta modalitat, Proursa ha tramitat un total de 197 ajuts, 2 d’ells préstecs per a la fiança del lloguer.

Finalment, hi ha la possibilitat d’accedir a un habitatge públic de lloguer. Proursa gestiona a l’actualitat un total de 121 pisos que destina al lloguer per joves i lloguer social. D’aquests, 61 són propietat de la societat municipal i 60 de l’Ajuntament. Durant el més d’abril de 2008, s’han recollit 230 sol•licituds per segones adjudicacions dels 12 habitatges de lloguer per a joves del carrer Pontevedra als que s’han sumat 2 més, 1 d’ells adaptat. El sorteig d’aquests 14 habitatges es farà demà dimecres, 17 de setembre.

L’habitatge protegit
Actualment, Rubí compta amb 461 habitatges protegits que s’han construït en les darreres dècades. Entre finals d’aquest any i l’any vinent es preveu que s’hagi iniciat la construcció de 250 habitatges protegits més entre Sant Jordi Parc, on Proursa farà finalment 55 pisos en comptes dels 42 inicialment previstos, els 110 programats a Can Sant Joan per l’INCASOL i els 85 previstos per l’any vinent a l’antiga carretera de Sant Quirze (sector A4). A aquests cal afegir la seixantena de pisos protegits que s’estan construint a Sant Jordi Parc per part de la promotora privada La Llave de Oro.