Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prop de 183.000 persones han passat per la Biblioteca l'any 2010 L’alcaldessa de Rubí ha presentat el balanç coincidint amb el primer aniversari de la instal·lació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Prop de 183.000 persones han passat per la Biblioteca l'any 2010

L’alcaldessa de Rubí ha presentat el balanç coincidint amb el primer aniversari de la instal·lació
La Biblioteca Mestre Martí Tauler s’ha consolidat com un dels equipaments culturals de la ciutat durant el primer any del seu funcionament. La nova biblioteca, que va ser inaugurada el passat 30 de gener de 2010, ha assolit durant el 2010 la xifra de 182.414 usuaris atesos, “una dada que consolida l’equipament entre la ciutadania tant pel que fa a la utilització específica del servei de biblioteca com per la participació de quasi 11.000 persones en les més de 230 activitats que s’han organitzat al llarg de l’any. L’any 2010 han passat per la Biblioteca 182.414 usuaris, un 42 % més que l’any passat, i s’han doblat els prèstecs” ha dit l’alcaldessa de Rubí, Carme García, durant la valoració d’aquest primer any de funcionament. L’alcaldessa ha afegit que aquestes dades refermen l’aposta del consistori “perquè tothom participi de la cultura, ajudant, alhora a crear un sentiment de rubinitat i de cohesió social entre la gent de Rubí”. Carme Garcia ha recordat, a més, que la Biblioteca també s’ha convertit en referent educatiu de la ciutat “donant cabuda a les aules d’estudi, i als màster de l’UPC sobre renovables i l’oferta de la Universitat de Barcelona dels Juliols”


Increment d’usuaris/es en tots els serveis

Durant el 2009, l’últim any de la biblioteca a l’antic emplaçament de l’Escardivol, les visites totals van ser de 105.622, mentre que la mitjana d’usuaris mensuals que van accedir a l’espai va ser de 8.801 i les visites diàries de 416. Per tant, l’increment global d’usuaris/es de l’any passat, de 105.622 a 182.414, suposa un creixement del 42% (76.792 persones més) respecte a les visites ateses durant el 2009. Una dada que es manté en els usuaris/es diàries que ha ascendit a una mitjana de 718 persones.

Pel que fa a la resta de serveis de la biblioteca, durant 2010 s’han realitzat un total de 95.663 préstecs d’un fons documental total de 77.603, entre llibres, material audiovisual, diaris i revistes, un fons que ha augmentat en 6.725 documents al llarg de l’any; mentre que han fet ús del servei públic d’accés a Internet o d’ofimàtica un total de 18.453 persones. Mentre que durant tot el 2009 el nombre de préstecs va ser de 47.584 i l’ús del servei d’internet de 8.994 usuaris i usuàries.


Un nou programa del Foment de la lectura

La regidora de Cultura, Neus Muñoz, ha destacat especialment l’ampliació que per aquest any farà l’Ajuntament del Club de lectura fàcil que “passa d’un a cinc”. Es tracta d’una de les activitats de foment de la lectura que ha contribuït a que l’any passat participéssin un total de 10.818 persones en alguna de les 229 activitats realitzades, com exposicions, cursos i taller, hores del conte, sessions del club de lectura o visites escolars i organitzades a les instal·lacions.

Per nombre de participants, són les 30 exposicions que es van organitzar amb 4.048 visitants l’activitat amb millor acollida, seguida de l’hora del conte, amb 38 sessions i 2.585 nens i nenes que hi van assistir. Les audicions i concerts, amb 704 participants; les visites escolars amb 1.087 alumnes que van passar per l’equipament, o les 33 sessions del club de lectura amb 532 participants, són algunes de la resta d’activitats que han estat millor acollides pel públic de la nostra ciutat.

El programa d’activitats d’aquest primer semestre, que també ha estat presentat avui coincidint amb aquest primer any de funcionament de la biblioteca, realitza un esforç important per apropar els clubs de lectura als diferents col·lectius d’usuaris de Rubí, i potenciar així els hàbits de lectura entre la població. La Biblioteca de Rubí fa anys que realitza aquests clubs de lectura, de fet és una de les biblioteques pioneres a Catalunya, i ha rebut el reconeixement de qualitat de la Gerència de Biblioteques de la Diputació de Barcelona que l’ha inclòs al Banc de bones pràctiques de la Diputació de Barcelona.
A més de mantenir el Club de lectura fàcil en català dels divendres a la tarda, que tan bona acollida té entre els usuaris/es, es crearan nous clubs de lectura amb diferents temàtiques:

- Club de lectura fàcil en castellà, que serà conduït per l’antiga directora de la biblioteca, Victòria Mateo i es realitzarà tots els dimarts a la tarda
- Club de lectura en anglès, per fomentar la lectura en llengua anglesa i crear un espai de tertúlia literària on els participants poden practicar l’anglès oral. Aquestes trobades són el tercer dilluns de cada més.

- -Club de lectura de notícies, adreçat al públic jove perquè millorin la comprensió lectora de textos en català i castellà, l’argumentació d’idees i l’atenció a les opinions dels demés, que es farà el segon dimecres de cada més.

- Club de lectura de còmics o històries gràfiques amb un espai de debat i tertúlia sobre aquest art que es reunirà el primer dijous de cada mes per estudiar i analitzar obres que cobreixen un ampli ventall de còmics.

Altres activitats noves per a aquest semestre són un nou cicle de conferències amb diverses temàtiques culturals com Les tecnologies musicals actuals com a eines per viure la música, Menjar per 1 euro, o la novel·la negra a través del llibre Un mirall de la societat; un espai adreçat a tota la família amb activitats com tallers de construccions amb materials reciclats, de màgia o llibres desplegables; o tallers d’iniciació a Internet, a la ofimàtica o a la cal·ligrafia per als adults.

Com sempre, es continuaran oferint les habituals sessions d’hora del conte fer franges d’edat (d’1 a 4 anys i de 4 a 7 anys), així com els tallers mensuals de manualitats a la sala infantil, així com diverses exposicions i presentacions de llibres, concerts i tertúlies, entre d’altres.

Dues exposicions destacades: Silvestre Torra i Miquel Mas

L’acte de balanç d’aquest migdia ha comptat amb l’assistència de Tomàs Torra, germà del cineasta amateur rubinenc, Silvestre Torra, de qui es farà una mostra homenatge de la seva obra a partir del 3 de març a la Biblioteca; i de l’artista Miquel Mas qui aquest any celebra 50 anys d’exposicions. Mas ho farà simultanejant mostres durant el mes de setembre a la Biblioteca, la sala d’exposicions de l’antiga Estació, l’aula de la Caixa de Terrassa, l’Ateneu i el Tast d’Art.